Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Κυβέρνηση...Εκπέμπει SOS προς την Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες...Λίγο αργά το θυμήθηκε


http://static2.news247.gr/ellada/article571496.ece/ALTERNATES/w620/metanastes.jpgΣτην αδυναμία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα, χωρίς τη βοήθεια των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με παρέμβασή του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το πέρασμα του Έβρου και τα αιτήματα της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Βοήθεια από τα κράτη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

"Μόνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν στα σύνορα του Έβρου 1.400 άτομα που επιχειρούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί με τον πληθυσμό 2-3 ελληνικών χωριών" τόνισε προσπαθώντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για τοπικό πρόβλημα, αλλά για καθαρά ευρωπαϊκό.

"Η Ελλάδα καταβάλει κάθε προσπάθεια αλλά χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε μέσα, τεχνογνωσία, εμπειρία αλλά και ουσιαστική οικονομική ενίσχυση, ιδιαίτερα τώρα που επιχειρεί να αλλάξει το σύστημα παροχής ασύλου και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες υποδοχής μεταναστών, αλλά και να φυλάξει καλύτερα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα επιμένει στην αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος, στη σημερινή του μορφή, επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις εισόδου παράνομων μεταναστών.

Καταλήγοντας ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει ολοκληρωμένο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, αν δεν έχουν, όλα τα κράτη μέλη, τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, οικονομικού ή διοικητικού χαρακτήρα, ως προς τις υποθέσεις που πρέπει να διαχειριστούν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο περιθώριο του Συμβουλίου είχε συνάντηση με την υφυπουργό εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέϊν Χολ Λουτέο. Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που προκύπτουν από την αυξανόμενη ένταση της παράνομης μετανάστευσης.

news247.gr/