Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Πάνω από μισό εκατομμύριο λαθρομετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015

Περισσότεροι από 540.000 λαθρομετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex. 

Ο αριθμός αυτός είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, οι Σύροι εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα των αφιχθέντων, αν και τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των Αφγανών έχει αυξηθεί σημαντικά.  

Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες τον Οκτώβριο, περισσότερα από 150.000 άτομα επιχείρησαν το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μικρότερο από 8.500.  

Το πρώτο δεκάμηνο του 2015 ανιχνεύτηκαν περίπου 500.000 παράνομες διελεύσεις των ευρωπαϊκών συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στα σύνορα της Ουγγαρίας και της Κροατίας με τη Σερβία.   Η πλειονότητα των λαθρομεταναστών που ανιχνεύτηκαν στην περιοχή είχαν νωρίτερα φτάσει σε ένα από τα ελληνικά νησιά και από εκεί ταξίδεψαν προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.

Μετά την κατασκευή του φράχτη από την Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία, οι λαθρομετανάστες άρχισαν να περνούν τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία σε αριθμούς- ρεκόρ.

Αντίθετα, η διαδρομή στην κεντρική Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Οκτώβριο (περίπου 8.500 άτομα) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.   Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει την Ελλάδα και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, η Frontex απασχολεί 114 αξιωματικούς στη Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά που ενισχύουν τις τοπικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των νέων αφίξεων.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται 37 αξιωματικοί στο hot spot της Λέσβου, όπου η Frontex ολοκληρώνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα πιο γρήγορης καταγραφής προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των λαθρομεταναστών. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, η Frontex έχει προσφερθεί να αυξήσει την παρουσία της στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, καθώς και στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.  

Συνεχίζονται οι ροές στη Λέσβο   
Στο μεταξύ, παρά τις συνεχείς αναχωρήσεις λαθρομεταναστών με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια, 8.808 άνθρωποι ήταν στη Λέσβο σήμερα, στις 09:00 το πρωί. Από αυτούς 5.708 ήταν καταγεγραμμένοι, έτοιμοι για αναχώρηση, ενώ 3.100 δεν είχαν ταυτοποιηθεί και ζούσαν στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. 

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς, περιμένοντας να καταγραφούν, ζουν σε σκηνές μέσα σε ελαιοκτήματα γύρω από το κέντρο της Μόριας, που έχουν καταπατήσει. Όπως σημειώνεται σε επιστολές διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών αυτών των κτημάτων, αλλά και αποδεικνύεται από επιτόπια ρεπορτάζ, τα ελαιοκτήματα αυτά σε πολύ μεγάλο μέρος τους έχουν καταστραφεί, αφού εκτός από τους κορμούς, τα υπόλοιπα τμήματα των ελαιοδέντρων έχουν κοπεί και καεί. Επίσης, έχουν καταστραφεί στο σύνολο τους όλες οι αγροτικές υποδομές αυτών των κτημάτων (περιφράξεις, αναλήμματα, αγροικίες, γεωτρήσεις κ.λπ).

Από μεριάς των αυτοδιοικητικών αρχών σήμερα πραγματοποιήθηκαν καταγραφές των ζημιών, έτσι ώστε να προχωρήσει η διεκδίκηση αποζημιώσεων για την καταστραμμένη αγροτική παραγωγή.   Την ίδια ώρα, οι ροές λαθρομεταναστών συνεχίζονται σταθερές. Σήμερα Τρίτη υπολογίζεται από τις αστυνομικές αρχές ότι θα αφιχθούν σε όλη την ακτογραμμή από τη βόρεια πλευρά του νησιού ως το νότιο ανατολικό άκρο του περίπου 3.000 λαθρομετανάστες.  

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, σήμερα, έχει προγραμματισθεί η αναχώρηση για τα λιμάνια της Καβάλας και του Πειραιά, περίπου 3.500 ανθρώπων, ενώ για αύριο η δρομολόγηση εκτάκτων πλοίων θα αποσυμφορήσει εντελώς τη Λέσβο, αφού προγραμματίζεται η αναχώρηση περισσότερων των 5.000 λαθρομεταναστών.  

Από τη Χίο  
Το τελευταίο 24ωρο ο συνολικός αριθμός λαθρομεταναστών που έφτασαν στη Χίο ανήλθε στους 750. Με δεδομένη την αναχώρηση αρκετών από αυτούς με πλοία της γραμμής και έκτακτα δρομολόγια (μόνο χθες αναχώρησαν περί τα 1.000 άτομα) οι αρχές της Χίου κρίνουν την κατάσταση διαχειρίσιμη.