Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Καλαμάτα: Εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών που λήστευαν ξενοδοχεία και εξοχικά

Μια ομάδα Αλβανών, που είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση και είχε ρημάξει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες στην περιοχή της Δυτικής Μάνης, εξαρθρώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί συνολικά τριάντα τρεις περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες κλοπής, ενώ συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, στο Σταυροπήγιο της Μεσσηνιακής Μάνης, τρεις Αλβανοί, ηλικίας 31, 36 και 42 ετών, όλοι τους μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και αντίσταση, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους.

Ειδικότερα τώρα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2015, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες.
Αναφορικά με την μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αφού επέλεγαν τους «στόχους» τους, έμπαιναν στα ξενοδοχεία, και τα άλλα οικήματα από ανασφάλιστα σημεία ή διαρρηγνύοντας παράθυρα και πόρτες, κυρίως κατά τις ώρες που οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι αυτών απουσίαζαν ή κοιμόνταν.

Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, εντόπισαν στο Σταυροπήγιο της Μάνης αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι συλληφθέντες και επιχείρησαν να τους ελέγξουν. Αυτοί αρνήθηκαν τον έλεγχο και προκειμένου να διαφύγουν, εμβόλισαν συμβατικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο της αστυνομίας, προκαλώντας του υλικές ζημιές, ενώ τελικά ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.

Από τη δράση τους μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί 27 κλοπές και 6 απόπειρες κλοπής, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες, στα χωριά της μεσσηνιακής Μάνης, Νεοχώρι, Καρδαμύλη, Ρίγκλια, 'Αγιο Δημήτριο, Λεύκτρο, Στούπα και Βασιλίτσι, από όπου τα μέλη τους εγκληματικής ομάδας, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, είχαν αφαιρέσει χρήματα, χρυσαφικά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια κ.α. η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 48.000 ευρώ.
Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο βρέθηκαν χρήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, φακοί, ρούχα και γάντια, τα οποία κατασχέθηκαν.

Επιπλέον, σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 31χρονου στην Καλαμάτα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα σπαθί, σιδερογροθιά, χρήματα και ηλεκτρικά εργαλεία.
Επίσης, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα και τρία κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ συνεχίζεται η προανάκριση, για να διαπιστωθεί το εύρος της δράσης τους και η τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.