Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γιατί ο "πρωθυπουργός" δεν πάει να κάνει ποδήλατο στην Ομόνοια;



Μάντεις δεν είμαστε, αλλά οι ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα η κυβέρνηση μετά το υπουργικό συμβούλιο για το κέντρο της Αθήνας, θα είναι μία από τα ίδια. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και οι προηγούμενες έχουν κάνει κατά καιρούς εξαγγελίες που έχουν μείνει στα χαρτιά ή που πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. 

Απλά το κουκουλώνουν.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει δεκάδες φορές ανακοινώσεις για αναπλάσεις περιοχών κάτω από την Ομόνοια για κίνητρα επιστροφής στο κέντρο, για επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Λόγια, λόγια, λόγια από πολιτικούς οι οποίοι ζήτημα είναι να έχουν επισκεφτεί το κέντρο τα τελευταία 40 χρόνια. Ίσως να ήταν φοιτητές στο ΕΜΠ και στη Νομική και να πήγαιναν καμιά βόλτα προς τα εκεί. Αλλιώς, ούτε που ξέρουν που πέφτει ο Άγιος Παντελεήμονας.

Για σκεφτείτε π.χ. την Άννα Νταλάρα που έχει καμιά πενηνταριά σπίτια, να επισκέπτεται τα χαμόσπιτα του Κολωνού. Ή σκεφτείτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πηγαίνει με… ποδήλατο στην Ομόνοια.
Εν πάση περιπτώσει, το σημερινό υπουργικό είμαστε σίγουροι ότι θα κινηθεί σε τρία επίπεδα.

Η Τ. Μπιρμπίλη, γνωστή για τις οικολογικές της ευαισθησίες, θα ανακοινώσει προγράμματα πεζοδρομήσεων, αναπλάσεις, νέες πλατείες κι άλλα τέτοια εντυπωσιακά που πάντα μένουν στα χαρτιά.
Ο Γ. Ραγκούσης θα κάνει μια γενικότερη ανάλυση περί του προβλήματος με τους μετανάστες ενώ ο Χρ. Παπουτσής θα υποσχεθεί αυστηρότερη αστυνόμευση και πάταξη της εγκληματικότητας.


Από ευχολόγια και μακέτες έχουμε πήξει, η ουσία είναι άλλη.


Πώς αυτή η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αναπλάσεις και κίνητρα επιστροφής των Ελλήνων στο κέντρο όταν δε θα έχει λύσει το βασικότερο πρόβλημα, αυτό των χιλιάδων παράνομων μεταναστών; 

Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά παίρνουν ένα τρένο ή κρύβονται μέσα σε φορτηγά και κατεβαίνουν από τα βόρεια σύνορά μας στην Ομόνοια. Τους έλεγξε όλους αυτούς κανείς; Είναι εγκληματίες, δολοφόνοι, ληστές ή είναι απλά ταλαιπωρημένοι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα να βρουν ένα κομμάτι ψωμί και στοιβάζονται μαζί με τους εγκληματίες στο κέντρο; 

Τίποτε, καμιά πολιτική για την παράνομη μετανάστευση, καμιά βούληση για να λυθεί το πρόβλημα που έχει μετατρέψει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε γκέτο. Λες και κάποιοι πολιτικοί ταγοί βολεύονται με το χάος.

Και το εντυπωσιακό είναι ότι θα ανακοινώσουν κίνητρα για να επιστρέψουν οι Έλληνες, που στο χάος; Έλεος, αυτά δεν τα βλέπουμε ούτε στην Ουγκάντα.

Χωρίς πραγματική αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος των μεταναστών, ότι ανάπλαση κι αν ανακοινώσουν θα μείνει στα χαρτιά. Και θα περνούν τα χρόνια, θα διαιωνίζεται η κατάσταση, θα σκοτώνονται άνθρωποι, θα ξεσπαθώνουν οι ακροδεξιοί, θα κάνουν κουμάντο οι συμμορίες, θα βγαίνουν και οι δήθεν επαναστάτες μπαχαλάκηδες να πάρουν κομμάτι από το πτώμα της Αθήνας.

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση, γι’ αυτό και πλέον ο κόσμος, στο κέντρο ή αλλού δεν πιστεύει τους πολιτικούς. Σκεφτείτε μόνο τα εξής: Από το 2007 έχουν ανακοινώσει ότι θα φύγει ο ΟΚΑΝΑ από το κέντρο. Τόσα χρόνια πέρασαν και βρίσκεται εκεί.

Έχουν ανακοινώσει ότι θα κτίσουν το τείχος του Έβρου για να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση. Εδώ κι έξι μήνες δεν έχει μπει ούτε πάσσαλος.
Πάνω από 500 κτίρια, τα περισσότερα δημόσια, έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, έχουν κατατεθεί προτάσεις για να αξιοποιηθούν, αλλά τίποτε δεν έχει προχωρήσει.

Έχουν μιλήσει για πάταξη του παρεμπορίου, αποτελέσματα έχει δει κανείς;
Αυτό το κοινωνικό και αστικό χάος που επικρατεί στο κέντρο δε λύνεται με επικοινωνιακά ευχολόγια. Η Αθήνα «βιάζεται» καθημερινά σαν την καμαριέρα του Στρος Καν και κανείς δεν τιμωρείται. Φτάνει πια.

Αριστερός Ψάλτης