Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Μένουνε Ελλάδα: Λιγότεροι από 1 στους 30 λαθρομετανάστες επαναπροωθούνται στην Τουρκία


Μένουνε Ελλάδα: Λιγότεροι από 1 στους 30 λαθρομετανάστες επαναπροωθούνται στην ΤουρκίαΗ δημοσίευση των αριθμών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Από την καθεστωτική «Καθημερινή» και υπό τον τίτλο «Ήρθαν 30.000 μετανάστες, έφυγαν 944» διαβάζουμε ανάμεσα σ’ άλλα, και τα εξής:

«Από τις 20 Μαρτίου 2016 έως και τις 4 Απριλίου 2017 έφτασαν στα ελληνικά νησιά 30.565 μετανάστες (στοιχεία Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα μόλις 944 άτομα επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία (στο πλαίσιο της συμφωνίας). Παράλληλα, 7.220 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα (στο ίδιο χρονικό διάστημα), είτε γιατί εγκρίθηκε το αίτημα ασύλου που είχαν καταθέσει είτε γιατί αποφασίστηκε ότι έπρεπε να μεταφερθούν λόγω ευαλωτότητας (ασυνόδευτοι ανήλικοι, οικογένειες).

Το 90% όσων βρίσκονται πλέον στα νησιά, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό προσφυγικού προφίλ (κάτω του 50%), όταν απορριφθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει, καταθέτει προσφυγή

Ωστόσο, η διαδικασία εξέτασης των προσφυγών σε δεύτερο βαθμό παραμένει εξαιρετικά αργή, οπότε πρακτικά εγκλωβίζονται στο νησί. Χαρακτηριστικά, από τους 2.580 προσφυγές σε δεύτερο βαθμό που έχουν κατατεθεί από μετανάστες που παραμένουν στα νησιά στη διάρκεια του ενός χρόνου εφαρμογής της Συμφωνίας, έχουν εκδοθεί μόνο 1.300 αποφάσεις. Από αυτές, λιγότερες από 100 είναι θετικές, δηλαδή κρίνουν ότι ο αιτών δικαιούται άσυλο στην Ελλάδα. Ακόμη 1.100 αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό έχουν εκδοθεί για τους μετανάστες που βρίσκονται στην ενδοχώρα, ενώ συνολικά 6.200 μετανάστες έχουν προσφύγει σε δεύτερο βαθμό μετά την απόρριψη του αιτήματός τους από την Υπηρεσία Ασύλου».

Καταρχάς, διαπιστώνουμε την πραγματικά τεράστια απόσταση ανάμεσα σ’ όσους εισέρχονται παράνομα στην Χώρα μας και όσους επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι από τις 1.300 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για την παροχή ασύλου, μόνο οι 100 από αυτές κρίνονται ως θετικές, κάτι το οποίο αποδεικνύει πόσο δίκαιο είναι να μπαίνει η λέξη πρόσφυγας σε εισαγωγικά για την συντριπτική πλειοψηφία όλων όσοι εισέρχονται λαθραία στην Ελλάδα.

Και βεβαίως, αποφάσεις σαν αυτές του Μουζάλα και της κυβέρνησής του, να φιλοξενούνται δηλαδή, δωρεάν σε διαμερίσματα «πρόσφυγες» και ταυτόχρονα να λαμβάνουν και μετρητά στο χέρι, αν μη τι άλλο, δρουν αναμφίβολα ως «κράχτης» για τον ερχομό ενός νέου μεγάλου κύματος λαθρομετανάστευσης το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ