Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Σπείρα Σενεγαλέζων πήγε να εξαπατήσει επιχειρηματίες με τη “νιγηριανή απάτη” αλλά ελικά συνελλήφθησαν



nig1Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Ιονίων Νήσων, σπείρα αλλοδαπών υπηκόων Σενεγάλης, οι οποίοι κατά το τελευταίο έτος προσέγγισαν και επιχείρησαν να εξαπατήσουν επιχειρηματίες στην Κέρκυρα.



Ακολουθούσαν τη μέθοδο της «νιγηριανής απάτης», η οποία στηρίζεται στην παραπλάνηση των θυμάτων τους και την απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών, με την υπόσχεση της υπεραπόδοσης υψηλών κερδών από επενδύσεις και από την δήθεν νομιμοποίηση, λαθραία εισαχθέντος στη χώρα, μεγάλου χρηματικού ποσού.

Η δράση των δύο Σενεγαλέζων εντοπίζεται στην Κέρκυρα, κυρίως στο χώρο της αγοράς ακινήτων υψηλής χρηματικής αξίας, καθώς υποδύονταν μεγαλοεπενδυτές που ενδιαφέρονταν να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και ακίνητα.

Σκοπός τους ήταν η απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών από επιχειρηματίες του Κλάδου, με την υπόσχεση της υπεραπόδοσης, η οποία άγγιζε έως και το 100% του αρχικού κεφαλαίου.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας που πραγματοποίησε την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος των δύο υπηκόων Σενεγάλης, 32 και 50 ετών με την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία.

Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, χθες το μεσημέρι στην Κέρκυρα, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 35.000 ευρώ, το οποίο έλαβαν από 34χρονο επιχειρηματία, ως προκαταβολή από το συνολικό ποσό των 100.000 ευρώ που θα τους παρέδιδε τελικά.

nig1Η συμφωνία προέβλεπε την επιστροφή από την πλευρά των δύο δραστών του ποσού των 200.000 ευρώ, ως υπεραπόδοση της «επένδυσής» τους, σε χρωματισμένα χαρτονομίσματα με ειδική βαφή, που τα καθιστούσε μη αναγνωρίσιμα στις τελωνειακές αρχές, τα οποία είχαν εισαχθεί από το Γαλλικό Κονγκό παράνομα.

Για την επιβεβαίωση μάλιστα των ισχυρισμών τους, αλλά και για να γίνουν πιο πειστικοί, οι δύο Σενεγαλέζοι προέβησαν στην επίδειξη αποχρωματισμού μαύρων χαρτονομισμάτων στον επιχειρηματία, έπειτα από κατάλληλη χημική επεξεργασία με την οποία τα χρήματα επανέρχονταν στην αρχική τους μορφή (γνωστή ως μέθοδος της «νιγηριανής απάτης»).


nig2Σε έρευνα που ακολούθησε σε χώρους δωματίων ξενοδοχείου που διέμεναν προσωρινά οι δύο συλληφθέντες, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορες συσκευασίες με χημικές ουσίες (χρώματα κ.λπ.), τα οποία χρησιμοποίησαν για τον χρωματισμό των χαρτονομισμάτων, ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά..

Επίσης στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν δύο (2) χαρτονομίσματα των 50 ευρώ τα οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες κατά την επίδειξή τους στον επιχειρηματία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν επιχειρήσει το τελευταίο έτος περίπου, να προσεγγίσουν και άλλους επιχειρηματίες στην Κέρκυρα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τους εξαπατήσουν.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κερκύρας.