Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Εκρηκτική η κατάσταση στη Χίο: “Δεν επιστρέφουμε στην τουρκία διαμηνύουν εκατοντάδες λαθρομετανάστες” - ΒΙΝΤΕΟ


Εκρηκτική η κατάσταση στη Χίο: “Δεν επιστρέφουμε στην τουρκία διαμηνύουν εκατοντάδες λαθρομετανάστες” - ΒΙΝΤΕΟΈκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Χίο, καθώς για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες απελάσεις πίσω στην Τουρκία.

Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των αλλοδαπών καθώς αναγκάζονται να διαγράψουν οριστικά τη πιθανότητα μετάβασής τους στη δυτική Ευρώπη, "καλύτερα να πεθάνουμε παρά να επιστρέψουμε στην Τουρκία", διαμηνύουν. Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ κλειστός παραμένει ο κεντρικός λιμένας της Χίου λόγω της παρουσίας τους.

Σύμφωνα με το politischios.gr το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε νέα διαδήλωση, με συνθήματα κατά της κράτησης στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. αλλά και κατά της επαναπροώθησης στην Τουρκία. Στο λιμάνι μάλιστα έκανε την εμφάνισή της και διμοιρία των ΜΑΤ, που όμως παρακολουθεί τους λαθρομετανάστες από απόσταση 100 μέτρων και συγκεκριμένα από τον χώρο του Λιμεναρχείου Χίου. Η εντολή που έχουν προς το παρόν είναι να μην επέμβουν καθώς οι οδηγίες που έλαβαν είναι ότι η απομάκρυνσή τους από το λιμάνι δεν μπορεί να γίνει με τη βία.




Όπως πάντως σημείωσε στο Politischios.gr αστυνομική πηγή το στοίχημα της αποσυμφόρησης θα «παιχτεί» στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Όσων η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή,  θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν επανεξέταση η οποία θα κριθεί σε διοικητικό δικαστήριο. Μέχρι λοιπόν να εκδικαστεί θα τους παραχωρείται χαρτί για προσωρινή διαμονή...!!!

Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, 4 Απριλίου, αρχίζουν – εκτός απροόπτου – από τη Χίο τα δρομολόγια απέλασης στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex. Ήδη, στη Χίο έφτασαν την Κυριακή, άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex ενώ αναμένεται η άφιξη κι άλλων.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, τα πρώτα δρομολόγια με το καταμαράν της τουρκικής εταιρείας Erturk, που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου, αφορούν περίπου 200 άτομα, καθένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, είτε της ΕΛΑΣ, είτε της Frontex. Το καταμαράν θα εκτελεί το δρομολόγιο προς το Δικελί, όπου φαίνεται ότι υπάρχει σε ετοιμότητα ο χώρος και ο μηχανισμός για την υποδοχή και καταγραφή όσων θα φτάνουν εκεί από τη Χίο και την Μυτιλήνη.