Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Σε δυο σπίτια κρυβόταν ο Αμπααούντ στην Αθήνα

Ακόμα ένα κρησφύγετο του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, οργανωτή της σφαγής στο Παρίσι, εντόπισαν οι Αρχές στην Αθήνα.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο τρομοκράτης ήταν στην χώρα μας τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», είχε δύο σπίτια, σε Παγκράτι και Σεπόλια από όπου και συντόνιζε τις επιχειρούμενες επιθέσεις στο Βερβιέ του Βελγίου, ενδεχομένως και στη Γαλλία.

Στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ταυτοποίησαν «ορφανό» γενετικό αποτύπωμα, που είχε περισυλλεγεί και από τα δύο διαμερίσματα, με αντίστοιχο που έστειλαν οι Γαλλικές αρχές, μετά την «εξουδετέρωση» του σε προάστιο του Παρισιού.

Τα αποτελέσματα των ελληνικών εγκληματολογικών εργαστηρίων θα διαβιβαστούν στις αρχές της Γαλλίας και του Βελγίου που διεξάγουν έρευνες για τους πυρήνες τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Η παρουσία του Αμπααούντ στη χώρα μας ταυτοποιείται αρχικά από τους Βέλγους, οι οποίοι στις 2 Ιανουαρίου ενημερώνουν τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ερευνήσουν την παρουσία ενός «Ομάρ», το κινητό του οποίου φαίνεται να χρησιμοποιεί ο Αμπααούντ. Αν και είχε εκτιμηθεί πως έπρεπε να γίνει πρώτα επιχείρηση στην Αθήνα για τη σύλληψη του Αμπααούντ, οι Βέλγοι επιχείρησαν στο Βερβιέ εξουδετερώνοντας δύο τζιχαντιστές.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στις 17 Ιανουαρίου, έφθασαν στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης 9 στο Παγκράτι, από το οποίο προσήγαγαν τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς, ο οποίος εκδόθηκε στο Βέλγιο, και έναν Σύρο, ο οποίος στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν Γάλλος υπήκοος και σεσημασμένος «στρατολογητής» τζιχαντιστών, αλλά οι Βέλγοι είχαν πει αρχικά ότι δεν τους «ενδιέφερε», αφέθηκε ελεύθερος και εξαφανίστηκε.

Από την εξερεύνηση «τύπου τρομοκρατίας» στο διαμέρισμα του Παγκρατίου συγκεντρώθηκε πλήθος αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, που καταχωρήθηκαν στη βάστη δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.

Στις 19 Ιανουαρίου γίνεται αντίστοιχη έρευνα σε διαμέρισμα στα Σεπόλια. Αυτό φαίνεται να είχε «καθαριστεί», ωστόσο βρέθηκαν κάποια γαλλικά διπλώματα οδήγησης, και ένα γενετικό αποτύπωμα που ταυτοποιήθηκε με «ορφανό» από το διαμέρισμα στο Παγκράτι.

Αυτό το κοινό γενετικό αποτύπωμα στα δύο διαμερισμάτα, ταυτοποιήθηκε με εκείνο του νεκρού τρομοκράτη, που έστειλαν οι Γάλλοι αστυνομικοί μετά την εξουδετέρωση του. Αν και τα δείγματα δεν ήταν ονομαστικοποιημένα αλλά με κωδικούς, υπήρξε άτυπη επιβεβαίωση, πως πρόκειται για τον Αμπααούντ. Η απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών, Βέλγων και Γάλλων, από τους Έλληνες συναδέλφους τους, εκ του αποτελέσματος ήταν λανθασμένη, καθώς χάθηκε μία ευκαιρία σύλληψης του αρχιτρομοκράτη, 10 μήνες πριν το αιματοκύλισμα.