Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Κραυγή αγωνίας δημάρχων: Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες στο Ελληνικό - Άμεσος κίνδυνος διάδοσης ασθενειών!


Κραυγή αγωνίας δημάρχων: Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες στο Ελληνικό - Άμεσος κίνδυνος διάδοσης ασθενειών!Με επιστολή τους προς τον Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς, οι δήμαρχοι Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, επικαλούμενοι κρατικά έγγραφα, όπως την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζουν ότι «οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι «εκτός ελέγχου» και «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια»» και προσθέτουν: «Σας εκπέμπουμε την κραυγή αγωνίας μας, την οποία παρακαλούμε να λάβετε υπόψη».

Οπως αναφέρουν, παρακολουθούν «με τεράστια ανησυχία τη συνεχιζόμενη, άτακτη και χωρίς σχέδιο μεταφορά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου».  

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία και οργάνωση» ενώ εγκαλεί και τον Αλέξη Τσίπρα: «Παρά τις επίσημες έγγραφες οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει εκ μέρους σας κύριε Πρωθυπουργέ καμία απάντηση». Τονίζουν ότι το πρώην αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν.
Προειδοποιούν τέλος κάθε υπεύθυνο: «Ελπίζουμε να μην έρθει η στιγμή που για όλα αυτά θα αναζητηθούν οι αρμόδιοι για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για παραλείψεις οφειλόμενων ενεργειών τους».



Ολόκληρη η επιστολή των δημάρχων:
ΠΡΟΣ: Τον κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Κουρουμπλή
Τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη
Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδ. Ξανθό
Τον αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δημ. Βίτσα
Τον αν.Υπουργό Μεταναστ. Πολιτικής κ. Ι. Μουζάλα
Τον αν.Υπουργό Προστασίας Πολίτη κ. Νικ. Τόσκα
Την Πρόεδρο και το Δ.Σ. της «Ελληνικό Α.Ε.»

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,

Όλοι οι Δήμαρχοι των όμορων πόλεων με το πρώην διεθνές αεροδρόμιο Ελληνικού παρακολουθούμε με τεράστια ανησυχία τη συνεχιζόμενη, άτακτη και χωρίς σχέδιο μεταφορά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Όπως προκύπτει και από κρατικά έγγραφα, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι «εκτός ελέγχου» και «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια». Σας εκπέμπουμε την κραυγή αγωνίας μας, την οποία παρακαλούμε να λάβετε υπόψη.

«Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι «εκτός ελέγχου» και «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια»

Η πολιτεία συνεχίζει, κατά τη γνώμη μας, να αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία και οργάνωση. Παρά τις επίσημες έγγραφες οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει εκ μέρους σας κύριε Πρωθυπουργέ καμία απάντηση. Ειδικότερα, στις 2 Μαρτίου και στις 7 Απριλίου σας απευθύναμε κοινές επιστολές, με τις οποίες ζητούσαμε ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς και μιας σειράς ακόμα θεμάτων που προκύπτουν από την αιφνίδια και άτακτη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο.
Παρά τις επίσημες έγγραφες οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει εκ μέρους σας κύριε Πρωθυπουργέ καμία απάντηση.

Το Σεπτέμβριο 2015, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2015 θα έκλεινε η προσωρινή «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 επίσης ενημερωθήκαμε αιφνιδιαστικά για την τρίμηνη παραμονή προσφύγων-μεταναστών στην ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ, μέχρι να ετοιμαστούν κατάλληλοι χώροι. Καμία από τις δύο δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε. Αντίθετα, αιφνιδιαστικά άνοιξε και το κτίριο αναχωρήσεων του πρώην αεροδρομίου, όπου συνωστίζονται μέχρι σήμερα χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες. Για όλα αυτά, έχει ήδη διαμαρτυρηθεί εγγράφως η «Ελληνικό ΑΕ», ο αρμόδιος κρατικός φορέας που παραχώρησε στο Υπουργείο Μετανάστευσης τις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου για προσωρινή χρήση (σας επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο).

Επαναλαμβάνουμε και εμείς το αυτονόητο: το πρώην Αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες «δομές φιλοξενίας» που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού. Τίθενται, κατά συνέπεια, τα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Πώς θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και ασφάλεια, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται και συγχρωτίζονται σε έναν χώρο που δεν πληροί καμία προδιαγραφή;
β) Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται η άτακτη και πρόχειρη παραμονή τόσων πολλών ανθρώπων σε έναν παντελώς ακατάλληλο χώρο;
γ) Πώς εξυπηρετούνται σε 40 χημικές τουαλέτες περίπου 5.000 άτομα;
δ) Πώς είναι δυνατόν 5.000 άνθρωποι να ζουν χωρίς προδιαγραφές ατομικής υγιεινής;
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να καταφεύγουν στις παρακείμενες ακτές για να πλύνουν τους εαυτούς τους και τα ρούχα τους με θαλασσινό νερό.

Ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ με έγγραφό του, το οποίο επισυνάπτουμε, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες-πρόσφυγες από ενδημικές χώρες. Ο κίνδυνος μετάδοσης αφορά τόσο σε μετανάστες-πρόσφυγες, όσο και στον τοπικό πληθυσμό (κατοίκους και εργαζόμενους)». Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ακόμα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων νοσημάτων αφορά τόσο τις ασθένειες εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών φιλοξενίας, όσο και τις ασθένειες από τις χώρες προέλευσης μεταναστών-προσφύγων, από τις οποίες ενδέχεται να μολυνθεί και ο τοπικός πληθυσμός.

Ζητάμε ουσιαστικό υγειονομικό έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου, καθώς και ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα του ελέγχου και των ενεργειών σας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

«Εκπέμπουμε την ανθρώπινη κραυγή αγωνίας για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τόσο των προσφύγων, όσο και των τοπικών πληθυσμών μας».

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι στο πρώην αεροδρόμιο δημιουργούνται καθημερινά εντάσεις και βίαια επεισόδια, καθώς μετανάστες-πρόσφυγες διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Προκαλούνται έτσι αναστάτωση και υλικές ζημιές σε παρακείμενες ιδιοκτησίες στους Δήμους μας, καθώς και ένα κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή. Συχνό είναι και το φαινόμενο, μετανάστες-πρόσφυγες να διασχίζουν κάθετα την παραλιακή Λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας από αφύλαχτα σημεία, και κυρίως μικρά παιδιά, με προφανείς κινδύνους δυστυχημάτων.

Ζητούμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την απάλειψη του φαινομένου που καθημερινά βιώνουμε, διαθέτοντας κατά προτεραιότητας τις αναγκαίες αστυνομικές δυνάμεις.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, εκπέμπουμε την ανθρώπινη κραυγή αγωνίας για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τόσο των προσφύγων, όσο και των τοπικών πληθυσμών μας. Ελπίζουμε να μην έρθει η στιγμή που για όλα αυτά θα αναζητηθούν οι αρμόδιοι για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για παραλείψεις οφειλόμενων ενεργειών τους.

Για πολλοστή φορά, και προτού να είναι πολύ αργά, σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Σας καλούμε, τέλος, να μας γνωρίσετε το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εκκένωση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

Νότια Αθήνα, 18 Απριλίου 2016

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ:  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ