Σάββατο 28 Μαΐου 2011

1999: Η πρώτη λεωφορειοπειρατεία ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΑΛΒΑΝΟ ΚΑΚΟΠΟΙΟ σε ελληνικό έδαφος - Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΑΖΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν πριν από 11 χρόνια σοκαρισμένοι οι τηλεθεατές την πρώτη λεωφορειοπειρατεία σε ελληνικό έδαφος, όπως μεταδόθηκε σχεδόν λεπτό προς λεπτό από τα ελληνικά μέσα. 

Ο λόγος για την κατάληψη από τον 25χρονο Φλαμούρ Πίσλι λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, το οποίο και οδήγησε στην Αλβανία.

Στις 29 Μαϊου 1999 ο 25χρονος, οργισμένος επειδή –όπως υποστήριζε- είχε κατηγορηθεί άδικα για κατοχή τριών όπλων, κατέλαβε στην περιοχή Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης το λεωφορείο, κρατώντας ομήρους επιβάτες του. Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία, χρησιμοποιώντας κινητό επιβάτιδας και ζήτησε λύτρα 50 εκατομμυρίων δρχ., τα τρια Καλάσνικοφ για τα οποία είχε κατηγορηθεί, καθώς και ασφαλή μετάβαση στην πατρίδα του. 

Η σαστισμένη αστυνομία δέχτηκε, αδυνατώντας να χειριστεί την πρωτόγνωρη κατάσταση.
Κι από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε μια τρελή πορεία τόσο του λεωφορείου στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση την Αλβανία, αλλά και των ελληνικών ΜΜΕ, καθώς ο οπλισμένος δράστης προσεγγιζόταν από τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογράφους. Το λεωφορείο πέρασε από το Κάτω Σχολάρι, τη Θέρμη Θεσσαλονίκης και πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα ανενόχλητο.

Κι εκεί, στην αλβανική περιοχή Ελμπασάν, η όλη περιπέτεια είχε τραγική κατάληξη: κατά τη διάρκεια επιχείρησης απελευθέρωσης των 9 ομήρων η αλβανική αστυνομία από ασυνεννοησία σκότωσε τον νεαρό Γιώργο Κουλούρη από το Κάτω Σχολάρι, ο οποίος επέβαινε στο λεωφορείο. 

Για «φιάσκο της αστυνομίας» έκαναν λόγο τα εγχώρια μέσα, τα οποία έκτοτε κάθε φορά που αναφέρονται σε παρόμοια περιστατικά σπεύδουν να δηλώσουν «Την αρχή έκανε ο Αλβανός Φλαμούρ Πίσλι», εστιάζοντας στην εθνικότητα του λεωφορειοπειρατή. Όσο για το πολιτικό κόστος, αυτό φορτώθηκε από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης εξ’ολοκλήρου στις αλβανικές αρχές. Κι ας ακολουθούσε το λεωφορείο έως το Ελμπασάν ειδική ομάδα των ΕΚΑΜ... Η αντίδραση της κυβέρνησης; Διαμαρτυρίες προς την αλβανική κυβέρνηση και προαναγγελίες για αντιμέτρα, όπως μαζικές απελάσεις μεταναστών από την Αλβανία...

Όταν, βέβαια, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να στρέψουν αλλού την προσοχή τους και τα Τίρανα «απείλησαν με ελληνικό Κόσοβο» η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ξέχασε το όλο θέμα. Θα το θυμόταν λίγο αργότερα, κατά την προεκλογική περίοδο, η οποία φαίνεται διαχρονικά να φρεσκάρει τη μνήμη των Ελλήνων πολιτικών. 

Ακολουθούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής. Όπως είναι φανερό δεν έλειψαν εκείνες οι εφημερίδες που ξέχασαν επίσης το θέμα. 

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο έλεος των Αλβανών η Ελλάδα. Οργή τρόμος και αγανάκτηση για την ομηρία ανύποπτων πολιτών.
ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Μ. Ολμπράιτ κλείνει τις πόρτες της ειρήνης. Το Βελιγράδι αποδέχεται τους πέντε όρους του G8.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αλωνίζουν οι Αλβανοί μαφιόζοι. Κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης.

ΕΘΝΟΣ
: Σινιάλο ελπίδας από το Βελιγράδι. Θεαματική εξέλιξη τη νύχτα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νύχτα ντροπής για το ελληνικό κράτος. Πάγωσε το πανελλήνιο από το πρωτοφανές φιάσκο της κυβέρνησης και της αστυνομίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγανακτούν και στις ΗΠΑ τώρα. 28 βουλευτές αξιώνουν από τον Κλίντον ανακωχή.
Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκανε πίσω ο Μιλόσεβιτς. Η ασφυκτική πίεση του ΝΑΤΟ αναγκάζει σε συμβιβασμό τη Γιουγκοσλαβια.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Μιλόσεβιτς περνά τώρα τη σκυτάλη στον Κλίντον. Αποδέχθηκε τους όρους των "8".
Ο ΛΟΓΟΣ: Αντιπρόταση ειρήνης από το Βελιγράδι. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος δέχεται τις βασικές αρχές του σχεδίου των οκτώ, δεν αποδέχεται ειρηνευτική δύναμη υπό ΝΑΤΟική διοίκηση.
ΤΑ ΝΕΑ: Θρίλερ στην Αθήνα μεταξύ κατασκόπων. Θύμα ο αρχηγός της Ολλανδικής ΚΥΠ.
ΝΙΚΗ: Πυρά κατά του Κλίντον. Αντιδράσεις από Κάρτερ, Σόρος και Κίσινγκερ.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγωνία για 8 ομήρους. Ταξίδι-θρίλερ προς τα αλβανικά σύνορα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
: ΚΤΕΛ αγωνίας. Πειρατεία λεωφορείου απο Αλβανό.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Λεωφορείο του τρόμου. Η τρελή διαδρομή του Αλβανού με τους 9 ομήρους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
: Θρίλερ με Αλβανό κακοποιό. Κρατούσε εννέα ομήρους και περιπλανήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στα πέριξ.