Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Ισόβια κάθειρξη στους δύο Ρουμάνους για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα

Έπεσε το μεσημέρι του Σαββάτου η αυλαία στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, η οποία είχε λάβει χώρα μέσα στο σπίτι του επί της οδού Ζακύνθου 3 στην Κυψέλη. 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ανακοίνωσε την ετυμηγορία του με την οποία επέβαλε ισόβια κάθειρξη στους δυο κατηγορούμενους για το στυγερό έγκλημα που έγινε το Δεκέμβριο του 2014.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Αντίθετα, την ικανοποίησή τους εξέφρασαν μέσω των δικηγόρων τους οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος.

Ειδικότερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με απόφασή του έκρινε ενόχους για ανθρωποκτονία του δυο Ρουμάνους κατηγορούμενους, τον 27χρονο Στεφάν Ματασαρεάνου και τον 30χρονο Κοσμίν Γκαϊτάν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο νεαροί άνδρες δολοφόνησαν τον Μένη Κουμανταρέα  επειδή αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα.

Επιπλέον, το δικαστήριο επέβαλλε ποινή τεσσάρων ετών στο καθένα από τους δυο κατηγορούμενους για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας. Αντίθετα, τα μέλη του Μικτού Ορκωτού Εφετείου – δικαστές και ένορκοι – έκριναν ότι πρέπει να απαλλαγεί ομόφωνα ο 27χρονος Σταφάν Ματασαρεάνου από την κατηγορία της αντίστασης.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο ο 27χρονος Στεφάν Ματασαρεάνου, ανακάλεσε τα όσα είχε πει προανακριτικά και συγκεκριμένα ότι είχε ερωτικές επαφές με το θύμα, υποστηρίζοντας ότι διατηρούσαν φιλική σχέση. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος  παραδέχθηκε όμως ότι τη βραδιά της δολοφονίας ζήτησε χρήματα από το συγγραφέα, τα οποία εκείνος αρνήθηκε του δώσει.
«Δεν ήμουν στα καλά μου και τον έσπρωξα... Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν τον σκότωσα εγώ», ανέφερε στην απολογία του στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος. Ο ίδιος είχε αφήσει μάλιστα αιχμές για το ρόλο του συγκατηγορουμένου του στην υπόθεση, λέγοντας στο δικαστήριο ότι είχε μείνει μόνος με τον συγγραφέα στο διαμέρισμά του επί 20 λεπτά.

Από την πλευρά του ο 30χρονος Κοσμίν Γκαϊτάν στην απολογία του στο δικαστήριο υποστήριξε ότι ο συγγραφέας και ο 27χρονος λογομάχησαν έντονα.  Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Άκουσα ήχους χτυπημάτων κι όταν ανέβηκα είδα το συγγραφέα πεσμένο στο έδαφος, ενώ ο Στεφάν είχε ανέβει πάνω του και με το ένα χέρι τον κρατούσε από το λαιμό και με το άλλο τον γρονθοκοπούσε».