Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Βαριές ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε διακινητές παράνομων μεταναστών

Βαριές ποινές επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στους πέντε Τούρκους που συνελήφθησαν το περασμένο Σεπτέμβριο για τη μεταφορά 123 λαθρομεταναστών με ιστιοφόρο σκάφος στο νησί της Τήλου.

Οι τρεις από αυτούς, καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 625 ετών και 6 μηνών ο καθένας αλλά και χρηματικό πρόστιμο ύψους 631.000 ευρώ.

Το ίδιο δικαστήριο επέβαλλε σε ακόμη έναν Τούρκο διακινητή ποινή φυλάκισης 350 ετών και έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά 68 μεταναστών πέρυσι στη Λέρο.

Η υπόθεση της Τήλου αφορά τη μεγαλύτερη μαζική άφιξη παράνομων μεταναστών που έγινε το 2010 στα Δωδεκάνησα και κατηγορούμενοι είναι τρεις άνδρες μέλη του πληρώματος ηλικίας 39, 44 και 26 ετών, στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.

Για αυτές τις κατηγορίες οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και καλούνται να εκτίσουν ποινή φυλάκισης 625 ετών και 6 μηνών ο καθένας αλλά και να καταβάλλουν χρηματικό πρόστιμο 631.000 ευρώ έκαστος.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι δύο Τούρκοι ηλικίας 43 και 36 ετών οι οποίοι δικάστηκαν σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή, οι οποίοι μετέβησαν στη Τήλο για να μεταφέρουν τους «οδηγούς», και οι οποίοι κατηγορούνται για διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος υπηκόου τρίτης χώρας.

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 350 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο ένας ακόμη Τούρκος υπήκοος ο οποίος καλείται επίσης να πληρώσει το βαρύ χρηματικό πρόστιμο ύψους 3.551.500 ευρώ για τη μεταφορά 68 λαθρομεταναστών μεταξύ των οποίων 21 παιδιά τον Δεκέμβριο του 2010 σε βραχονησίδα κοντά στη Λέρο.

Η αποβίβαση των λαθρομεταναστών έγινε στις 3.30 τα ξημερώματα, στις 8 Δεκεμβρίου 2010, όταν εντοπίστηκε κοντά στις βραχονησίδες Σαράκι, στη Λέρο, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, σκάφος, σημαίας Τουρκίας, να πλέει χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων.

Άμεσα δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ένα ιδιωτικό αλιευτικό έσπευσαν στην περιοχή και διαπίστωσαν ότι στο σκάφος επέβαιναν εξήντα οχτώ αλλοδαποί (30 άνδρες, 17 γυναίκες και 21 παιδιά), προερχόμενοι από Τουρκία, χωρίς νόμιμα έγγραφα, καθώς και ένας αλλοδαπός διακινητής - πλήρωμα του σκάφους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ