Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Φόβοι για λαθρομεταναστευτικό “τσουνάμι” στο Αιγαίο μετά τις αναταραχές την τουρκία: 476 οι καταγεγραμμένες αφίξεις - 6.726 οι εγκλωβισμένοι στα νησιά


Φόβοι για λαθρομεταναστευτικό “τσουνάμι” στο Αιγαίο μετά τις αναταραχές την τουρκία: 476 οι καταγεγραμμένες αφίξεις - 6.726 οι εγκλωβισμένοι στα νησιάΔύο βάρκες με περίπου 116 λαθρομετανάστες, οι περισσότεροι Αφρικανοί, έφτασαν το Σάββατο στη Λέσβο. Περισυλλέχθηκαν από σκάφη της Frontex μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, νοτιοανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Άλλες δύο βάρκες με 108 επιβαίνοντες έφτασαν την Παρασκευή. Συνολικά, μέσα σε 30 ώρες, πέρασαν στη Λέσβο 224 άτομα.

Από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκαν οι αναταραχές στην Τουρκία, στη Λέσβο έφτασαν 476 λαθρομετανάστες, αριθμός που θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία Άγκυρας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Μάλιστα, οι αφίξεις στη Λέσβο  την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνούν τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στη Λέσβο, μηδενικές είναι οι ροές λαθρομεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Το γεγονός αποδίδεται στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στο νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαρμαρίδας οι έλεγχοι από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή είναι αυξημένοι, προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν.

Αντιθέτως όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως στην περιοχή απέναντι από τη Λέσβο οι έλεγχοι έχουν ατονήσει. Πληροφορίες αναφέρουν για διαλυτική κατάσταση στην Τουρκική Ακτοφυλακή, αλλά και για πολλές συλλήψεις στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης. «Ελπίζουμε» έλεγε την Παρασκευή, στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, «πως σε μια εβδομάδα το επίπεδο των αστυνομικών ελέγχων από μεριάς της Τουρκίας θα έχει επανέλθει στην πριν από το πραξικόπημα κατάσταση».

Στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βρίσκονται, ήδη, εγκλωβισμένοι 3.192 λαθρομετανάστες, στη Χίο 2.477 και στη Σάμο 1.057. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 6.726 άτομα, τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων - ΑΠΕ