Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ένοπλη δύναμη στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Έβρο!...Στην Ελλάδα και το γαλλικό κλιμάκιο της Frontex !


Για πρώτη φορά μετά τον Β’ ΠΠ αναπτύσσονται και επίσημα ξένα ένοπλα τμήματα στην Ελλάδα! Συγκεκριμένα θα αναπτυχθεί μια δύναμη περίπου 300 ενόπλων ειδικά εκπαιδευμένων στην φύλαξη συνόρων οι οποίοι θα προέρχονται από διάφορες χώρες της ΕΕ.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σώμα θα αναπτυχθεί σε χώρα της ΕΕ από τότε που δημιουργήθηκε το σώμα σύμφωνα με τον κανονισμό 863/2007 της 11ης Ιουλίου του 2007. Η RABIT (Rapid Border Intervention Teams) έτσι όπως ονομάζεται η ειδική αυτή μονάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ασκήσεων Πορτογαλία Σλοβενία και άλλες χώρες της Ε.Ε. και θα αφιχθεί στην Ελλάδα με τον πλήρη οπλισμό της.

Όλες οι δραστηριότητές της θα υπάγονται στις προβλέψεις των Ελληνικών νόμων, ενώ τα έξοδα της φιλοξενίας τους θα τα καλύπτει η χώρα μας. Θα ενεργούν από κοινού με τους έλληνες συνοριοφύλακες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, «ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που περνούν τα σύνορα παρουσιάζει σταθερή αύξηση και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική, ιδιαίτερα στα 12,5 χιλιόμετρα κοντά στην ελληνική πόλη Ορεστιάδα».

Εκεί είναι ακριβώς που σε πρώτη φάση αναμένεται να αναπτυχθούν τα 300 άτομα της RABIT, καθώς σε εκείνο το σημείο ο Έβρος είναι αρκετά ρηχός με αποτέλεσμα να παρατηρείται το μεγαλύτερο κύμα παράνομης διέλευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν και θα τεθούν υπό τις οδηγίες των ελληνικών αρχών «για περιορισμένο –όμως- χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά της, η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε «η ροή των ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ έχουν αγγίξει επίπεδα συναγερμού και η Ελλάδα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κατάσταση».

Την ανάπτυξη των συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης και τη συνεργασία της Κομισιόν είχε ζητήσει με επιστολή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Στην Ελλάδα και το γαλλικό κλιμάκιο της Frontex
Την κινητοποίηση του συνόλου της γαλλικής μεθοριακής φρουράς που εντάσσεται στην ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας, Ερίκ Μπεσόν, απαντώντας στην έκκληση βοήθειας που απηύθυνε η Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του ρεύματος λαθρομεταναστών από την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, ο Ερίκ Μπεσόν «αποφάσισε να κινητοποιήσει το σύνολο των μεθοριακών φρουρών που συνιστούν τη συνεισφορά της Γαλλίας στη δύναμη ταχείας επέμβασης» Frontex. Η Αθήνα ζήτησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάπτυξη περιπόλων στα ελληνο-τουρκικά σύνορα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

«Πρόκειται για αίτημα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ, που δικαιολογείται από την καθημερινή άφιξη μέσω του ποταμού Έβρου, 200-300 ξένων υπηκόων. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην προσπάθεια εκδήλωσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την επίβλεψη των ανατολικών χερσαίων συνόρων της Ελλάδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης της Γαλλίας.

Ο Ερίκ Μπεσόν δήλωσε εξάλλου ότι «η Γαλλία δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ευρώπη χώρος απρόσκοπτης διακίνησης ανθρώπων. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν την ίδια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των 40.977 ατόμων που συνελήφθησαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, στα σύνορα της ΕΕ, μπήκαν (στο ευρωπαϊκό έδαφος) μέσω της Ελλάδας, κυρίως από τα σύνορα με την Τουρκία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων αυτών είναι οικονομικοί μετανάστες, τους οποίους εκμεταλλεύονται συμμορίες διακινητών.

ΠΗΓΗ