Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Βρετανικής Αστυνομίας (S.O.C.A.), εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράνομων μεταναστών

Συνελήφθησαν δώδεκα (12) αλλοδαποί μέλη της σπείρας, ενώ αναζητούνται τρεις (3) ακόμα συνεργοί τους

Η εγκληματική οργάνωση, τα τελευταία (7) τουλάχιστον χρόνια, δραστηριοποιούνταν στην κατ' επάγγελμα παράνομη προώθηση μεταναστών, τόσο από τις χώρες καταγωγής τους, προς τη χώρα μας, όσο και από τη χώρα μας, προς άλλες χώρες της Ε.Ε.

Βρέθηκε πλήθος πλαστών πιστοποιητικών και ταξιδιωτικών εγγράφων, χρηματικά ποσά, ιδιόχειρες σημειώσεις, αεροπορικά εισιτήρια κ.ά.

Εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν αποκομίσει από την παράνομη δραστηριότητά τους πάνω από 8,8 εκατομμύρια ευρώ!!

Εξαρθρώθηκε πλήρως από το Τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Βρετανικής Αστυνομίας (S.O.C.A.), πολυμελής εγκληματική ομάδα, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά, τα τελευταία τουλάχιστον επτά έτη, στη διακίνηση παράνομων μεταναστών και στην κατάρτιση και διακίνηση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας τις δυο προηγούμενες ημέρες (4 και 5-7-2013), δώδεκα (12) αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων έντεκα (11) υπήκοοι Αφγανιστάν και ένας (1) υπήκοος Πακιστάν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου παράνομου αλλοδαπού, της μεταφοράς και προώθησης παράνομων αλλοδαπών στο εξωτερικό, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης μεθοδικής προσπάθειας, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλες οι πληροφορίες, που προέκυπταν από την εξέλιξη των ερευνών, ενώ αναλύθηκαν όλα τα επιμέρους στοιχεία, που συνέθεταν την εσωτερική διάρθρωση, τη δομή, τη δράση, τις συνεργασίες και τις διασυνδέσεις της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένη εσωτερική διάρθρωση και δομημένη ιεραρχική σχέση, μεταξύ των μελών της, ενώ ηγετικό ρόλο είχαν δυο άτομα αφγανικής καταγωγής. Επιπλέον, είχε διαρκή – συνεχή δράση, καθώς για περισσότερα από επτά χρόνια δραστηριοποιούνταν στην κατ' επάγγελμα παράνομη προώθηση μεταναστών, τόσο από τις χώρες καταγωγής τους προς τη χώρα μας, όσο και από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης χρησιμοποιούσαν χαρακτηριστικό τρόπο δράσης με συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), ενώ εμφάνιζαν ιδιαίτερη ευελιξία στην ανάπτυξη διασυνδέσεων και συνεργασιών με άλλες ομοειδείς εγκληματικές οργανώσεις.

Ενδεικτικά, προωθούσαν παράνομους μετανάστες, από την Αθήνα στη Δυτική Ελλάδα, με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και στη συνέχεια τους μετεβίβαζαν σε φορτηγά οχήματα, επιμελώς κρυμμένους, μέσα σε εμπορεύματα ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (κρύπτες) στο εσωτερικό των οχημάτων.

Στη συνέχεια, τα φορτηγά εισέρχονταν στα πλοία της γραμμής, με προορισμό την Ιταλία, ενώ στη Ρώμη γινόταν ο διαχωρισμός των μεταναστών σε εκείνους που θα παρέμεναν στη χώρα και σε εκείνους που θα συνέχιζαν για άλλες Ευρωπαϊκά κράτη.

Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα τα μέλη της οργάνωσης έχουν αποκομίσει από την εγκληματική τους δραστηριότητα πάνω από 8,8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι προωθούσαν παράνομα, περίπου είκοσι πέντε (25) λαθρομετανάστες το μήνα, έναντι χρηματικού ποσού ύψους 4.200 ευρώ, το άτομο.

Τα μέλη της οργάνωσης για τη διασφάλιση ομαλών και ασφαλών χρηματικών ροών, μεταξύ των μεταναστών «πελατών» τους και των ιδίων, εφάρμοζαν το σύστημα του «HAWALLA BANKING». Επιπλέον τρία (3) από τα συλληφθέντα μέλη του κυκλώματος, πέρα από την παράνομη μεταφορά των χρημάτων, είχαν αναλάβει τη νομιμοποίηση «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων τους, χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα» δύο (2) καταστήματα ταχυμεταφοράς χρημάτων και εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών, στην Αθήνα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, σε πέντε (5) κατοικίες και στα δύο (2) καταστήματα, που διατηρούσαν μέλη της οργάνωσης στην Αθήνα, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Δώδεκα (12) διαβατήρια και ένα (1) δελτίο ταυτότητας διαφόρων χωρών.

• Τρεις (3) άδειες διαμονής διαφόρων κρατών.

• Έξι (6) άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών.

• Ένα (1) έγγραφο Αλγερινών Αρχών αμφιβόλου γνησιότητας.

• Πέντε (5) αεροπορικά εισιτήρια εταιρειών με διαφορετικούς προορισμούς (Ζυρίχη, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη) και δεκατρία (13) αποκόμματα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

• Πλήθος φωτογραφιών τρίτων προσώπων.

• Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (USB και MICRO SD), μηχανήματα καταμέτρησης χρημάτων, μηχανήματα ελέγχου πλαστών χαρτονομισμάτων.

• Δύο (2) κάμερες καταγραφής εικόνας μετά καταγραφικού μηχανήματος.

• Πλήθος δελτίων κατάθεσης και ανάληψης από διάφορες τράπεζες καθώς και αποδείξεις μεταφοράς χρηματικών ποσών.

• Τετράδια και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων που αναγράφουν χρηματικά ποσά, ονόματα και άλλα προσωπικά στοιχεία.

• Είκοσι εννέα (29) κινητά τηλέφωνα και είκοσι επτά (27) κάρτες SIM.

• Το χρηματικό ποσό των 5.530 ευρώ.

• Πέντε (5) πιστωτικές κάρτες και δύο (2) βιβλιάρια τραπέζης.