Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Οι συμμορίες αλλοδαπών που απασχολούν την ΕΛ.ΑΣ.

Πρώτη από τις συμμορίες που έχει στο στόχαστρό της η ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται ότι είναι εκείνη που έχει δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο ένας 35χρονος αλβανός κακοποιός- τον οποίο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλούν «Αφριμ»- σε συνεργασία με 40χρονο Ελληνα με ποινικό παρελθόν, ο οποίος διαμένει στην Πάτρα. Σύμφωνα με στελέχη των διωκτικών αρχών, η συμμορία έχει διαπράξει τις περισσότερες από τις ληστείες που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην Πελοπόννησο, αλλά και κάποιες στη Στερεά Ελλάδα. Χαρακτηριστικές ενέργειές τους είναι η ληστεία που σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου του 2010 σε τράπεζα στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας, με λεία περίπου 250.000 ευρώ, αλλά και σε υποκατάστημα τραπέζης στις 24 Δεκεμβρίου του 2010 στην Αιγείρα.

Χαρακτηριστικό τους είναι ότι παραμένουν στα υποκαταστήματα αρκετή ώρα, μέχρι να ανοίξουν τα χρηματοκιβώτια από το σύστημα χρονοκαθυστέρησης, ενώ χρησιμοποιούν πολλά οχήματα για τη διαφυγή τους. Στην Αμφίκλεια πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών, ενώ κράτησαν και γυναίκες ομήρους.

Αλλη ιδιαίτερα επικίνδυνη συμμορία είναι αυτή που διέπραξε στις 15 Οκτωβρίου του 2010 ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Τρίπολη με λεία 25.000 ευρώ. Από μαρτυρίες και ευρήματα διαπιστώθηκε ότι οργανωτής της συμμορίας, στην οποία συμμετέχουν αλβανοί κακοποιοί, ήταν ένας δημοτικός υπάλληλος ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι μέλη της σπείρας σχετίζονται με ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε δέκα ημέρες αργότερα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη λεωφόρο Ειρήνης 46 στην Πεύκη. Λίγο μετά τη ληστεία οι δράστες «γάζω- σαν» αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι τους είχαν εντοπίσει στο Μενίδι- περιστατικό που έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτό στου Ρέντη.

Η τρίτη επικίνδυνη συμμορία έχει προχωρήσει σε δεκάδες αρπαγές χρημάτων από ΑΤΜ κυρίως στην Πελοπόννησο τον τελευταίο χρόνο.
Πολλά από τα χτυπήματά της έχουν γίνει σε απομονωμένα ΑΤΜ που βρίσκονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι Μυκήνες ή η Επίδαυρος! Στην τελευταία αυτή επιδρομή κοντά στο θέατρο συνελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου του 2010 ένας εκ των δραστών. Η συμμορία χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις της ένα Αudi με ισχύ 350 ίππων. Αυτό το αυτοκίνητο φέρεται να έχει πουληθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010 από ιδιώτη στο Ελσίνκι, και ενώ το αναζητούσε η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε σε πόλη της Ισπανίας στα χέρια ανυποψίαστου πολίτη!

Μια άλλη συμμορία «υψίστου κινδύνου» θεωρείται αυτή του αλβανού κακοποιού Αλεξάντερ Λαζάνι, της οποίας μόνον ένα τμήμα έχει εξαρθρωθεί. Ο Λαζάνι συνεργαζόταν με τους δύο Αλβανούς που αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς στον Βύρωνα στις 17 Φεβρουαρίου του 2010, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός 25χρονου που δεν είχε σχέση με τη συμμορία και δέχθηκε τις σφαίρες των αστυνομικών. Η συμμορία έστησε ενέδρα και πυροβόλησε με Καλάσνικοφ αστυνομικούς στο Ζευγολατιό Κορινθίας στις 6 Μαΐου του 2010 με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Ενα άλλο πολυμελές εγκληματικό «σχήμα» που απασχολεί ξανά την ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτό του επονομαζόμενου «Ιορδάνη». Ετσι αποκαλούν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής έναν 29χρονο Γεωργιανό- το πραγματικό του όνομα είναι Ρουσλάν Τσερμίδης -, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. τον Νοέμβριο του 2008 είχε δημιουργήσει μια συμμορία 15 κακοποιών και είχε προχωρήσει σε 25 ληστείες τραπεζών και χρηματαποστολών.

Τα περισσότερα μέλη της συμμορίας ήταν ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Ο Τσερμίδης συνελήφθη προ διμήνου έξω από τράπεζα στη Λιβαδειά. Ωστόσο οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ασύλληπτα μέλη της συμμορίας και εξετάζουν εάν σχετίζονται με τους γεωργιανούς συλληφθέντες στο μακελειό στου Ρέντη.

Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει μια ομάδα αλβανών κακοποιών οι οποίοι είχαν ληστέψει τον Ιανουάριο του 2010 συσκευαστήριο εσπεριδοειδών κοντά στο Ναύπλιο.

Από στοιχεία που βρέθηκαν στην εγκαταλειμμένη μοτοσικλέτα των δραστών διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται σε σειρά ενόπλων ληστειών στην Αθήνα. Ενδεικτική της επικινδυνότητας αυτών των συμμοριών είναι η δράση μιας πενταμελούς σπείρας κακοποιών που λήστεψαν πριν από δέκα ημέρες τράπεζα και κατάστημα των ΕΛΤΑ στον Μώλο Φθιώτιδας και ύστερα γάζωσαν με Καλάσνικοφ τους αστυνομικούς που τους κατεδίωκαν. Οπως διαπιστώθηκε, όλα τα μέλη της συμμορίας είχαν εμπλακεί στο παρελθόν σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών. Είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί, αλλά βρίσκονταν εκτός φυλακής είτε με περιοριστικούς όρους είτε παραβιάζοντας την άδεια που τους δόθηκε από τη φυλακή. 

Τέλος, για τη συμμορία που προκάλεσε το μακελειό στου Ρέντη, η οποία εξαρθρώθηκε, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέταζαν καιρό πριν την σύλληψή τους, το ενδεχόμενο να είναι Ρωσοπόντιοι ή Γεωργιανοί με έδρα το Μενίδι οι οποίοι έχουν προχωρήσει το 2001 σε ληστείες καταστημάτων στα δυτικά προάστια. Μια από αυτές τις ληστείες είχε σημειωθεί στις 27 Νοεμβρίου 2010 σε σουπερμάρκετ στους Αγίους Αναργύρους με λεία 2.500 ευρώ.

Μια τετραμελής συμμορία που χρησιμοποιεί Καλάσνικοφ βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. Στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 λήστεψε την Εθνική Τράπεζα στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας με λεία περίπου 250.000 ευρώ. Μέλη της συμμορίας είχαν νοικιάσει την ημέρα της ληστείας κατοικία στο Κυριάκι Βοιωτίας και οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση.