Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης χιλιάδων λαθρομεταναστών με πλοκάμια στην Ελλάδα


Δίκτυο διακίνησης χιλιάδων λαθρομεταναστών κυρίως από το Αφγανιστάν σε ευρωπαϊκές χώρες, μέσω της Ελλάδας, εξαρθρώθηκε από τη Γιουροπόλ, το οποίο ενδέχεται να συνδεέται με τα δύο περιστατικά στην Καβάλα και τα Ιωάννινα. Σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής Αστυνομίας, αναφέρεται ότι οι έρευνες υπό την καθοδήγηση των ιταλικών αρχών, διήρκεσαν δυο χρόνια και συνελήφθησαν 26 άτομα κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία κια Γερμανία.

Τα πλοκάμια του δικτύου βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, στο Πακιστάν, το Ιράν, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, ενώ οι παράνομοι μετανάστες διακινούνταν από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια μεταφέρονταν στην Ιταλία, κυρίως μέσω βαλκανικών χωρών ώστε να προωθηθούν στη συνέχεια σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Το ταξίδι μπορούσε να διαρκέσει από μερικές μέρες έως αρκετές εβδομάδες και ο κάθε λαθρομετανάστης πλήρωνε 3.500-5.000 ευρώ για τη μεταφορά του μέχρι την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη Γιουροπόλ, η εγκληματική οργάνωση εκτιμάται ότι διακινούσε περίπου 200 παράνομους σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι σήμερα και το ένα πέμπτο από αυτούς ήταν ανήλικοι, όπως διαπιστώθηκε και σε κατ' οίκον έρευνες. Επίσης, στη διάρκεια της έρευνας σε όλη την Ευρώπη, διαπιστώθηκε ότι το δίκτυο έκανε συστηματική χρήση πλαστών διαβατηρίων χωρών - μελών της ΕΕ, ενώ αδιευκρίνιστα ακόμα ποσά διακινούνταν μεταξύ των μελών του σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Πακιστάν και Ιράν, μέσω του ιδιωτικού δικτύου χρηματοδότησης «Χαουάλα».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

http://www.agelioforos.gr/