Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Απόβαση λαθρομεταναστών σε Πειραιά και Καβάλα: Μέσα σε δύο μέρες πάνω από 11.000 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με τα πλοία της γραμμής

Για πρώτη φορά απευθείας δρομολόγια από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι της Καβάλας - Επτά πλοία μετέφεραν 9.000 λαθρομετανάστες στον Πειραιά

Τρομακτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το «προσφυγικό». Συνολικά, το Σάββατο αποβιβάστηκαν στην Καβάλα πάνω από 1.700 πρόσφυγες κι ακόμη 9.000 προωθήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Όλα αυτά υποδηλώνουν την ασφυξία που επικρατεί τόσο σε πολλά νησιά του Αιγαίου, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά και σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ο ΟΑΣΑ με ειδικά δρομολόγια μετέφερε από την πλατεία Βικτωρίας εκατοντάδες πρόσφυγες στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας Ελαιώνα, Γαλατσίου και Ελληνικού.

Το Σάββατο το πλοίο «Champions Jet 2» προερχόμενο από τη Μυτιλήνη αποβίβασε στο λιμάνι της Καβάλας σε δύο δρομολόγια με 731 άτομα την πρώτη και 725 τη δεύτερη φορά, ενώ άλλους 209 αποβίβασε πάλι στο λιμάνι της Καβάλας, προερχόμενο από τη Λέσβο το «Νήσος Μύκονος».

Φαίνεται πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά του Αιγαίου λόγω της πολυήμερης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) οδήγησε την κυβέρνηση στο να εντάξει στα δρομολόγια των πλοίων που μεταφέρουν "πρόσφυγες και μετανάστες" από το Αιγαίο πέρα από το λιμάνι του Πειραιά και εκείνο της Καβάλας.



Σημειώνεται πως μόνο στη Λέσβο μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, όπου έληξε η απεργία των ναυτεργατών, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περίπου 8.000 είχαν ταυτοποιηθεί κι ανέμεναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης να λήξει η απεργία, ώστε να μπορέσουν να αναχωρήσουν για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, την Παρασκευή από τα νησιά του Αιγαίου έφτασαν 3.163, ενώ τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά έδεσαν τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.493 από τη Λέσβο, «Blue Star 1» με 731 από Χίο και Λέσβο και «Νήσος Ρόδος» με 817 από Χίο, Λέσβο και Σάμο. Εν πλω βρίσκονται, επίσης, και τα «Αριάδνη» με 615 από Χίο και 1.219 από Λέσβο, «Terajet» με 1739 από Λέσβο και το «Blue Star Patmos» με 1.395 από Λέσβο.