Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΤΤΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

infognomonpolitics.blogspot.gr._

Η θερμική κάμερα μόλις έχει «συλλάβει» μια μεγάλη ομάδα ατόμων που προσπαθεί να διασχίσει παράνομα τα τουρκικά σύνορα και να περάσει απέναντι στα ελληνικά.

Η κάμερα είναι τοποθετημένη στην ελληνική πλευρά του Εβρου και δείχνει ομάδα 15 ατόμων να κινούνται κοντά σε ένα από τα γνωστά περάσματα. Αμέσως ο αξιωματικός υπηρεσίας στέλνει μήνυμα στον τούρκο συνάδελφό του με τις συντεταγμένες που βρίσκονται οι αλλοδαποί και οι τούρκοι αστυνομικοί ξεκινούν το κυνηγητό για τη σύλληψή τους. Μερικοί καταφέρνουν και πηδάνε μέσα σε μια μικρή βάρκα. Η θερμική κάμερα τους παρακολουθεί και έλληνες αστυνομικοί από την άλλη πλευρά τους συλλαμβάνουν

Τους τελευταίους μήνες από την τουρκική πλευρά, όπως παραδέχονται στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που διασχίζει τα χερσαία σύνορα.

Η νέα συμφωνία προβλέπει πως σε αρκετά σημεία, εκεί όπου ο ποταμός Εβρος γίνεται εύκολα προσπελάσιμος από τους λαθρομετανάστες και τους διακινητές τους, περιπολούν ταυτόχρονα Ελληνες και Τούρκοι. Κατά μήκος του ποταμού έχουν οριοθετηθεί σημεία επαφής όπου τούρκοι και έλληνες αστυνομικοί ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις κινήσεις των λαθρομεταναστών. Τα σημεία επαφής βρίσκονται σε περισσότερα από 10 περάσματα του Εβρου και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Το επόμενο στάδιο που εξετάζουν οι δυο πλευρές είναι να οργανώσουν από κοινού πτήσεις τσάρτερ για τους αλλοδαπούς που συλλαμβάνονται, κάτι στο οποίο η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει τα «πρωτεία» στην ΕΕ και έχει λάβει τα σχετικά εύσημα, καθώς είναι η μοναδική Αστυνομία που οργανώνει τουλάχιστον δύο πτήσεις τσάρτερ κάθε μήνα με προορισμό το Καράτσι και την Καμπούλ.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας ζητήθηκε επίσης από την τουρκική πλευρά να εκπαιδευτούν αστυνομικοί της από Ελληνες για τη διαδικασία ταυτοποίησης των συλληφθέντων ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα να βρίσκονται έλληνες αστυνομικοί στην τουρκική πλευρά και το αντίστροφο σε τέσσερα-πέντε σημεία του Εβρου, όπου βρίσκονται οι σταθμοί ταυτοποίησης.

Σχόλια:
1)* - Ερώτηση Τομεάρχη Εξωτερικών προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με πληροφορίες των ΜΜΕ, που παρουσιάζουν την ΕΛ.ΑΣ να έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τον ρόλο του Τουρκικού στρατού στην προώθηση λαθρομεταναστών από τα σύνορα του Έβρου προς την Ελλάδα (19-10-2011) Σύμφωνα με την «καυτή» αναφορά, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρατήρησαν πρόσφατα με τις θερμικές κάμερες αυτοκίνητο του τουρκικού στρατού να αποβιβάζει "ύποπτα άτομα τα οποία οδηγήθηκαν στον ποταμό Έβρο και στην συνέχεια επιχείρησαν να διασχίσουν παρανόμως τα σύνορα".

 2)*Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι συνάντησαν στην Ανδριανούπολη έναν Τούρκο δουλέμπορο, ο οποίος εξηγεί αναλυτικά πως περνάει τους λαθρομετανάστες από τα ελληνικά σύνορα. Εξηγεί ότι για να περάσει τους λαθρομετανάστες συνεργάζεται με τα τουρκικά συνοριακά φυλάκια: «Ολόκληρο το πακέτο κοστίζει για τους πελάτες μου μέχρι και 10.000 ευρώ, εξαρτάται πόσο μακριά είναι η χώρα προέλευσης του πρόσφυγα.’ ’Ο καιρός δεν παίζει κανένα ρόλο στη διάβαση των συνόρων’, διηγείται ο δουλέμπορος, ‘αλλά οι υπηρεσίες στο συνοριακό τουρκικό στρατόπεδο. Οι αξιωματικοί είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και πολύ ακριβοί. Συνεργαζόμαστε με τους υπαξιωματικούς και το κατώτερο προσωπικό. Εκείνοι μας ενημερώνουν ποιος και που κάνει βάρδια και που είναι οι έφοδοι.’Φαίνεται ότι η συνεργασία με το στρατό είναι καλή. Οι απλοί Τούρκοι στρατιώτες αρκούνται και σε ένα καρτοκινητό. 200 ευρώ εισπράττει ο δουλέμπορος από κάθε λαθρομετανάστη για απλή μεταφορά με βάρκα μέσω του Έβρου και 600 ευρώ για την μεταφορά μέχρι και την εθνική οδό εντός της ελληνικής επικράτειας.