Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Αυτή είναι η σπείρα των εξτρεμιστών Αλβανών που βασάνιζε και λήστευε ηλικιωμένους

Αδίστακτη συμμορία με 15 Αλβανούς και έναν Έλληνα - Χτυπούσαν, βασάνιζαν και λήστευαν ηλικιωμένους - Μια 84χρονη άφησε την τελευταια της πνοή μετά από άγριο ξυλοδαρμό.

Στη δημοσιότητα έδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες των σκληρών ποινικών αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι φέρονται να υιοθετούν  εξτρεμιστική ιδεολογία υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας».

Πρόκειται για μία συμμορία 15 ατόμων, οι οποίοι κατηγορούνται για αιματηρές ληστείες σε σπίτια, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και μία επίθεση κατά 84χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή από τα χτυπήματά τους.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν τα προφίλ ορισμένων εκ των δραστών στο Facebook, όπου διαπιστώθηκε ότι κάποιοι από  αυτούς αναρτούσαν εθνικιστικά σύμβολα υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας», όπως και φωτογραφίες από όπλα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» oι ερευνώμενες αναρτήσεις στο Facebook, προέρχονται από μέλη συμμορίας την οποία αποτελούσαν 15 υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 22 ως 51 ετών και ένας 41χρονος ημεδαπός, και δρούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Παγκράτι, Ιλίσια, Νέος Κόσμος, Άγιος Παντελεήμονας) καθώς και στην Καλαμάτα.

Οπως προέκυψε από την έρευνα της Ασφάλειας Αττικής προχώρησαν σε πέντε ληστείες και 28 διαρρήξεις και κλοπές. Οι κακοποιοί αφού εισέβαλαν στα σπίτια των ηλικιωμένων μεταμεσονύκτιες ώρες, τους απειλούσαν με όπλα ή αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να τους υποδείξουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων. Σε μία περίπτωση μία ηλικιωμένη απεβίωσε από τον άγριο ξυλοδαρμό της ενώ οι δράστες ανέφεραν για εκείνη σε υποκλαπείσες συνομιλίες «την έχω κάνει μέσα στα αίματα και δεν μου λέει τίποτα». Δεκατέσσερις από τους 16 κατηγορουμένους, προφυλακίσθηκαν.
Για τις συγκεκριμένες καταχωρήσεις των συλληφθέντων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει αναφορά στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ όπου, ύστερα από την σχετική αναζήτηση των αστυνομικών, σημειώνεται «τα μέλη της οργάνωσης επεδείκνυαν ιδιαίτερα παραβατική συμπεριφορά, απαξιώνοντας τις ανθρώπινες ζωές και τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν αναρτήσεις και φωτογραφίες που δημοσιεύουν σε προσωπικές ιστοσελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, facebook, με αναφορές που τονίζουν το αίσθημα εθνικιστικού αλυτρωτισμού της Αλβανίας, χώρα από την οποία προέρχονται στο σύνολό τους τα μέλη, καθώς και φωτογραφίες που απεικονίζουν πολεμικά όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και ναρκωτικά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για τους:

Α) (επ) MALO (ον) ARBEN του XHEVDET και της SOFIA , γεννηθείς 7-4-1965 στην Αλβανία

Β) (επ) PRIFTI (ον) OLIS του THOMA και της GEORGIA ή JORGIE , γεννηθείς 10-9-1979 στην Αλβανία

Γ) (επ) LAPI ή ZIKA (ον) KLITON ή ENEDIAN ή FESTIM του TOMI ή TONI και της KIMETE , γεννηθείς 19-01-1992 ή 28-11-1988 ή 12-12-1993 στην Αλβανία

Δ) (επ) NELAJ ή NELAY ή VELHZ (ον) VASILI ή MIREL του LEFTER ή LEFTE και της ZUBE ή ZYBE ή ZUBER ή ZOUBE ή ZUDE , γεννηθείς 15-11-1987 ή 1988 στην Αλβανία

Ε) (επ) LAPI ή LAMPI (ον) ENEDIAN ή KLITON ή KLINTION του TOMI ή TONI ή TOMIO και της ΚΙΜΕΤΕ, γεννηθείς 12-12-1993 στην Αλβανία

ΣΤ) (επ) HAZIZAJ (ον) FATION ή HYSNI του SPARTAK και της FELLEZA ή THLLEZA ή FLLEZE ή THELLEZA , γεννηθείς 7-2-1991 στην Αλβανία

Ζ) (επ) PILO ή KLEMO (ον) VARVARA του JORGO και της KRISANTHI , γεννηθείσα 07-06-1983 στην Αλβανία

Η) (επ) MALO (ον) FLORIDA του IDRIS και της ANISA ή JANISA , γεννηθείσα 04-05-1978 στην Αλβανία

Θ) (επ) ΚΟΝΟΜΙ (ον) ΑLΒΕRΤΙΝΑ του LUAN και της SHPRESA , γεννηθείσα 22-4-1994 στην Αλβανία

Ι) (επ) ΤΟDI ή NTONTI (ον) NIQIFOR ή NIKHFOR ή PANAJOTI ή ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του LAZARO ή LLAZAR ή LLAXAR και της ANGJELIKI ή VANGELIKA ή ANGJLIKI , γεννηθείς 5-6-1973 στην Αλβανία

I Α) (επ) XHAFA (ον) LEONARD ή MARIGLEN του IDRIS ή MEITAD και της JENISHA ή INDRIT ή ANISHA , γεννηθείς 20-6-1983 ή 24-6-1980 στην Αλβανία

ΙΒ) (επ) META (ον) ARDIAN του QAMIL και της NADIRE , γεννηθείς 4-11-1990 στην Αλβανία

ΙΓ) (επ) KRASNIQI (ον) AGIM ή LUAN του HASAN και της AMIDE , γεννηθείς 13-7-1971 στην Αλβανία

ΙΔ) (επ) KUMANI (ον) GRAUKEL του BEQO και της VJOLICA , γεννηθείς 4-5-1989 στην Αλβανία

ΙΕ) (επ) MAHMUTAJ ή MAHMUTI ή GERALDO (ον) GERALDO ή MAMUTAJ του VLADIMIR ή LADIMIR ή LAVDRIM και της ZULKA ή ZYLKA ή ZILKE ή ZIRKA , γεννηθείς 31-10-1990 στην Αλβανία

ΙΣΤ) ΚΑΡΑΚΑΞΗ Αριστείδη του Ηλία και της Παρασκευής, γεννηθείς 30-5-1975 στη Γερμανία

Και για τον μη συλληφθέντα:

ΙΖ) επ) JAZAJ (ον) OLTJON του TOLEM και της ENGJELLUSHE , γεννηθείς 20-9-1984 στην Αλβανία

Το χρονικό
Οι αστυνομικοί με τη σύλληψη 16 ατόμων εξιχνίασαν συνολικά πέντε ληστείες και 28 κλοπές. Σε μία από τις επιθέσεις της συμμορίας στην Αθήνα είχε χάσει τη ζωή της (είτε από το σοκ είτε από τα χτυπήματα των δραστών) μέσα στο σπίτι της μία 84χρονη από την οποία αφαίρεσαν κοσμήματα και μετρητά.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, δύο πυροβόλα όπλα, ένα  αεροβόλο, πέντε μαχαίρια και το χρηματικό ποσό των 2.846 ευρώ.

Οι συλλήψεις έγιναν στις 17 Μαΐου 2016 σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Παγκράτι, Ιλίσια, Νέος Κόσμος, Άγιος Παντελεήμονας) καθώς και στη Καλαμάτα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω συλληφθέντες από το 2014 είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, καθώς και κλοπές από οικίες. Οι συλληφθέντες είχαν διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κλεπταποδόχοι κλπ) και είχαν προμηθευθεί για την παράνομη δράση τους τα κατάλληλα μέσα (κουκούλες, γάντια, διαρρηκτικά εργαλεία κλπ).

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας οργάνωναν την δράση τους, εντοπίζοντας αρχικά, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οικίες, στις οποίες διέμεναν ηλικιωμένα άτομα. Στη συνέχεια εισέρχονταν σε αυτές, πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να βρίσκονται εντός τα θύματα τους και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τους ακινητοποιούσαν.

Ακολούθως, τους απειλούσαν με όπλα ή αιχμηρά αντικείμενα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ασκούσαν βία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σκληρότητα, γρονθοκοπώντας τους στο κεφάλι και στο σώμα, προκειμένου να τους υποδείξουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ληστείας, που διαπράχθηκε σε βάρος 84χρονης την οποία γρονθοκόπησαν, για να της αποσπάσουν τα τιμαλφή που έφερε πάνω της. Το θύμα, δύο μήνες αργότερα κατέληξε και ερευνάται αν ο θάνατός της προήλθε από τις επιπλοκές των χτυπημάτων που δέχθηκε.

Στις περιπτώσεις των κλοπών, οι δράστες εντόπιζαν συνήθως απομονωμένες εξοχικές κατοικίες που δεν διέθεταν συναγερμό ή θύρες ασφαλείας και στη συνέχεια, απογευματινές και νυχτερινές ώρες, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσαν χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρικές συσκευές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κλοπής, δύο από τα μέλη της σπείρας παρέμεναν εξωτερικά της οικίας, επιτηρώντας τον χώρο ως «τσιλιαδόροι».

Σημειώνεται ότι οι δράστες, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, δεν δίσταζαν να κάνουν χρήση των όπλων τους, όπως συνέβη την 10-3-2016 στο Περιστέρι, όπου προκειμένου να αποφύγουν έλεγχο από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ), τράπηκαν σε φυγή πυροβολώντας.

Στην κατοχή τους, καθώς σε έρευνες σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Πλήθος κοσμημάτων
Πλήθος ηλεκτρικών συσκευών
Δύο (2) πυροβόλα όπλα
Ένα (1) αεροβόλο
Πέντε (5) μαχαίρια
Ένα (1) σπαθί
Το χρηματικό ποσό των 2.846 ευρώ
Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
Έξι (6) αυτοκίνητα
Δύο (2) μοτοσυκλέτες
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί πέντε (5) περιπτώσεις ληστειών στην Αττική και στην Καλαμάτα, καθώς και είκοσι οκτώ (28) περιπτώσεις διαρρήξεων - κλοπών. Οι ληστείες διαπράχθηκαν:

Στις 5-3-2016 στην περιοχή των Μελισσίων, σε βάρος ηλικιωμένου ανδρόγυνου από τους οποίους αφαίρεσαν τα κοσμήματα που έφεραν στα χέρια τους.
Στις 15-5-2016 στην περιοχή του Ελληνικού, σε βάρος 73χρονης την οποία αφού φίμωσαν της αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και κοσμήματα.
Στις 23-2-2016 στον Αυλώνα Αττικής, σε βάρος 79χρονης ημεδαπής από την οποία αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, κοσμήματα και μία (1) τηλεόραση.
Στις 5-11-2015 στον Άλιμο, σε βάρος 74χρονης ημεδαπής από την οποία αφαίρεσαν κοσμήματα.
Στις 24-3-2016 στην Καλαμάτα, σε βάρος 63χρονου ημεδαπού από τον οποίο αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές.

Η πλειοψηφία των συλληφθέντων, έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.