Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Έτσι συνελήφθησαν οι τρείς Αλβανοί κακοποιοί που είχαν αποδράσει από τις φυλακές της χώρας τους - Γιατί ήθελαν να φτάσουν έως τα Γιάννενα

- Οι επικίνδυνοι δραπέτες των φυλακών σκόπευαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα
- Τους περίμενε συνεργός τους στα Γιάννενα ο οποίος θα τους προμήθευε με πλαστά έγγραφα νομιμοποίησης!
- Η μάχη σώμα με σώμα με αστυνομικούς - Οι αλβανοί κακοποιοί Ήταν οπλισμένοι σαν αστακοί


Διασχίζοντας κατά μήκος τον ποταμό Σαραντάπορο, οι τρεις Αλβανοί κακοποιοί σκόπευαν να φτάσουν μέχρι τα Ιωάννινα, όπου εκεί επρόκειτο να τους προμηθεύσει άγνωστος συνεργός τους με πλαστά έγγραφα νομιμοποίησης, προκειμένου να εγκατασταθούν στην χώρα μας. 

Αυτό αποκάλυψαν οι ίδιοι οι αλλοδαποί, προανακριτικά, στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σύλληψή τους κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, που ολοκληρώθηκε το πρωί στην ορεινή περιοχή του Γράμμου.


Από τη μεταφορά των αλβανών - Εικόνα από το svouranews

Ο Γενικός επιθεωρητής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, έκανε λόγο για ιδιαίτερα επικίνδυνα άτομα, καθώς ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και κρατούνταν στις αλβανικές φυλακές για σοβαρά εγκλήματα.

Η ΕΛ.ΑΣ., στήνοντας "μπλόκα" σε καίρια σημεία της ελληνοαλβανικής μεθορίου και επιστρατεύοντας όλο το διαθέσιμο αστυνομικό προσωπικό της Δυτικής Μακεδονίας, ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ, θερμικές κάμερες και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ήταν σε εγρήγορση τα τελευταία 24ωρα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα που διατύπωσαν, μέσω της Ίντερπολ, οι αλβανικές διωκτικές αρχές, λίγες ώρες μετά τη μαζική απόδραση επτά κρατουμένων από τις αλβανικές φυλακές Ντρένοβα, από τους οποίους συνελήφθησαν οι τέσσερις επί αλβανικού εδάφους.

Κι αυτό διότι υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι οι τρεις ασύλληπτοι δραπέτες κατευθύνονταν προς την Ελλάδα μέσω του ορεινού όγκου Γράμμου Καστοριάς, όπως κι έγινε.

Όλο το χρονικό

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, οι τρεις Αλβανοί, που εξέτιαν πολυετείς ποινές κάθειρξης- κατά περίπτωση -για ανθρωποκτονία, απαγωγή, ναρκωτικά, οπλοκατοχή κ.ά., εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος από το ορεινό χωριό Μονόπυλος που βρίσκεται κοντά στο Νεστόριο Καστοριάς.

"Κινούνταν συγκεκριμένες ώρες τη νύχτα για να μην γίνουν αντιληπτοί, ενώ σταματούσαν σε στάνες και καλύβες" επεσήμανε ο αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, ταξίαρχος Ηλίας Στεφανής.

 Τελικά, χθες το απόγευμα, γύρω στις 6.30, οι τρεις ένοπλοι, κινούμενοι πεζή, έπεσαν σε ενέδρα αστυνομικών της διεύθυνσης Καστοριάς, στη δασική περιοχή Χρυσής Νεστορίου, σε απόσταση 15 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Όταν οι αστυνομικοί τους κάλεσαν να ακινητοποιηθούν, οι δύο από τους ένοπλους αλλοδαπούς προέταξαν προς την πλευρά τους καλάσνικοφ, με πρόθεση να βάλουν κατά των αστυνομικών. "Τους έπιασε πανικός. Δεν πρόλαβαν να πυροβολήσουν" σημείωσε ο ταξίαρχος.

Όπως έγινε γνωστό, ανθυπαστυνόμος που συμμετείχε στην παραπάνω ομάδα όρμησε προς το μέρος ενός εκ των κακοποιών, ακολούθησε πάλη σώμα με σώμα, κατά την οποία κατάφερε να αφοπλίσει τον ηλικίας 31 ετών δραπέτη, την ίδια ώρα που οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν.

Όλη τη νύχτα, οι αστυνομικοί "χτένισαν" την περιοχή και τελικά συνελήφθησαν και άλλοι δύο κακοποιοί, οι οποίοι παραδόθηκαν χωρίς να προβάλουν αντίσταση. Ο ένας, επίσης 31 ετών, κρατώντας ένα καλάσνικοφ, στις 7 το πρωί, στην ευρύτερη περιοχή του Νεστορίου κι ο άλλος, 42 ετών, άοπλος, 2,5 ώρες αργότερα, κοντά στο σημείο όπου έγινε η συμπλοκή.

Οι τρεις κακοποιοί, κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών, σύσταση συμμορίας, οπλοκατοχή, παράνομη είσοδο στη χώρα και αντίσταση.

Αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μαζική απόδραση από τις αλβανικές φυλακές Ντρένοβα, που βρίσκονται κοντά στην Κορυτσά, ο κ. Τσακνάκης, έκανε λόγο για καλά οργανωμένη επιχείρηση. Όπως είπε, αρχικά τρεις συνεργοί των δραπετών έριξαν χειροβομβίδες στο αστυνομικό τμήμα της Κορυτσάς προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό.
Την ίδια ώρα, οι δραπέτες πήραν όμηρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κι έχοντας ήδη πριονίσει κάγκελα των φυλακών κατάφεραν να αποδράσουν.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο, το περασμένο καλοκαίρι είχαν βρεθεί σε ψυγείο των κελιών τους πιστόλια και καλάσνικοφ.