Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 25ΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ - Επιχείρηση "ανακατάληψης" του ανατολικού Αιγαίου από το Πολεμικό Ναυτικό

Πέντε κανονιοφόρους στο ανατολικό Αιγαίο στέλνει το Πολεμικό Ναυτικό μετά από απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου να... αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. 

O στόχος όμως δεν είναι αυτός. Είναι η παρουσία πολεμικών πλοίων ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού σε μία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η τουρκική "εισβολή" στο Αιγαίο και το πέρασμα και δυτικά του 25 Μεσημεβρινού.  

Τα πολεμικά πλοία, συγκεκριμένα πέντε κανονιοφόροι, θα περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο επι μονίμου βάσεως. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και παρουσία των αρμόδιων υπουργών Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου και Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου.

Το πρώτο δείγμα της ενίσχυσης της παρουσίας του ΠΝ στο ανατολικό Αιγαίο, έστω και με αφορμή τους λαθρομετανάστες, φάνηκε χθές με την ανάληψη του ελέγχου της διοίκησης για έρευνα και διάσωση ιστιοπλοικού από την κανονιοφόρο "Κάσος", δυτικά της Ρόδου. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά και εστάλη μήνυμα στην Τουρκία που επιχείρησε να αμφισβητήσει για ακόμη μία φορά το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Σίγουρα το πρόβλημα της λαθρομετάστευσης είναι τεράστιο. Καταγράφεται αύξηση κατά 130% στο Αιγαίο με τα ελληνικά νησιά να δέχονται ολόκληρα "κύματα" παράνομων μεταναστών από τις ακτές της Τουρκίας.

Το Λιμενικό Σώματα δεν μπορεί να ανταποκριθει, καθώς έχει τεράστιο πρόβλημα με ελλείψεις σε σκάφη, κυρίως λόγω ανυπαρξία ανταλλακτικών, αλλά και προσωπικού και γι' αυτό φέρει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση. Ακόμη και για μερικές εκατοντάδες ευρώ σκάφη μένουν εκτός υπηρεσίες για μήνες σε περιοχές κρίσιμης εθνικής σημασίας, όπως είναι η Σαμοθράκη και το Καστελόριζο.

Η παρουσία των πολεμικών σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο σίγουρα θα αποθαρύνει τους Τούρκους δουλέμπορους να αποβιβάζουν στα ελληνικά νησιά "καραβιές" λαθρομεταναστών. Το πρόβλημα όμως αντιμετωπίζεται μόνο με την δράση σκαφών του Λιμενικού που είναι ευέλικτα και με την πιθανή παρουσία-πτήσεων UAVs τα οποία θα εντοπίζουν την είσοδο δουλεμπορικών.

Ο πραγματικός λόγος της αποστολής των κανονιοφόρων και της μόνιμης παρουσίας τους στο ανατολικό Αιγαίο είναι η τουρκική απειλή. Η Άγκυρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις της και βάζει στόχο να "περάσει" και δυτικά του 25ου Μεσημβρινού αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα στις ακτές της Εύβοιας και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό έδειξαν άλλωστε οι προκλήσεις και η "εισβολή" στολίσκου στις Κυκλάδες τον περασμένο Μαίου, εν μέσω τουρκικής άσκησης στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα θέλει να μεταφέρει το "κέντρο" των προκλήσεων στον 25ο Μεσημβρινό και δυτικά αυτού. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προ του κινδύνου αυτού αποφάσισαν, ως φαίνεται, με αφορμή το πρόβλημα της λαθορμετανάστευσης να στείλουν στο αντολικό Αιγαίο πέντε κανονιοφόρους, οι οποίες θα περιπολούν μόνιμα.

Την πρόταση αυτή, που υιοθέτησε η κυβέρνηση, έκανε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ε.Αποστολάκης, τονίζοντας τους κινδύνους μιας πολιτικής υποχωρητικότητας από τα "άκρα" του Αιγαίου. 

Τη δε απόφαση επικρότησε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος. Λίγο πρίν φύγει για την Κίνα έγραψε στο twitter ότι, "οι πέντε κανονιοφόροι είναι προσφορά των ΕΔ στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr