Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Σοβαρά επεισόδια στη Λέρο: Eξέγερση μεταναστών - Βίντεο από τα επεισόδια και την επίθεση στον αστυνομικό διευθυντή στη Λέρο

Το νόμο στα χέρια τους πήραν οι πολίτες της Λέρου μετά την επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής από ομάδα μεταναστών.
 
Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου (9-7-2016), όταν περίπου 200 μετανάστες που φιλοξενούνταν στο hotspot των Λεπίδων, εθεάθησαν από τους πολίτες του νησιού να πραγματοποιούν μαζική έξοδο και να κατευθύνονται προς την κεντρική πόλη του Λακκίου.
 
Λίγο αργότερα, περί τις 13.00, πλήθος μεταναστών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης (δημοτικό κινηματοθέατρο). Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.
 
Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής και του αστυνομικού διευθυντή με τους επικεφαλής των μεταναστών, την επικεφαλής συγκεκριμένης ΜΚΟ που συνόδευε τους μετανάστες καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες φοβούνται για τη ζωή τους. Όπως έλεγαν οι μετανάστες, στο hotspot των Λεπίδων υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στις δομές του κέντρου πρώτης υποδοχής.
 
Ο αστυνομικός διευθυντής, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, να εξηγήσουν στους μετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής όπου θα υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματα που έχουν.
 
Όμως, οι μετανάστες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο Δήμαρχος συνέστησε στην αστυνομία να επιληφθεί του θέματος και να υπάρξει μια λύση, δεδομένου του ότι αρκετοί πολίτες της Λέρου είχαν αρχίσει να αποδοκιμάζουν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην πόλη του Λακκίου.
 
Έτσι, μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν τα ΜΑΤ, με τον αστυνομικό διευθυντή να κατευθύνεται προς τους μετανάστες προκειμένου να τους εξηγήσει την κατάσταση.
 
Πριν προλάβει καν να εξηγήσει στους μετανάστες την κατάσταση, ο αστυνομικός διευθυντής βρέθηκε στο έδαφος, αφού ομάδα μεταναστών περίπου 10 ατόμων ξεκίνησε να τον ξυλοκοπά με μένος. Τότε οι κάτοικοι της Λέρου αντέδρασαν βγάζοντας τον από τη δύσκολη θέση ενώ ξεκίνησε μια 5λεπτη μάχη σώμα με σώμα μεταξύ μεταναστών - κατοίκων, με τα ΜΑΤ να προσπαθούν να επέμβουν όσο πιο διακριτικά γινόταν, εκτελώντας προφανώς τις εντολές που τους είχαν δοθεί.
 
Λίγο αργότερα, όπως γράφει το lerosnews.gr οι κάτοικοι της Λέρου συνέστησαν μια άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής και συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησαν πεζοί τους μετανάστες, από την πόλη του Λακκίου στο hotspot των Λεπίδων, διανύοντας μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ένταση.
 
Σημειώνεται ότι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέρου προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.
 
Μέχρι το βράδυ της 9ης Ιουλίου, η κατάσταση στη Λέρο παρέμενε έκρυθμη, με την άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής που συστάθηκε την ίδια μέρα, να επιθυμεί να εισβάλλει στις εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής προκειμένου να συλλάβει τους ταραξίες και να τους παραδώσει στην αστυνομία, ώστε, όπως είπαν, να κινηθούν οι διαδικασίες απέλασης των ταραξιών.