Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Θεσσαλονίκη: Αιματηρά επεισόδια μέσα μεταξύ αλλοδαπών αργά την νύχτα - 4 τραυματίες

Άγρια επεισόδια μεταξύ προσφύγων και λαθρομεταναστών σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων, στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 2:30 τα ξημερώματα, όταν ομάδα Αλγερινών παρενόχλησε γυναίκες Κούρδων προσφύγων από τη Συρία. 

Οι Κούρδοι εξαγριώθηκαν και επιτέθηκαν με ξύλα και μαχαίρια εναντίον των νεαρών Αλγερινών. Οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονται στο φυλάκιο του κέντρου φιλοξενίας κάλεσαν ενισχύσεις και προσπάθησαν να γλιτώσουν τους Αλγερινούς από τη μανία των εξοργισμένων Κούρδων. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου μία ώρα.

Οι Αλγερινοί αποχώρησαν από τον χώρο φιλοξενίας, βρίσκοντας καταφύγιο σε παρακείμενη δασική έκταση. Από εκεί συνέχισαν να προκαλούν τους Κούρδους πετώντας πέτρες για αρκετή ώρα.
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ, περιπολικά, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να δώσουν τέλος στη σύρραξη. Τρεις ώρες αργότερα οι πρόσφυγες επέστρεψαν στα δωμάτιά τους.

Πέντε από τα άτομα που προκάλεσαν το επεισόδια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλινδοίων. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ένας από τους τραυματίες έφερε χτυπήματα από μαχαίρι και έχασε αρκετό αίμα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα προβλήματα προκαλούνται συνήθως από Αλγερινούς και Μαροκινούς που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα και δήλωσαν ότι προέρχονται από τη Συρία.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν ζητήσει από τις ΜΚΟ και την Αστυνομία να μην τους φέρνουν σε επαφή με τέτοια άτομα.

Στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων των Λαγκαδικίων βρίσκονται κυρίως οικογένειες Κούρδων. Οι Αραβόφωνοι από την Αλγερία και το Μαρόκο διαμένουν στα δικά τους οικήματα, σε διαφορετικό χώρο από εκείνα όπου διαμένουν οι οικογένειες από τη Συρία. «Είμαστε φιλήσυχοι και δεν πειράζουμε κανέναν.

Αραβόφωνοι από την Αλγερία και το Μαρόκο έρχονται εδώ, ακόμη και χωρίς να είναι γραμμένοι στο camp, και παρενοχλούν τις οικογένειές μας. Φέρνουν εδώ μέσα ναρκωτικά, καπνίζουν χασίς και δεν ξέρουν τι κάνουν. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις οικογένειες μας και γι’ αυτό δεν θέλουμε τέτοια άτομα εδώ» τόνισε στο thestival.gr πρόσφυγας από τη Συρία.