Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ο Εβρος «έπνιξε» τον φράχτη

ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Οι «λαγοί» της FRONTEX έχουν μειώσει έως 70% τις μεταναστευτικές ροές στον βόρειο Εβρο.

Οι «λαγοί» της FRONTEX έχουν μειώσει έως 70% τις μεταναστευτικές ροές στον βόρειο Εβρο.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την εξαγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη(!) Χρήστου Παπουτσή για την κατασκευή φράχτη στον Βόρειο Εβρο και έναν μήνα μετά την προγραμματισμένη ολοκλήρωση της κατασκευής του, το έργο που σχεδιάζεται για να συμβάλει στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά.

Στον άξονα Νέας Βύσσας - Καστανιών, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, το μοναδικό χερσαίο σύνορο στην ελληνοτουρκική μεθόριο, κάτοικοι και φορείς δεν έχουν παρατηρήσει αυτούς τους μήνες καμία κινητικότητα που να υποδηλώνει ότι το έργο ξεκινά, ενώ δεν έχουν και την παραμικρή ενημέρωση από την κυβέρνηση για την εξέλιξη και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Ο κ. Παπουτσής ξεκαθάρισε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και ο φράχτης θα γίνει, ενώ απέδωσε τις καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η αιχμή αυτή του υπουργού αντανακλά τη στάση που κράτησαν τόσο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης όσο και η πλειονότητα των δήμων του Εβρου, λαμβάνοντας αποφάσεις κατά της κατασκευής του φράχτη, κρίνοντάς τον ανεπαρκή και ατελέσφορο.


Σήμερα στον ακριτικό νομό, πολίτες και δημοτικοί άρχοντες είναι διχασμένοι ως προς τη σκοπιμότητα υλοποίησης του έργου. Στο βόρειο τμήμα του νομού, όπου σχεδιάζεται να στηθεί ο φράχτης, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της κατασκευής, που θα απαλλάξει την περιοχή από το πιεστικό πρόβλημα, ενώ στα νοτιότερα τμήματα η κοινή γνώμη είναι αρνητική, με το αιτιολογικό ότι το συρμάτινο πλέγμα θα κατευθύνει τις μεταναστευτικές ροές στις δικές τους περιοχές.Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε πρόσφατα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.


Στον Δήμο Ορεστιάδας, η πλειοψηφία τάχτηκε υπέρ της κατασκευής του έργου, στους Δήμους Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης το «όχι» υπερίσχυσε ελαφρά του «ναι», ενώ στον Δήμο Σουφλίου οι δύο στους τρεις πολίτες τάχθηκαν κατά του φράχτη.


Μεγάλο το κόστος.

«Πρόκειται για έργο μεγάλου κόστους, που αν θα λύσει κάποιο πρόβλημα, θα αφορά σε ένα μικρό κομμάτι 12,5 χιλιομέτρων, σε μια συνοριακή γραμμή 150 χιλιομέτρων», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Σουφλίου, Ευάγγελος Πουλιλιός, και συμπλήρωσε: «Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μεταφέρουν το πρόβλημα στη δική μας περιοχή, όπου ήδη, με την ανακοίνωση και μόνο της κατασκευής του φράχτη, οι ροές παράνομων μεταναστών έχουν αυξηθεί κατά 30% με 40%».

Αντίθετα, στον Δήμο Ορεστιάδας, όπου χωροθετείται το έργο, το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της δημιουργίας φράχτη για την ανακοπή της εισόδου των λαθρομεταναστών.


«Είναι ένα έργο που πιστεύουμε πως θα βοηθήσει. Ωστόσο, δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση από το υπουργείο και δεν ξέρουμε αν θα γίνει τελικά», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς.


Ελληνοτουρκική μεθόριος

Η FRONTEX μετέφερε τους δουλέμπορους νοτιότερα

Η εγκατάσταση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης FRO­NTEX, από τον περασμένο Νοέμβριο, στον Βόρειο Εβρο, έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνοτουρκική μεθόριο, μειώνοντας εντυπωσιακά τις μεταναστευτικές ροές στα χερσαία σύνορα, αλλά και αυξάνοντας τις παράνομες εισόδους νοτιότερα, κατά μήκος του υδάτινου συνόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της FRONTEX, αλλά και των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, οι εισροές μεταναστών από τη Βύσσα και τις Καστανιές είναι μειωμένες τους πρώτους μήνες του 2011 σε ποσοστό ως και 70%, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 30% στα νοτιότερα τμήματα.


Οι «λαγοί» της FRONTEX (σ.σ. από τον τίτλο της επιχείρησης RABBIT) ολοκλήρωσαν το έργο τους τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από πέντε μήνες παρουσίας στον Βόρειο Εβρο. Ωστόσο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μενανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων αποφασίστηκε η παραμονή της ευρωπαϊκής δύναμης σε μονιμότερη βάση, με μειωμένη συμμετοχή και υπό την «ομπρέλα» της επιχείρησης «Ποσειδών». Πρόκειται για την επιχείρηση φύλαξης των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων που ξεκίνησε από το 2006 και τώρα επεκτείνεται και στα χερσαία σύνορα.


5.281 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2011, έναντι 8.054 στους δύο τελευταίους μήνες του 2010

2.266 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ συνελήφθησαν τον Ιανουάριο, 1.632 τον Φεβρουάριο και 1.383 τον Μάρτιο
24% ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ είναι Αφγανοί, 14% Πακιστανοί και 12% από το Μπαγκλαντές

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣΠηγη