Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσο νόμιμες είναι οι δημόσιες συναθροίσεις αλλοδαπών;


Πόσο νόμιμες είναι οι δημόσιες συναθροίσεις αλλοδαπών;Με αφορμή τα επεισόδια στην Αθήνα και τις καταστροφές καταστημάτων

Γυαλιά καρφιά τα έκαναν στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ομάδες Μουσουλμάνων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ομονοίας φωνάζοντας συνθήματα και αποπειρώμενοι να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία με αφορμή την γνωστή ταινία για τον Μωάμεθ.

Ισχυρές δυνάμεις αστυνομίας τους απώθησαν και από τότε άρχισαν τα επεισόδια, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Από τα παραπάνω αναδύεται και πάλι το ερώτημα.

Πόσο νόμιμες είναι οι συγκεντρώσεις αλλοδαπών στην Ελληνική επικράτεια, όταν μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι παράνομοι αλλά και διακατέχονται από θρησκευτικό μίσος.

Προσεγγίζοντας το Σύνταγμα, το άρθρο 11 ορίζει πως οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. Πόσο λοιπόν νόμιμες είναι οι συναθροίσεις αλλοδαπών και μάλιστα φανατισμένων αλλοθρήσκων, η νομιμότητα των οποίων επίσης σφόδρα ελέγχεται, αφήνεται στην κρίση του μέσου πολίτη αυτής της χώρας(!) με την στοιχειώδη νοημοσύνη!

Γιατί ουδόλως μπορεί να πείσει η άποψη που εκφράσθηκε από τα χείλη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Κου Δένδια στο κοινοβούλιο, πως επιτρέπονται τάχα συναθροίσεις αλλοδαπών σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος μας!


Και τι λέει το άρθρο 28 του Συντάγματος; Ότι ως κανόνας υπερνομοθετικής ισχύος επιτρέπει να ισχύουν και άλλες διατάξεις διεθνών συμβάσεων ως εσωτερικό δίκαιο στην χώρα μας.
Και σαν τέτοια υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της άποψης αυτής είναι το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ΕΣΔΑ) υπέρ παντός ανθρώπου, άρα και υπέρ των αλλοδαπών (βλ γι’ αυτό Βελ. Καράκωστα, Ερμ. Συνταγματικού Δικαίου άρθρο 1,1 σελ 250 Νομική Βιβλιοθήκη 2006).

Και με αυτό το Νομοτεχνικό μόρφωμα οδηγούνται στο ιδιαίτερα επισφαλές συμπέρασμα πως επιτρέπονται οι συναθροίσεις αλλοδαπών στην χώρα μας.

Τα ερωτήματα όμως που γεννιούνται είναι τα πιο κάτω:

- Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικ. του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όταν θέσπισε την παραπάνω διάταξη (άρθ 11), είχε στο νου της άραγε ότι θα ισχύει και για τους παράνομους αλλοδαπούς;

- Πόσο αλήθεια επιτρέπονται συναθροίσεις αλλοδαπών όταν αυτές συνδέονται με την άσκηση πολιτικής δραστηριότητας από μέρους τους; Απάντηση δίνει η ίδια η ΕΣΔΑ στο άρθρο 16 σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα συνάθροισης των αλλοδαπών μπορεί να υποβληθεί σε περιορισμούς στο μέτρο που μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδέεται με την άσκηση πολιτικής δραστηριότητας από μέρους τους. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η συνάθροιση των φανατικών μουσουλμάνων για την διαμαρτυρία τους στην αμερικανική πρεσβεία δεν είναι καθαρή άσκηση πολιτικής δραστηριότητας;

Συσταλτικά θα πρέπει να ερμηνευθεί η διάταξη του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ και πάντοτε σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος. Γιατί αλλιώς στην χώρα μας θα ισχύει το κοινώς λεγόμενο «Μπάτε σκύλοι αλέστε….»

Αλλοδαποί, νόμιμοι όμως -πόσοι άραγε είναι πραγματικά;!- θα μπορούν να συνέρχονται για παράδειγμα μαζί με ημεδαπούς για διεκδίκηση εργασιακών τους δικαιωμάτων. Μόνον μια τέτοια ερμηνεία θα μπορούσε να γίνει δεκτή.

Στο πλαίσιο του άρθρου 11 του Συντάγματος έχει εκδοθεί και ο κοινός νόμος του ΝΔ 794/1971 περί δημοσίων συναθροίσεων. Κατά την παρ. 2 του άρθρου 1 του ΝΔ 794/1971 ως δημόσια συνάθροιση, θεωρείται εκείνη που διοργανώνεται εκ των προτέρων και αποσκοπεί στην από κοινού εκδήλωση του φρονήματος ή της γνώμης όσων μετέχουν στην συνάθροιση ή στην παρακολούθηση διαλέξεων ή την προβολή κοινών αιτημάτων τους.

Ο ορισμός αυτός αποκλείει και αφήνει χωρίς συνταγματική προστασία τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται τυχαίως και χωρίς προπαρασκευή ή αλλιώτικα τις αυθαίρετες συναθροίσεις.
Έτσι, παραπέρα, γεννιέται το ερώτημα: Πήραν άδεια από την αστυνομία οι φανατισμένοι αλλόθρησκοι φονταμενταλιστές για συνάθροιση και πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για την ταινία που αφορούσε τον Μωάμεθ;!

Αν πήραν τότε οι διωκτικές αρχές παραβίασαν το προαναφερόμενο άρθρο 16 της ΕΣΔΑ πως οι αλλοδαποί δεν μπορούν αν συναθροίζονται στη χώρα μας και να ασκούν πολιτική δραστηριότητα. Αν πάλι δεν πήραν και τυχαία και αυθόρμητα συναθροίστηκαν και νόμιμα δεν ενήργησαν και θα έπρεπε η αστυνομία όχι μόνον να τους απαγορεύσει να κάνουν πορεία στην Πρεσβεία αλλά ούτε καν να συναθροισθούν! Θα έπρεπε μάλιστα να τους συλλάβει όλους και να εκδώσει ως προς όλους , διοικητικές απελάσεις ως επικίνδυνους για την δημόσια τάξη, ασκώντας εναντίον τους ποινικές διώξεις, τις οποίες και θα έπρεπε να αναστείλει, προς άμεση απέλαση τους!

Στην ίδια κατεύθυνση ευρίσκεται και η διάταξη της παραγρ 2 του αρθ. 11 του Σ η οποία παρέχει το δικαίωμα στην αστυνομική αρχή να απαγορεύει ορισμένες υπαίθριες συναθροίσεις αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια ή αν σε ορισμένη περιοχή, εξ αιτίας τους «απειλείται» σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. (βλ και ΑΠ 957/1993 ΠοινΧρ 43,699)

Δυστυχώς αλλά πρόκειται περί οδυνηρής πραγματικότητας, οι αλλοδαποί όχι μόνον δεν έχουν δικαίωμα να συναθροίζονται για πολιτική δραστηριότητα- ακόμη και με την ΕΣΔΑ (Αρθ 11 παρ 2)αλλά και οι επιχειρούμενες συναθροίσεις τους δεν γίνονται ησύχως όπως απαιτεί το Σ. ή ειρηνικά, όπως προδιαγράφει η ΕΣΔΑ(!), αντίθετα εμφανίζονται με συρράξεις, καταστροφές καταστημάτων με μανία, τραυματισμούς- προπηλακισμούς και πολλά άλλα!

Άλλα λοιπόν αποδεικνύουν οι δημόσιες συναθροίσεις τους! Μίσος, μανία εναντίον παντός Ελληνικού. Και ας μη κόπτονται οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων βιοπαλαιστών ποιος θα τα υποστηρίξει;
Πάμπολλοι αλλόθρησκοι αλλοδαποί έχουν ξιφουλκήσει τελευταία, απειλούν με «τζιχάντ» - ιερό πόλεμο μέσα στην χώρα μας, δίχως ίχνος σεβασμού προς την χώρα που τους φιλοξενεί. Και θεωρούν ότι μπορούν ανεξέλεγκτα να κάνουν ό,τι θέλουν. Μεταξύ άλλων να επιχειρούν φανατισμένες πορείες εναντίον πρεσβειών.

Το ερώτημα εν τέλει που τίθεται είναι το ακόλουθο. Θα μπορούσαμε εμείς στις χώρες τους να διαδηλώσουμε υπέρ του χριστιανισμού και των ευρωπαϊκών αξιών ή θα μας είχαν κόψει δίχως περιστροφές το κεφάλι;!

Γι’ αυτό οι Ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και οι κατά καιρούς ταλαιπωρώντες την Ελληνική κοινωνία ψευτοκουλτουριάρηδες πολιτικοί, ας σκεφθούν για άλλη μια φορά με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, τι εξυφαίνεται στην πλάτη μας και τι επιτέλους πρέπει να κάνουν!
Ηλίας Ν. Ηλιακόπουλος
Δρ Νομικής, Δικηγόρος