Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Καταδίωξη Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών από το Λιμενικό- Οι δράστες μετέφεραν μεγάλες ποσότητες με ταχύπλοα σκάφη

Κινηματογραφική καταδίωξη Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών από άνδρες του Λιμενικού οδήγησε στη σύλληψή τους και στην εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην οργάνωση και μεταφορά με ταχύπλοα σκάφη μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της χώρας μας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην Ευρώπη.
 
Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και  Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τους Τομείς Ασφάλειας των Κεντρικών Λιμεναρχείων Πειραιά και Πάτρας.
 
Παράλληλα έγιναν και οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα σε συνεργασία με το Λιμενικό που οδήγησαν στη σύλληψη επτά μελών της οργάνωσης, εκ των οποίων δύο είναι Έλληνες και πέντε Αλβανοί. Τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν στην Ελλάδα.
 
Οι έρευνες ήταν πολύμηνες και άρχισαν μετά από πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος. Υπήρξε συνεργασία με την ιταλική Guardia Di Finanza. Οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να διακριβώσουν την ιεραρχική δομή του κυκλώματος, τον τρόπο ενέργειας και τις τακτικές τους καθώς και τη διεθνική της δράση, σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
 
Η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολυεπίπεδη και εκτείνετο σε όλο το φάσμα των υποδομών που απαιτούντο για την υποστήριξη των πλόων με ταχύπλοα σκάφη που ανήκαν σε υπεράκτιες εταιρείες.  
 
«Οι  συλληφθέντες συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, που επεδίωκε τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται από την Περί Ναρκωτικών νομοθεσία και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την αγορά - προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, τις οποίες μετέφεραν με ταχύπλοα σκάφη, ειδικά τροποποιημένα, ώστε να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων. Τις ποσότητες των ναρκωτικών διακινούσαν, παρέδιδαν και πωλούσαν στις ακτές τις Ιταλίας» επισημαίνουν αξιωματικοί του Λιμενικού» και προσθέτουν: «Από τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχική της δομή, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, τη γεωγραφική της εξάπλωση, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την αδιάλειπτη δράση τους στη διακίνηση ναρκωτικών».