Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΕΥΠ : Πυρήνες στρατολόγησης ισλαμιστών εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ σε Σεπόλια και Περιστέρι - Στο στόχαστρο «ιμάμηδες» για κηρύγματα μίσους

Πυρήνες στρατολόγησης ισλαμιστών φέρεται να εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ σε Περιστέρι και Σεπόλια καθώς προχώρησε σε εκδιώξεις δύο «ιμάμηδων» για ακραία κηρύγματα σε αυτοσχέδια παράνομα «τζαμιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη μία περίπτωση ο ακραίος ισλαμιστής είχε αποπειραθεί να «προσηλυτίσει» δύο ανηλίκους ενώ υπήρχαν και άλλες ύποπτες συμπεριφορές.   Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ παρακολουθούσαν εδώ και καιρό αυτοσχέδια τζαμιά σε πάροδο της οδού Κωνσταντινουπόλεως.  

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εκφράζουν προβληματισμό για αυτή τη σχετική «πύκνωση» τέτοιου είδους κηρυγμάτων «μίσους» σε αυτούς του άτυπους χώρους προσευχής μουσουλμάνων, σε μία περίοδο που η Ευρώπη έχει αναστατωθεί από τις αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στο Παρίσι.  

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαναν ότι στην πρωτεύουσα υπάρχουν περίπου 100 καταγεγραμμένα σπίτια και διαμερίσματα που λειτουργούν σαν «τζαμιά» και η γενική εικόνα είναι ότι αποφεύγονται «κατηχήσεις» ακραίων ισλαμιστών, ούτε γίνεται προσπάθεια στρατολόγησης «τζιχαντιστών».  

Με την παρακολούθηση των «τζαμιών» ή για ύποπτες κινήσεις μερικών φανατικών ισλαμιστών ασχολούνται η Κρατική Ασφάλεια, ένα ειδικά ενισχυμένο τμήμα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και κυρίως η Γ” Διεύθυνση της ΕΥΠ.  

Οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπαθούν να  διατηρούν επαφή με εκπροσώπους των «χώρων προσευχής» και να υπάρχει επαρκής έλεγχος.  

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συνεργασία ελληνικών και βελγικών αρχών, στο πλαίσιο της Europol και της Interpol, για τυχόν διελεύσεις από τη χώρα μας «υπόπτων» ισλαμιστών που συμμετείχαν στο «δίκτυο τζιχαντιστών» το οποίο προχώρησε στην αιματηρή επίθεση στις Βρυξέλλες.  

Ανάμεσα στα άλλα ελέγχεται αν κάποιος από τους υπόπτους μπορεί να είχε παρουσία σε «γιάφκες» που διατηρούσαν συνεργάτες του ισλαμιστή στρατολόγου Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ στο Παγκράτι και στα Σεπόλια.  

Πάντως έλληνες αξιωματούχοι σημείωναν ότι τα διαμερίσματα αυτά είχαν εντοπισθεί στις αρχές του 2015, όταν δεν υπήρχε κανένα σχέδιο επίθεσης στη βελγική πρωτεύουσα.