Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Η λαθρομετανάστευση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, βασικό θέμα στο Παρίσι



Το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στο Παρίσι, στη διεθνούς χαρακτήρα συνάντηση που οργάνωσε ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης, Ερίκ Μπεσόν (Eric Besson).

H συνάντηση εντάσσεται στη σειρά των τακτικών συναντήσεων που οργανώνουν για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, έξι ευρωπαϊκά κράτη (G6), με ένα διεθνή προσκεκλημένο εκάστοτε, στην προκειμένη περίπτωση τον Καναδά.

Η ομάδα των έξι χωρών είναι: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Πολωνία.

Για πρώτη φορά σήμερα, ο Γάλλος υπουργός έσπασε τη συνήθεια και έκανε ειδική πρόσκληση στην Ελλάδα, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Σπυρίδωνα Βούγια.

«Τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Μπεσόν, «συγκεντρώνουν από μόνα τους το 75% των παράνομων παραβιάσεων των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.». Πρόσθεσε ότι «ο προβληματισμός για την αντιμετώπιση της μικτής ροής λαθρομεταναστών αλλά και αυτών που αναζητούν μια διεθνή παρουσία, είναι μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο των χωρών Σέγκεν».

Έτσι στόχος της συνάντησης, η οποία είχε άτυπο χαρακτήρα, ήταν «η ανταλλαγή εμπειριών και η υιοθέτηση κοινών μεθόδων για την εξάρθρωση των δικτύων παράνομης μετανάστευσης, διατηρώντας παράλληλα στις χώρες τις παραδόσεις για υποδοχή, φιλοξενία και προστασία των πολιτών», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου.

Η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε μια θαυμαστή ευκαιρία για τον Έλληνα υφυπουργό να εκθέσει λεπτομερώς τα προβλήματα της Ελλάδας στα θέματα λαθρομετανάστευσης και ασύλου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

«Η παρουσία μας σε ένα στενό κύκλο χωρών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος των εργασιών, «αποδεικνύει τη θέλησή μας να συμμετέχουμε δημιουργικά στις συζητήσεις για τη μετανάστευση και το άσυλο, συνδιαμορφώνοντας τις πολιτικές και όχι ακολουθώντας.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας ως βασική χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 82%, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, παράνομα εισερχομένων μεταναστών έρχονται από τη χώρα μας».

Ο κ. Βούγιας εξήγησε ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πρόοδο που έχει γίνει σε θέματα ασύλου και πρώτης υποδοχής στην Ελλάδα, με νομοθετήματα που, είτε έχουν υπογραφεί ως Προεδρικά Διατάγματα είτε θα υπογραφούν τους επόμενους μήνες ως νόμοι.

Ζήτησε, παράλληλα, να προχωρήσει η Ευρώπη «πιο πιεστικά ως προς τις χώρες επανεισδοχής, χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και την Τουρκία, ώστε να ακολουθήσουν τις συμφωνίες που υπάρχουν, εξασφαλίζοντας περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη και μια δικαιότερη κατανομή του μεγάλου φόρτου που μόνη σηκώνει στους ώμους της η Ελλάδα».



Σύμφωνα με τον υφυπουργό, υπήρξε πλήρης κατανόηση από την πλευρά των συναδέλφων του για το μέγεθος του προβλήματος:

«Ήταν σαφής η αναγνώριση του μεγάλου βάρους που η χώρα μας δέχεται στις πλάτες της, όχι για δικό της λογαριασμό, αλλά για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια θετική αναγνώριση για τις προσπάθειες που γίνονται τόσο για το άσυλο όσο και για τα θέματα πρώτης υποδοχής μεταναστών».

Ανέφερε ότι τα ολοκληρωμένα σχέδια της κυβέρνησης για άσυλο και πρώτη υποδοχή έχουν ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ένα «εθνικό σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών» και πρόκειται να συζητηθούν στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου κατά την επίσκεψη στην Αθήνα της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ..

Σημειώνουμε ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, εξήγησε, με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών, ότι ύστερα από τις συμφωνίες της χώρας του με τη Λιβύη και άλλες βορειοαφρικανικές χώρες, η Ιταλία έφθασε να έχει μηδενίσει σήμερα τις από θαλάσσης παραβιάσεις των συνόρων της.

Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι τα δίκτυα λαθρομετανάστευσης αναζητούν νέους διαύλους και το μεγαλύτερο μέρος πέφτει στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

Ο κ. Βούγιας επιβεβαίωσε από μέρους του ότι αρκεί να δει κανείς «τη σύνθεση των λαθρομεταναστών τελευταία στην Ελλάδα. Έχουμε πάρα πολλούς Κεντρο-Αφρικανούς οι οποίοι, καθώς έκλεισαν οι δρόμοι της Ιταλίας και της Μάλτας από τη Λιβύη ή της Ισπανίας από το Μαρόκο και τη Βόρεια Αφρική, έρχονται πλέον κυρίως από την Ελλάδα».



Ο κ. Βούγιας αναφέρθηκε, επίσης στις δυσκολίες που συναντά η Ελλάδα στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής με την Τουρκία και αναφέρθηκε τέλος στη Συνθήκη του Δουβλίνου που υποχρεώνει την επιστροφή των λαθρομεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής.

«Για μας η αναστολή της Συνθήκης του Δουβλίνου έχει συμβολική σημασία, θα είναι μια απόδειξη της κοινοτικής αλληλεγγύης και θα μας κάνει να αισθανόμαστε πως είμαστε ισότιμα μέλη της Ε.Ε. στο θέμα αυτό», κατέληξε ο υφυπουργός.