Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Μαζικές μεταφορές στις ελληνικές ακτές παράνομων μεταναστών: Από τη νότια Κρήτη μέχρι τη Λέσβο

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΣΙΠΤΟΚΑΜΜΕΝΩΝ

Συνεχίζεται κανονικά και με αυξημένους ρυθμούς η μεταφορά παράνομων μεταναστών από τις τουρκικές στις ελληνικές ακτές  από σκάφη του ΛΣ και της FRONTEX, τόσο στο Αιγαίο όσο και από τη Μεσόγειο γενικότερα.

Στην πρώτη περίπτωση από ξύλινο ψαροκάικο το οποίο βρισκόταν νότια του νομού Ηρακλείου και στο οποίο επέβαιναν 45 αλλοδαποί άγνωστης προέλευσης στάλθηκε ειδοποίηση στο ΛΣ μέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθμό 112, όπως προβλέπει η πάγια διαδικασία, για την άμεση μεταφορά τους στις ελληνικές ακτές.

Το ΛΣ και χωρίς χρονοτριβή έστειλε τρία πλωτά σκάφη  όπως και .ένα αεροσκάφος της FRONTEX στα νότια παράλια του νομού και κατόπιν οδηγιών των αλλοδαπών εντόπισε το αλιευτικό με 45 άτομα και μηκους 20 μέτρων, 14 χιλιόμετρα νότια από το Ακρωτήρι «Λίθινο».
Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια. Ενώ αρχικά οι επιβαίνοντες είχαν ζητήσει τη μεταφορά τους στην Κρήτη στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και τώρα θέλουν να συνεχίσουν τον πλου τους, πιθανότατα προς Ιταλία. 

Έτσι με πληροφορίες του Flashnews, οι επιβαίνοντες δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές και δεν επιθυμούν την ρυμούλκηση του σκάφους αλλά συνεχίζουν να πλέουν με κατεύθυνση νότια, ενώ ανά διαστήματα η πορεία του πλοίου διακόπτεται.
Την ίδια  ώρα στο ανατολικό Αιγαίο αυτή τη φορά σκάφη του ΛΣ προχώρησαν στη μεταφορά στις ακτές της Λέσβου 81 συνολικά αλλοδαπών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε χρειάστηκε η ειδοποίηση για παραλαβή και μεταφορά μέσω του αριθμού 112 καθώς οι αλλοδαποί έφτασαν με δικά τους μέσα μέχρι την περιοχή του αεροδρομίου.

Στο πρώτο συμβάν στη μεταφορά τριάντα εννέα (39) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης σε συνεργασία με πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.  εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου Μυτιλήνης και λίγο πριν προχωρήσει σε άσκηση απόβασης πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ. προέβη στη μεταφορά των ανωτέρω στο λιμένα Μυτιλήνης, πριν προλάβουν οι ίδιοι να αποβιβαστούν με ίδια μέσα.
Επίσης, στη μεταφορά σαράντα δύο (42) αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018'', για την διεκπεραίωση παράνομων μεταναστών από τις τουρκικές στις ελληνικές ακτές.

Συγκεκριμένα, στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης σε συνεργασία με το ανωτέρω πλωτό εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου Μυτιλήνης, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, η οποία ήταν έτοιμη να αποβιβάσει βάσει πάγιας διαδικασίας αλλοδαπούς.

Το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στη μεταφορά των ανωτέρω στον οικείο λιμένα.