Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Κραυγή αγωνίας από κατοίκους και επιχειρηματίες για την εγκληματικότητα στην Αθήνα - Ο ανίκανος ανθέλληνας Τόσκας πίνει το καφεδάκι του…


Κραυγή αγωνίας από κατοίκους και επιχειρηματίες για την εγκληματικότητα στην Αθήνα - Ο Τόσκας πίνει το καφεδάκι του…Η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στην Αθήνα οδηγεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που ζουν και εργάζονται εκεί να διαμαρτυρηθούν για μια ακόμη φορά.

Έτσι, λοιπόν, κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας με την αύξηση της παραβατικότητας και κυρίως των κλοπών εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Με ανακοινώσεις του και συναντήσεις με αρμόδιους φορείς εκπέμπει σήμα κινδύνου για την δράση οργανωμένων κυκλωμάτων που λυμαίνονται το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων, όπως να αναπτυχθεί ουσιαστικός σχεδιασμός και το κυριότερο να υπάρξει στοχευμένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων γίνεται περισσότερο επιτακτική την τουριστική περίοδο με την αύξηση των ροών τουριστών οι οποίοι αποτελούν εύκολους στόχους.

«Δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία να συλλαμβάνει και την επομένη οι δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι» ήταν η βάση της πρόσφατης συζήτησης του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη και του ειδικού γραμματέα Εμμανουήλ Λουδάρου με τον γενικό γραμματέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπασπύρου.

Η συνάντηση είχε ως κεντρικό ζήτημα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των ευεργετικών όρων αποφυλάκισης των κρατουμένων με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Ο πρόεδρος του ΕΣΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας ότι ενώ επανειλημμένως συλλαμβάνονται οι ίδιοι δράστες των κλοπών, η Δικαιοσύνη τους επιτρέπει να παραμένουν ελεύθεροι αμέσως μετά την σύλληψή τους και άρα να συνεχίζουν ανενόχλητοι την παραβατική τους δράση.

Ένα βαρέλι δίχως πάτο, φαύλος κύκλος, καθώς σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείο Δικαιοσύνης, για το 2017 η χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου έδωσε την δυνατότητα σε 1.137 καταδικασμένους για κλοπές να αποφυλακιστούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Οι ουρές Ελλήνων, αλλά και τουριστών, που σχηματίζονται για καταγγελίες κλοπών, ειδικά τις ημέρες αιχμής, στο Τμήμα Ακροπόλεως αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα όσων συμβαίνουν. Πρόκειται για το Αστυνομικό Τμήμα που σηκώνει το κύριο βάρος της αστυνόμευσης στην πιο ευαίσθητη ζώνη της Αθήνας. Οι αστυνομικοί με το δυναμικό και τα μέσα που διαθέτουν τρέχουν και δεν φτάνουν να καλύψουν τα κενά.

Με σκληρή γλώσσα σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρεται στην αύξηση πυρήνων παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας που κλονίζουν επιχειρηματίες και κατοίκους. Χαρτογραφώντας και σκιαγραφώντας το προφίλ, κάνουν λόγο για «εισαγόμενους οργανωμένους δράστες». Ανήκουν, όπως αναφέρουν, σε οργανωμένα κυκλώματα που δρουν ανά ομάδες με καταγωγή από Ρουμανία και Βουλγαρία (Ρομά), από Αλγερία και Μαρόκο, έχοντας πολλές φορές και αφανείς ντόπιους συνεργάτες.

Κυκλώματα εμπλέκονται ακόμα στην εκμετάλλευση παιδιών που επαιτούν και ταυτόχρονα προβαίνουν σε κλοπές κινητών τηλεφώνων. Ο Εμπορικός Σύλλογος στην αναφορά του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κρύβει την αγανάκτηση αλλά και την απογοήτευσή του καθώς οι δράστες αφήνονται σύντομα ελεύθεροι και οι καταστηματάρχες τους βλέπουν ξανά και ξανά στα παλιά λημέρια. Καταγγέλλεται δε ότι «υπάρχουν άτομα που έχουν συλληφθεί πάνω από δέκα φορές και συνεχίζουν ανενόχλητοι την δράση τους».

Παρά την σοβαρότητα των καταγγελιών, ο Τόσκας συνεχίζει να πίνει αμέριμνος το καφεδάκι του αφήνοντας την Αθήνα στο έλεος της παραβατικότητας από τις εγκληματικές συμμορίες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ