Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ... ΜΕ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΟΥΛΕΨΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Όχι μόνο ως πύλη εισόδου λαθρομεταναστών, αλλά και ως πύλη εξόδου λειτουργεί η Μεσσηνία, όπως αποκαλύφθηκε από τη μεγάλη υπόθεση που εξιχνίασε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την εξάρθρωση ομάδας που διακινούσε παράνομους μετανάστες και εκμεταλλευόταν τον ανθρώπινο πόνο έναντι υψηλών ποσών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι ως δράστες επιβίβαζαν λαθρομετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από την παράκτια περιοχή του Καλού Νερού Κυπαρισσίας. Αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.

Την υπόθεση δούλεψε με άκρα μυστικότητα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, χωρίς την εμπλοκή καμιάς υπηρεσίας από την Πελοπόννησο, καθώς, όπως φαίνεται από τη σύλληψη αστυνομικού υποδιευθυντή στην Κόρινθο, κι αυτές είχαν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση.

Κανένα μέλος από τη Μεσσηνία
Αρχικά αναφέρει το 'Θάρρος' η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβε δύο συνταξιούχους ναυτικούς, 67 και 52 ετών, μία 42χρονη τραπεζική υπάλληλο που κατάγεται από την Τρίπολη, έναν 50χρονο αρχιφύλακα που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής και έναν 50χρονο απόστρατο αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει δύο ακόμα άτομα, τα οποία καταζητούνται, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και εμπλοκή στην παράνομη δραστηριότητά της. Πρόκειται για δύο αδέλφια, υπηκόους Συρίας, ηλικίας 45 και 48 ετών, οι οποίοι καταζητούνται από το 2004 με εντάλματα.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνούσε τους τελευταίους 8 μήνες τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που είχε ως αντικείμενο τη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Τα μέλη της διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα μας μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία, με σκάφη, μέσω θαλάσσης. Στη συνέχεια, τους διακινούσαν οδικώς με λεωφορεία και επικαθήμενα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων, προς διαφόρους προορισμούς - περιοχές της χώρας, αλλά και προς άλλες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία).

Για κάθε μη νόμιμο μετανάστη η εγκληματική οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 2.000 - 3.000 ευρώ. Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει υψηλά χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια νομιμοποιούσαν μέσω διαδικασιών «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Στο Καλό Νερό
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης, αποβίβαζαν τους προερχομένους από τα παράλια της Τουρκίας παράνομους μετανάστες σε παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν οδικώς, με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις επιβίβαζαν τους λαθρομετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδίως την περιοχή του Καλού Νερού Μεσσηνίας, και αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.

Η δράση της οργάνωσης ορίζεται τουλάχιστον από το 2012, και σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της συνέστησαν δίκτυο, καθοδηγούμενο από κεντρική ομάδα σχεδιασμού, που πληρούσε όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης - υπό τη μορφή ευέλικτου ρευστού εγκληματικού δικτύου (flexible networking ή Liquid Criminal Network ).

Ως προς τον καταμερισμό των ρόλων, ο 52χρονος συνταξιούχος ναυτικός φέρεται να ήταν ο κεντρικός οργανωτής και ενεργούσε κατ’ εντολή του 67χρονου, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια και τη διάθεση των κατάλληλων σκαφών για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών, καθώς και για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών.