Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ποινές φυλάκισης για όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας θα είναι έτοιμο να καταθέσει στη Βουλή και το νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, η κοινοτική οδηγία για την παράνομη εργασία. 

 

Οι διατάξεις θα είναι πολύ σκληρές για όσους απασχολούν παρανόμως λαθρομετανάστες, καθώς προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης από 3 έως 6 μήνες σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης παράβασης.


Όπως ειδικότερα ενημέρωσε ο κ. Κουτρουμάνης, όταν εντοπιστεί κάποιος εργοδότης που παρανόμως απασχολεί μετανάστη, προβλέπεται η καταβολή όλων των δεδουλευμένων και όλων των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, προβλέπεται έως και διακοπή λειτουργίας επιχείρησης, αφαιρείται η δυνατότητα σύναψης σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, ενώ σε επαναλαμβανόμενη παράβαση τα χρηματικά πρόστιμα θα είναι υψηλά, περα από τις ποινές φυλάκισης. Και όλα αυτά, όπως επισήμανε ο υπουργός, πέραν των κυρώσεων που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις από το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ.

Για τα υπόλοιπα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα μειώνονται σε 120, από 200 που είναι σήμερα, τα απαιτούμενα ένσημα για την άδεια παραμονής. Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει και στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος όπου να προβλέπει τη δυνατότητα να εργαστούν όσοι μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης από τη χώρα, καθώς αυτή η κατηγορία αλλοδαπών "θα στραφούν στην εγκληματικότητα για να ζήσουν", όπως είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε, ότι είναι υπό εξέταση το καθεστώς των μετακλήσεων, ώστε να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιφέρειας. "Πρέπει το καθεστώς των μετακλήσεων να γίνει αυστηρότερο. Πρέπει να δούμε γιατί σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, χρειάζεται το καθεστώς των μετακλήσεων", είπε. Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε την επιτροπή, ότι προκηρύχθηκε ήδη μεταναστευτικός χάρτης για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, "για να δούμε ποια είναι τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των μεταναστών και να ασκήσουμε τις αναγκαίες πολιτικές". Επίσης στη διαδικασία της υλοποίησης είναι το Μνημόνιο που είχε υπογραφεί με την Εκκλησία για τον ξενώνα μιας νύχτας και τα συσσίτια.

"Το να έχουμε εικόνα τι ακριβώς γίνεται στη χώρα μας και πόσοι και ποιοι μετανάστες βρίσκονται εδώ είναι πολύ σημαντικό. Γι΄ αυτό προβληματιζόμαστε στην κατεύθυνση σύνδεσης της εργασίας με την προσωρινή παραμονή όσων βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης", ανέφερε ο υπουργός προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη, που προειδοποίησε ότι, αν δοθεί τέτοια δυνατότητα, τότε ισοδυναμεί με προσκλητήριο σε παράνομους μετανάστες που θα βλέπουν τη χώρα μας ελκυστική.

Τον κίνδυνο να μετατραπεί το μέτρο σε προσκλητήριο λαθρομεταναστών επισήμανε και ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Νάκος, ενώ για το ενδεχόμενο αλλαγών επί το αυστηρότερο του καθεστώτος των μετακλήσεων, ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλαν, ότι οι εργοδότες ζητούσαν από τους βουλευτές να σβήσουν τις εγγυητικές που είχαν υπογράψει όταν οι οικονομικοί μετανάστες που απασχολούσαν σε αγροτικές δουλειές, δεν επέστρεφαν στην πατρίδα τους.
πηγη newsit