Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Δέκα φορές ισόβια στους αλβανούς βασανιστές ληστές της ορεινής Αχαϊας

Από δέκα φορές ισόβια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών σε τρεις υπηκόους Αλβανίας, που έσπερναν τον τρόμο κάνοντας ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων κυρίως, στα ορεινά της Αχαΐας.

Στο εδώλιο κάθισαν τέσσερα άτομα από την Αλβανία, οι οποίοι αντιμετώπιζαν την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις.

H σύλληψη των δραστών έγινε στα Εξαμίλια Κορινθίας στις 25 Φεβρουαρίου 2015, από την Ασφάλεια Πατρών και όπως είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ:

«τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν τελέσει από κοινού, με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση από τις 26/5/2013 μέχρι και 8/11/2013, έντεκα (11) ληστείες και πέντε (5) κλοπές, σε περιοχές της Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Θεσσαλίας, καθώς και διακίνηση όπλων.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης, οι δράστες επέλεγαν κυρίως απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα και αφού εντόπιζαν εξοχικές κατοικίες ή κατοικίες που διέμεναν ηλικιωμένα άτομα, προσέγγιζαν αυτές, κυρίως νυχτερινές ώρες, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από κατοίκους της περιοχής και παραβιάζοντας πόρτες ή παράθυρα εισέρχονταν στο εσωτερικό κατά την στιγμή που βρίσκονταν μέσα οι ένοικοι.

Στη συνέχεια υπό την απειλή όπλων ανάγκαζαν του παθόντες να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά, χρυσαφικά κ.λπ. ενώ κατά τη διαφυγή τους, τους έδεναν σε έπιπλα του σπιτιού και αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να μην ειδοποιήσουν τις αστυνομικές Αρχές.
Σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προξενούσαν σωματικές βλάβες στους παθόντες ακόμη και με εργαλεία (αιχμηρά αντικείμενα κ.λπ.) και τους ασκούσαν βία, για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τα χρήματα.

Επισημαίνεται ότι, οι δράστες λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, χρησιμοποιώντας πολλούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων που είχαν στοιχεία κατόχου τρίτο πρόσωπο ή πλαστά στοιχεία, ενώ συχνά έφευγαν για κάποιο χρονικό διάστημα στην Αλβανία για να μην εντοπίζονται εύκολα.
Σε δύο ληστείες που έλαβαν χώρα στις (30-5-2013), σε χωριό των Καλαβρύτων, με θύματα έναν 82χρονο και έναν 81χρονο ημεδαπό τα τραύματα που τους προκάλεσαν οι δράστες ήταν τόσο σοβαρά που σε συνδυασμό με την προχωρημένη ηλικία τους, ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα απεβίωσαν.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση όπου οι δράστες στις 20/6/2013 τα ξημερώματα, σε χωριό των Καλαβρύτων, εισήλθαν σε οικία αντρόγυνου ημεδαπών, ηλικίας 83 και 77 ετών και προκαλώντας σωματικές βλάβες στην 77χρονη, ανάγκασαν το συζυγό της να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των (5.500) ευρώ. Στη συνέχεια έδεσαν τα άκρα των παθόντων με σεντόνια και τράπηκαν σε φυγή. Η υγεία της 77χρονης επιδεινώθηκε τις επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα τρεις μήνες μετά τη ληστεία να αποβιώσει.

Επιπλέον από την προανάκριση προέκυψε ότι, ο 39χρονος συλληφθείς εμπορευόταν και πωλούσε όπλα, που προμηθευόταν από την Αλβανία και αποκόμιζε από την κάθε συναλλαγή το χρηματικό ποσό των 800 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του όπλου.

Οι δράστες από την παράνομη δράση τους αποκόμισαν συνολικά το χρηματικό ποσό των (10.000) ευρώ περίπου, κοσμήματα αξίας πάνω από (2.000) ευρώ, ένα αυτοκίνητο, και άλλες οικιακές συσκευές».
Πηγή: patranews