Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Μείναμε με τη μακέτα του φράχτη στον Έβρο

Πάνω που πήγε να γίνει μεταστροφή των ευρωπαίων και η "δύστροπη" αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ αρχίσει να κατανοεί την αδήριτη -μεταξύ ανεφάρμοστων επίσης αρκετών άλλων μέτρων- αναγκαιότητα κατασκευής του φράχτη ως ενός μέτρου που θα συμβάλει στην απόκρουση των κυμάτων της παράνομης εισόδου, ήρθε λένε καλά ενημερωμένες πηγές, το υπουργείο εξωτερικών να βάλει ταφόπλακα στο τείχος.


Ένα τείχος, που ο κ. Παπουτσής ανήγγειλε στις 18 Μαΐου παρουσιάζοντας μάλιστα και τη μακέτα του και στο οποίο είχε πρωτοαναφερθεί ως πανάκεια για την θεραπεία του προβλήματος τον Ιανουάριο.

Το προβλήματα ξεκίνησαν με την άρνηση της κ. Μάλστρομ να χρηματοδοτήσει η ευρωπαϊκή ένωση από τα ταμεία εξωτερικών συνόρων ένα αμφιβόλου απόδοσης, αλλά κυρίως κοινωνικής αποδοχής κι έγκρισης έργο, στην προμετωπίδα του οποίου θα υπήρχε η η αναγραφή της Ε.Ε. ως χορηγού.

Και όπως είπαμε στον πρόλογο του θέματος, πάνω που η κ. Μάλστρομ άρχισε να παρουσιάζει δείγματα μεταστροφής και παραίτησης από την άκαμπτη αρνητική θέση της, ήρθε πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Εξωτερικών, που όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές ενημέρωσης, απέρριψε κατηγορηματικά την προοπτική της κατασκευής, με την επιτιμητική μάλιστα δήλωση "δεν μας ρωτήσατε".

Μα καλά θ' αναρωτηθεί κάποιος, κι αυτοί στο ΥΠΕΞ τόσους μήνες δεν είδαν, δεν είδαν άκουσαν τίποτε; Δεν είδαν το μακέτο; Τα είδαν, αλλά τώρα τους σφύριξαν τα ... χαμπέρια στο αφτί τα καρντάσια από το ομόλογο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ότι φράχτης γιοκ. Γιατί δεν συμφωνούν να έχουν ένα τέτοιο κάρφος στα 12,5 χιλιομέτρων χερσαία δυτικά σύνορα τους με την Ελλάδα και κατ' επέκταση με την Ευρώπη.