Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Έλληνας λιμενικός: Είμαστε στο έλεος των λαθρομεταναστών


Έλληνας λιμενικός: Είμαστε στο έλεος των λαθρομεταναστώνΆρθρο στην εφημερίδα "Εμπρός", 
Απροστάτευτοι απέναντι στις ορδές των λαθρομεταναστών και τις μεταδοτικές ασθένειες που αυτοί φέρουν, είναι οι Έλληνες λιμενικοί οι οποίοι υπηρετούν στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, που δέχονται κατά κύματα την εισβολή των τριτοκοσμικών.

Χωρίς εξοπλισμό και προστασία από την επίσημη Πολιτεία, που με τις αποφάσεις της εκτρέφει το τέρας της λαθρομετανάστευσης και της αλλοίωσης του πληθυσμού της χώρας, αγωνίζονται να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, αμειβόμενοι με μισθούς πείνας.

Το ΕΜΠΡΟΣ φιλοξενεί την συνέντευξη ενός άνδρα του Λιμενικού Σώματος (για ευνόητους λόγους διατηρούμε την ανωνυμία του), ο οποίος αποκαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο ίδιος και οι συνάδελφοί του και τους φόβους που εκφράζει για πιθανή εξέγερση των αλλοδαπών.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
 - Η δύναμις της υπηρεσίας στο νησί είναι ικανή για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών της υπηρεσίας; Κι αν όχι πόσο περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεστε;
Όχι δεν είναι επαρκής ο αριθμός. Υπάρχει 40% υποστελέχωση το οποίο σε αριθμούς σημαίνει ότι χρειαζόμαστε το λιγότερο 20 άτομα ενίσχυση.Υπάρχουν στην παρούσα λιμενική αρχή αυτήν την στιγμή μόνο 43 άτομα ενώ η οργανική σύνθεση είναι κάπου στα 90 άτομα.

- Ο εξοπλισμός που σας παρέχει η υπηρεσία είναι επαρκής; Ποιο είναι το κυριότερο είδος που σας λείπει περισσότερο;
Όχι σε καμία περίπτωση, καθώς η υπηρεσία δεν μας παρέχει κανένα εξοπλισμό πέραν από κάτι φθαρμένα και παλιά, καθόλου αξιόπιστα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Μας λείπουν αρκετά πράγματα καθότι είναι και ακριβά, αλλά το κυριότερο για την ασφάλεια μας είναι αλεξίσφαιρα γιλέκα και μια πλήρης εξάρτηση οπλισμού. Επίσης χρειαζόμαστε είδη προστασίας για αντιμετώπιση μεταδοτικών νοσημάτων.

- Οι αμοιβές σας, καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια; (επιπλέον βάρδιες, υπερωρίες κλπ);
Φυσικά και όχι, καθώς εδώ στην παραμεθόριο δουλεύουμε αρκετές περισσότερες ώρες για να αναπληρώσουμε τα κενά που υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα κάνουμε περισσότερες βάρδιες, χωρίς τις περισσότερες φορές την χορήγηση ρεπό. Και φυσικά όλα αυτά δίχως την χρηματική αποζημίωση.(πχ. Ένας συναδελφος στο Κεντρικο λιμεναρχείο Πειραιά που δουλευει 40 ώρες την εβδομάδα, πληρώνεται ακριβώς το ίδιο με μένα που δουλεύω 60 ώρες).

- Οι υπόλοιπες υπηρεσίες του νησιού (Δήμος-Υγεία κλπ) μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες των «μεταναστών» που καταφθάνουν;
Καταρχάς παρόλη την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν νοσοκομείο, αστυνομία και λιμεναρχείο, ο δήμος αδιαφορεί. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν οι έκτατες ανάγκες των λαθρομεταναστών μόνο από το επίσης υποστελεχωμένο κέντρο υγείας, και φυσικά από αστυνομία και λιμεναρχείο.

- Ποιες είναι οι συνθήκες προστασίας των πολιτών και του κράτους από τυχόν διείσδυση κακοποιών στοιχείων ανάμεσα στους «μετανάστες»; Γίνονται έλεγχοι για τυχόν καταζητούμενους; Γίνονται ιατρικοί έλεγχοι για τυχόν ασθενείς;
Δεν υπάρχει καμία προστασία των πολιτών, καθότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος για όλους τους προαναφερθέντες λόγους (έλλειψη προσωπικού και μέσων). Επιπρόσθετα πολλοί από τους λαθρομετανάστες δεν φέρουν διαβατήρια, και λοιπά έγγραφα και τους καταγράφουμε βάσει προφορικής δήλωσής τους. Ιατρικός έλεγχος δεν υπάρχει παρά μόνο όταν κάποιος/α απο τους λαθρομετανάστες νοσήσει και χρειαστεί ιατρική περίθαλψη. Φυσικά έχουν υπάρξει περιπτώσεις λαθρομεταναστών οι οποίοι νοσούσαν κατά την διάρκεια περισυλλογής τους από την θάλασσα και κατά την διάρκεια παραμονής τους στο λιμεναρχείο και την αστυνομία.

- Γίνονται ιατρικοί έλεγχοι στο προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ασθενής απο κάποια μεταδοτική ασθένεια;
Δυστυχώς όχι, μόνο με ατομικά έξοδα και με ατομική μεριμνα του καθε συναδελφου.

- Ποια ακριβώς είναι η διαδρομή ενός «μετανάστη» από τηστιγμή που θα εντοπιστεί από την υπηρεσία σας;
Από την στιγμή που θα εντοπιστεί και συλληφθεί από πλωτό ή χερσαίο μέσο της υπηρεσίας, θα μεταβεί σε ξενοδοχείο προσωρινής παραμονής του όπου θα σιτιστεί και θα μείνει μέχρι να βγει η αποχή από την ποινική δίωξή του, πάρει τα απαραίτητα έγγραφα και μεταβεί στην Αθήνα όπου από εκεί και πέρα δεν γνωρίζουμε τί πορεία ακολουθεί ο καθένας.

- Ποια είναι η συχνότητα άφιξης «μεταναστών»; Πόσοι έρχονται καθημερινά στο νησί σας;
Κατά το τελευταίο διάστημα (απο Ιανουάριο έως Ιούνιο 2015) έχει παρατηρηθεί έξαρση του φαινομένου άφιξης λαθρομεταναστών. Καθημερινά τις πρωινές ώρες κυρίως από 100 εως και 300 άτομα καταφθάνουν στο νησί (τον Μάιο 2015 ήρθαν 2.213 άτομα).

- Ποιό το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με αυτούς τους πληθυσμούς;
Ένα απο τα κυριότερα προβλήματα είναι η στέγασή τους, καθώς δεν επαρκεί ένα μόνο ξενοδοχείο (χωρητικότητας 300 περίπου ατόμων)να φιλοξενήσει 1000 και άνω άτομα. Υπάρχουν συχνές συγκρούσεις μεταξύ τους και εξεγέρσεις για τα δωμάτια του ξενοδοχείου. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η χαρακτηριστική γραφειοκρατία και κωλυσιεργία του ελληνικού κράτους με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αποχές από τις ποινικές τους διώξεις και να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι λαθρομετανάστες.

- Διαθέτετε προσωπικό εκπαιδευμένο στις γλώσσες των «μεταναστών» που έρχονται ή διερμηνείς; Σε τι γλώσσα συνεννοείστε;
Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες σε ένα γκρουπ λαθρομεταναστών να υπάρχουν ένα η και παραπάνω άτομα τα οποία να μιλούν την αγγλική γλώσσα και στην οποία συνεννοούμαστε.Στις περισσότερες περιπτώσεις καλούμε διερμηνέα που ομιλεί την αραβική γλώσσα ή η συνεννόηση γίνεται στην νοηματική γλώσσα.

- Πόσους μπορεί το νησί, με τις υποδομές του να εξυπηρετήσει; Τόσο σε επίπεδο Υγείας, όσο και σε επίπεδο ξενοδοχειακής υποδομής;
Με τις παρούσες υποδομές και συνθήκες υπολογίζεται ότι δεν μπορούν να διαμείνουν πάνω απο 800 άτομα στο νησί. Από τον αριθμό που υποδέχεστε, έχετε κάποια εικόνα πόσοι, κατά τη διαμονή τους στο νησί προβαίνουν σε κάποιου είδους παράνομες ενέργειες;
Προς το παρόν δεν υπάρχει καταγραφή, δεν έχουμε κάποια σαφή εικόνα για ενδεχόμενες παράνομες ενέργειές τους σε βάρος των κατοίκων, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι πολλοί απο αυτούς δεν έχουν χρήματα και είναι σε άθλια κατάσταση δεν αποκλειεται να έχουν προβεί σε παράνομες ενέργειες. Έχουν ακουστεί περιστατικά εισβολής λαθρομεταναστών σε αυλές σπιτιών, χωρίς την παρουσία των ιδιοκτητών και καταστροφή περιουσιών ακόμα και μικροκλοπές οικιών.

- Η αστυνομική δύναμις θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μια μαζική διαδήλωση ή εξέγερση αυτού του πληθυσμού;
Λόγω της υποστελέχωσης και της αστυνομικής διεύθυνσης (…) και του λιμεναρχείου, φυσικά θα ήταν αδύνατο να ανταποκριθούμε σε μια μαζική εξέγερσή τους. Θα χρειαζόταν σίγουρα και η συμβολή του στρατού.

- Γνωρίζετε ποια είναι η στάση της εκκλησίας απέναντι σε αυτό το φαινόμενο; Παρέχει κάποιες υποδομές ή άλλου είδους υποστήριξη (φαγητό, ύπνο κλπ) η εκκλησία;
Από όσο γνωρίζουμε η εκκλησία βοηθάει ελάχιστα με κάποια λιγοστά είδη ενδυσης και υπόδησης, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει οτι μπορεί να λύσει το πρόβλημα.Την αποκλειστική σίτισή τους έχει αναλάβει τοπικός επιχειρηματίας με μαγαζί εστίασης, φυσικά επι πληρωμή.

- Πιστεύετε οτι η υπηρεσία σας είναι ικανή να σταματήσει την εισροή αν υπάρξει τέτοια πολιτική βούληση;
Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αν η παρούσα κυβέρνηση ή κυβέρνηση άλλου φρονήματος, εφάρμοζε καθαρά εθνική πολιτική και με τη βοήθεια της Ευρώπης κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σταματήσει. Στην παρούσα όμως πολιτική κατασταση της χώρας μας η Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε αργό θάνατο, γιατί δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουμε μια εισβολή λαθρομεταναστών με αντίστοιχο ή μεγαλύτερο αριθμό.