Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΣΠΕΙΡΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥΗΔΟ ΕΦΤΙΑΧΝΕ "ΜΑΙΜΟΥ" ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Αγορές άνω των 30.000 ευρώ με εκατοντάδες πλαστές πιστωτικές κάρτες, σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, έκανε πενταμελής σπείρα που εξαρθρώθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης με τη σύλληψη τριών μελών του κυκλώματος.

Εγκέφαλός, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν ένας 25χρονος Σουηδός ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις άριστες γνώσεις που διέθετε στον τομέα της τεχνολογίας υπολογιστών και συμμετέχοντας σε διαδικτυακές συζητήσεις στη χώρα του, εντόπισε ιστοσελίδες που διέθεταν προς πώληση αριθμούς πιστωτικών καρτών που είχαν κλαπεί διαδικτυακά από τους νόμιμους κατόχους. 
 
Χρησιμοποιώντας εικονικά διαδικτυακά νομίσματα (bitcoins), ο δράστης αγόρασε τουλάχιστον (1.085) τέτοιους αριθμούς.

Ακολούθως, αφού προμηθεύτηκε κατάλληλο εξοπλισμό και λογισμικό, δημιούργησε πλαστές πιστωτικές κάρτες-«κλώνους», οι οποίες έφεραν εκτυπωμένα λογότυπα πιστωτικών ιδρυμάτων, εγχώριων και μη, έφεραν ως στοιχεία κατόχων τα ονόματα τριών μελών του κυκλώματος και έφεραν στο σώμα τους αριθμούς, που ήταν διαφορετικοί από αυτούς που ήταν αποθηκευμένοι στο μαγνητικό τους μέσο και μεταβάλλονταν κάθε φορά που οι αριθμοί αυτοί μπλοκάρονταν από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Με τις κάρτες-κλώνους, τον Σεπτέμβριο του 2013, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επισκέφθηκαν εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν παράνομες συναλλαγές, ενώ παράλληλα ζούσαν πολυτελώς σε ξενοδοχεία της πόλης.

Μαζί με τον 25χρονο ο οποίος έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αρχές της χώρας του για παρόμοια αδικήματα, η αστυνομία συνέλαβε και τον 55χρονο θείο του και έναν 44χρονο ενώ αναζητά τα άλλα δύο μέλη του κυκλώματος .

Εκτιμάται πάντως ότι, τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποίησαν τουλάχιστον 212 συναλλαγές και απεκόμισαν αγαθά και υπηρεσίες, η χρηματική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 33.000 ευρώ.