Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Με γρήγορες διαδικασίες οι απελάσεις παράνομων μεταναστών

Με γρήγορες διαδικασίες θα γίνονται πλέον οι απελάσεις των παράνομων αλλοδαπών, καθώς η νομοθεσία της χώρας μας εναρμονίζεται με την Κοινοτική Οδηγία 2008/115/ΕΚ, μετά και την ισχύ του ν. 3907/2011.

Όπως αναφέρει σε σχετική του εγκύκλιο ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, θεσπίζεται μία εναρμονισμένη, σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, διαδικασία επιστροφής του παρανόμως διαμένοντος υπηκόου τρίτης χώρας, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη παραμονή του.


Σημειώνεται δε ότι «παράνομη παραμονή» χαρακτηρίζεται η παρουσία στην ελληνική επικράτεια κάθε υπηκόου τρίτης χώρας που «δεν πληροί ή δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις εισόδου, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, ή τις λοιπές προϋποθέσεις εισόδου, παραμονής ή διαμονής, της κείμενης νομοθεσίας».

Για κάθε παράνομα διαμένοντα υπήκοο τρίτης χώρας οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εκδώσουν «απόφαση επιστροφής». Με την απόφαση αυτή κηρύσσεται ως παράνομη η παραμονή υπηκόου τρίτης χώρας και του επιβάλλεται η υποχρέωση επιστροφής:

- στη χώρα καταγωγής του,
- σε χώρα διέλευσης,
- σε άλλη τρίτη χώρα, στην οποία αποφασίζει εθελοντικά να επιστρέψει και στην οποία γίνεται δεκτός.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η επιστροφή του παρανόμως διαμένοντος υπηκόου τρίτης χώρας πραγματοποιείται σε δύο στάδια:
- είτε με την οικιοθελή συμμόρφωσή του, κατά την οποία τηρείται η υποχρέωση επιστροφής εντός της προθεσμίας που ορίζεται για τον σκοπό αυτό στην οικεία «απόφαση επιστροφής».
- είτε, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της προθεσμίας οικιοθελούς αναχώρησης, με την εκτέλεση της «απόφασης επιστροφής» με αναγκαστική απομάκρυνση.

Οι αρμόδιες αρχές, σημειώνεται στην εγκύκλιο, έχουν υποχρέωση να εκδίδουν «αποφάσεις επιστροφής» για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια «ανεξαρτήτως εάν εισήλθαν και διέμεναν παράνομα ή κατέστησαν παρανόμως διαμένοντες στη χώρα».
πηγη : http://www.naftemporiki.gr/