Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σύλληψη σπείρας ΡΟΜΑ και του 15χρονου αρχηγού της!

 Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση ΡΟΜΑ, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και κλοπές, στη γέφυρα του Πυρίου και στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας
 
Στη δικογραφία που σχηματίζεται περιλαμβάνονται συνολικά δεκαέξι (16) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τα οποία τα οκτώ (8) συνελήφθησαν μετά από στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο καταυλισμό «ROMA» Πυρίου Θηβών
Στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν ανήλικοι δράστες αλλά και γονείς τους, ενώ αρχηγικό ρόλο φέρεται να είχε 15χρονος


Εξαρθρώθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές, κυρίως σε διερχόμενους οδηγούς, στη γέφυρα του Πυρίου και στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας.
Συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους σε αυτή οκτώ (8) άτομα ηλικίας 42, 41, 15, 16 και 15 ετών, καθώς και τρεις ημεδαπές, ηλικίας 43, 40 και 37 ετών.
Επιπλέον από τις έρευνες ταυτοποιήθηκαν ακόμη οκτώ (8) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (επίσης πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες), ηλικίας από 15 έως και 41 ετών.

 
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

 
Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης επετεύχθη χθες (11-07-2013) το πρωί, μετά από στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο καταυλισμό «ROMA» Πυρίου Θηβών και είναι αποτέλεσμα μεθοδικής έρευνας και ειδικότερα κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης πληροφοριών καθώς και στοιχείων, που είχαν συλλεχθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.
Η ανωτέρω επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και σε αυτή συμμετείχαν συνολικά (41) αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Βοιωτίας, Φωκίδας και Εύβοιας.

 
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την μεθοδική αστυνομική έρευνα, οι δράστες (γονείς και παιδιά) είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους και δρώντας κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση, διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος κυρίως διερχόμενων οδηγών και συνεπιβατών στη γέφυρα του Πυρίου, αλλά και ανυποψίαστων πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας.

 
Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες 15χρονους, που φέρεται και ως αρχηγικό μέλος της εγκληματικής ομάδας, «στρατολογούσε» συνεχώς νέα άτομα (κυρίως συνομήλικούς του) και στη συνέχεια μαζί τους αναλάμβανε συστηματική παραβατική συμπεριφορά.

 
Οι δράστες επιτίθεντο αιφνιδιαστικά ακόμη και σε ηλικιωμένα άτομα, προκειμένου να τους αποσπάσουν τιμαλφή ή χρηματικά ποσά και σε περίπτωση που συναντούσαν αντίσταση από τα θύματά τους, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία.

 
Μάλιστα τα κλοπιμαία τα έδιναν στη συνέχεια στα μεγαλύτερα μέλη της ομάδας (γονείς τους), προκειμένου αυτοί να τα αποκρύπτουν σε διάφορες οικίες, εντός του οικισμού, έτσι ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξιχνιάσθηκαν μέχρι τώρα δύο (2) ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ημεδαπών και έξι (6) περιπτώσεις κλοπών από διερχόμενα ή σταθμευμένα Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα.

 
Συγκεκριμένα:


    Την 30-06-2013 στην στάση του ΚΤΕΛ Λιβαδειάς αφαίρεσαν, με την χρήση σωματικής βίας, από 64χρονο ημεδαπό ένα χρυσό σταυρό με αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό του, το χρηματικό ποσό των (700) ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.
    Την 30-06-2013 επίσης στην στάση του ΚΤΕΛ Λιβαδειάς αφαίρεσαν, με την χρήση και πάλι σωματικής βίας, από 71χρονο ημεδαπό το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ και ένα χαρτοφύλακα που περιείχε προσωπικά του έγγραφα.
    Την 25-06-2013 αφαίρεσαν, από ανασφάλιστο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ένα τσαντάκι που περιείχε το χρηματικό ποσό των (350) ευρώ.
    Την 02-07-2013 αφαίρεσαν, από προσωρινά σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, την τσάντα ημεδαπής που περιείχε το χρηματικό ποσό των (225) ευρώ, κάρτες τραπεζών και προσωπικά της έγγραφα.
    Την 05-07-2013 παραβίασαν παράθυρο Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και αφαίρεσαν την τσάντα ημεδαπής που περιείχε το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ, κάρτες ανάληψης τραπεζών και προσωπικά της έγγραφα.
    Την 08-07-2013 διέκοψαν την κίνηση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου που οδηγούσε ημεδαπή και αιφνιδιαστικά άνοιξαν την πόρτα του συνοδηγού και αφαίρεσαν μία τσάντα που περιείχε μία φωτογραφική μηχανή, φορτιστές μηχανής και κινητού και άλλα προσωπικά της έγγραφα και αντικείμενα.
    Την 09-07-2013 αφαίρεσαν, από προσωρινά σταθμευμένο και ανασφάλιστο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα πορτοφόλι με προσωπικά έγγραφα.
    Την 10-07-2013 διέκοψαν την κίνηση Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου που οδηγούσε ημεδαπός και αιφνιδιαστικά άνοιξαν την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου και αφαίρεσαν μία βαλίτσα, που περιείχε μία βιντεοκάμερα, ρούχα και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα.

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας και να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή ή/και εμπλοκή των δραστών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

 
Σημειώνεται ότι αρκετά από τα άτομα που έχουν συλληφθεί ή ταυτοποιηθεί, συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε την 23-05-2013 και πάλι από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, έχοντας διαπράξει συνολικά (1) ληστεία και (27) κλοπές, κυρίως σε σπίτια, στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, με λεία πάνω από -50.000- ευρώ (σχετικό το από 24-05-2013 Δελτίο Τύπου μας).
Συνολικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας κλίμακας επιχείρησης, ελέγχθηκαν (315) άτομα και (31) οχήματα, ενώ προσήχθησαν (71) άτομα και βεβαιώθηκαν (19) παραβάσεις, από τις οποίες οι (11) περί Κ.Ο.Κ.


Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.