Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

«Βουλιάζουν» από λαθρομετανάστες τα νησιά - Τεράστια προβλήματα και «έμφραγμα» στις υποδομές

Εκρηκτικές διαστάσεις από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο παίρνουν οι... καραβιές των λαθρομεταναστών που κάνουν κατά εκατοντάδες απόβαση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι πλημμύρες στον Έβρο και οι άσχημες καιρικές συνθήκες αποτρέπουν προς το παρόν τους λαθρομετανάστες να μπουν από τα χερσαία σύνορα, μέσω του ποταμού.

Συνθήκες ασφυξίας έχουν δημιουργηθεί στην Κω, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και σε άλλα νησιά.
Την ίδια ώρα ένα μέρος από αυτούς επιδιώκουν να βρουν τρόπους, ώστε να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη και αναζητούν νέα κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων στο ελληνικό έδαφος. Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στις συνοριακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στις γειτονικές χώρες δεν μετακινούνται αυτό το διάστημα με τα πόδια και επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα με φορτηγά και νταλίκες, ενώ πληθαίνουν και οι λαθρομετανάστες που συσσωρεύονται και πάλι στην Ηγουμενίτσα με σκοπό να περάσουν στην Ιταλία.

Μόλις προχθές αστυνομικοί εντόπισαν 16 λαθρομετανάστες από τη Συρία, κρυμμένους σε... βαμβακόσπορο σε δύο νταλίκες που επιχείρησαν να περάσουν στη Βουλγαρία από τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων.

Σταθμός
Ο δρόμος προς την ελευθερία, που έχει ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα, δεν είναι εύκολος, ούτε πάντα βατός και οι ναυτικές τραγωδίες στο Αιγαίο είναι συχνές. Προχθές δουλεμπορικό σκάφος που κατευθυνόταν στο νησί της Κω ναυάγησε στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα 7 άνθρωποι να ανασυρθούν νεκροί. Ήταν άντρες, συριακής και ιρακινής καταγωγής και η λεπτομέρεια που σόκαρε τους λιμενικούς ήταν ότι και οι 7 φορούσαν σωσίβια.

Τραγική είναι πλέον η κατάσταση στην Κω. Στο ιταλικό κτήριο της δεκαετίας του '30 που στεγάζει την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού και μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 35 άτομα, σήμερα στοιβάζονται 160 λαθρομετανάστες - την περασμένη εβδομάδα ήταν 236. Στο προαύλιο, στον κήπο αλλά και στο εσωτερικό κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ όλοι τους χρησιμοποιούν τις δύο κοινόχρηστες τουαλέτες. Σε αυτούς προστέθηκαν προχθές άλλοι 39 λαθρομετανάστες.

«Όσο ο καιρός βελτιώνεται, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο τραγική. Πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε σωστή κατανομή, αλλά αυτό φαίνεται πως είναι συνολικό πρόβλημα. Τα νησιά είναι μικρά, έχουν λίγες υποδομές και δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτό το ανθρώπινο ποτάμι που αποβιβάζεται καθημερινά», λέει στο «Έθνος» ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στη Σάμο βρίσκονται σήμερα 280 λαθρομετανάστες.

«Δεν θα αφήσουμε τη Λέσβο να γίνει Λαμπεντούζα», είναι το μήνυμα που στέλνει η περιφερειακή αρχή του Βορείου Αιγαίου, που αναζητά τρόπους αντιμετώπισης της «απόβασης» χιλιάδων λαθρομεταναστών στη Λέσβο και στα άλλα ακριτικά νησιά εν όψει της θερινής περιόδου. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό και δημιουργεί παρενέργειες σε όλη τη ζωή και την οικονομία των νησιών, που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τον τουρισμό.

Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, επιδιώκει να έχει άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, καθώς και με τον Έλληνα Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο. Σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή και λιμενικών, ειπώθηκε πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην Τουρκία 2 εκατομμύρια μετανάστες από τη Συρία, περιμένοντας να περάσουν στην Ευρώπη.

Στη Σαμοθράκη, σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, Αθανάσιο Βίτσα, οι συλλήψεις λαθρομεταναστών παρουσίασαν αύξηση κατά 200% το 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ συνεχώς αυξανόμενη είναι η πίεση στους πρώτους μήνες του 2015.

«Φαίνεται πως το νησί μας έχει επιλεγεί ως πέρασμα από τα κυκλώματα των διακινητών. Διανύουμε την τρίτη χρονιά ραγδαίας αύξησης. Και την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό, έχουμε την υποβάθμιση του Υπολιμεναρχείου Σαμοθράκης σε Λιμενικό Τμήμα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε όλα τα υπόλοιπα νησιά, που αναβαθμίστηκαν», ανέφερε στην εφημερίδα ο κ. Βίτσας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr