Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Συνελήφθη ένας από τους αλβανούς καταζητούμενους ληστές με τα καλάσνικοφ

Συνελήφθη ο 32χρονος Αλβανός σκληρός κακοποιός Ερβίς Αραπάϊ σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για απόπειρα ανθρωποκτονίας και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και συγκεκριμένα στην δεύτερη  διαβόητη σπείρα Αλβανών ληστών που έγιναν γνωστοί ως οι ληστές με τα καλάσνικοφ, οι οποίοι δεν δίσταζαν να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών και αστυνομικών για να διαφύγουν και είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Αρχών την περίοδο 2012-2013.

AdTech Ad
Ο Αραπάϊ συνελήφθη, χθες στα Καλύβια, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση, με ποινή κάθειρξης 35 ετών, για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διάπραξη διακεκριμένων κλοπών και ληστειών, της διακεκριμένης κλοπής καθώς και της οπλοφορίας. 

Επιπλέον, σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για πλαστογραφία και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, διότι κατά τη σύλληψη του επέδειξε πλαστό δελτίο άδειας ικανότητας οδήγησης και διαπιστώθηκε ότι στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων.



Ο 32χρονος, θα οδηγηθεί σήμερα στους αρμόδιους Εισαγγελείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλην ενός που συνελήφθη το 2013, ύστερα από καταδίωξη οι υπόλοιποι 6 είχαν διαφύγει στην Αλβανία. Ο Αραπάϊ επέστρεψε τον τελευταίο καιρό και δραστηριοποιήθηκε αυτή την φορά όχι πάλι στις ληστείες αλλά στην διακίνηση ναρκωτικών.



Το "βιογραφικό" του Αραπάϊ και των 6 συνεργών του εκ των οποίων αναζητούνται ακόμα πέντε

Όπως διαπιστώθηκε  από την έρευνα της Ασφάλεια το 2013, οι επτά Αλβανοί κατηγορούμενοι μαζί με άγνωστους συνεργούς τους είχαν συστήσει, από τις αρχές του 2012, εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διάπραξη ενόπλων ληστειών σε κοσμηματοπωλεία, υποκαταστήματα Τραπεζών, καταστήματα, ακόμη και σε αρτοποιεία, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας.

Τα μέλη της ομάδας ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα, έφεραν βαρύ οπλισμό, όπως πολεμικά τυφέκια KALASHNIKOV και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Για τη μετάβαση και τη διαφυγή τους από τα σημεία των ληστειών, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές, είτε αυτοκίνητα ταξινομημένα σε ονόματα αλλοδαπών, οι οποίοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους.
Δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, είτε για εκφοβισμό των θυμάτων τους, είτε με ανθρωποκτόνο πρόθεση εναντίον οποιουδήποτε παρεμπόδιζε την επίτευξη του σκοπού τους και κυρίως των αστυνομικών, προκειμένου να διαφύγουν, σε όσες περιπτώσεις καταδιώχθηκαν και εγκλωβίσθηκαν.



Σε περίπτωση καταδίωξης ή συμπλοκής με Αστυνομικούς ή σύλληψης κάποιου από τα μέλη της οργάνωσης, η ομάδα, είτε διέκοπτε προσωρινά τη δράση της, είτε διαφοροποιούσε την σύνθεση της, τον τρόπο δράσης, αλλά ακόμη και το είδος του στόχου, προκειμένου να καθίσταται δυσχερέστερος, όχι μόνο ο εντοπισμός και η σύλληψη των μελών της οργάνωσης, αλλά ακόμη και η συσχέτιση των διαφόρων υποθέσεων.

Επίσης, σε περίπτωση χρήσης κάποιου όπλου, το απέσυραν και το αντικαθιστούσαν με κάποιο άλλο, έτσι ώστε να μην μπορεί να ταυτοποιηθεί και συσχετισθεί η δραστηριότητα της ομάδας.
Μετά από κάθε περίπτωση ένοπλης συμπλοκής με αστυνομικούς, διέφευγαν στην Αλβανία και επέστρεφαν μετά από αρκετό χρονικό διάστημα. Στις 16 Δεκεμβρίου όταν εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, στην συμβολή της Λ. Μεσογείων με την οδό Σλήμαν στους Αμπελόκηπους, ο 53χρονος σήμερα Ιλίρ Γκίνι, μέλος της σπείρας, να οδηγεί κλεμμένο αυτοκίνητο. Σε σήμα των αστυνομικών για την διενέργεια ελέγχου, ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό να διαφύγει, πλην όμως στην συμβολή της οδού Σεβαστουπόλεως με την οδό Σλήμαν ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Στην κατοχή του είχε βρεθεί ένα ΑΚ 47 KALASHNIKOV, με αναδιπλούμενο κοντάκιο, δύο γεμιστήρες ενωμένοι με λευκή ταινία με 60 φυσίγγια, ένα πυροβόλο αυτόματο όπλο, με γεμιστήρα με 20 φυσίγγια, ένα πιστόλι μάρκας Crvena Zastava 99, με γεμιστήρα με 13 φυσίγγια, ένα Tazer, tέσσερις γεμιστήρες με συνολικά 121 φυσίγγια, μία περούκα και 5 ζευγάρια γάντια.

Όπως εξακριβώθηκε, η σπείρα έχει διαπράξει συνολικά τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκ των οποίων οι δύο σε βάρος αστυνομικών, μία απόπειρα ληστείας σε υποκατάστημα Τράπεζας, τρεις διαρρήξεις οικιών, 10 ληστείες σε καταστήματα, 6 κλοπές αυτοκινήτων, μία απόπειρα διάρρηξης σε κοσμηματοπωλείο και μία ληστεία σε ιδιώτη.

  Ανάμεσα στις υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν το 2013 είναι:
Η συμπλοκή με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στους Αμπελόκηπους, την 17-07-2013. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στην οδό Γεωργίου Κεδρηνού, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρείς από τους δράστες και το προσέγγισαν με σκοπό να διενεργήσουν έλεγχο. Οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο αντελήφθησαν την πρόθεση των αστυνομικών και ο οδηγός του οχήματος το ακινητοποίησε. Οι δύο άλλοι αποβιβάσθηκαν από το αυτοκίνητο και με πολεμικά τυφέκια KALASHNIKOV που έφεραν, άρχισαν να πυροβολούν, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, εναντίον των Αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Στην συνέχεια οι δράστες επιβιβάσθηκαν στο αυτοκίνητο και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Λίγη ώρα αργότερα, το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στους Αμπελόκηπους.
Η ληστεία με πυροβολισμούς σε χρυσοχοείο στο Άργος, στις 30-03-2012. Οι ληστές, αφού ανασήκωσαν το εξωτερικό ρολό ασφαλείας και έσπασαν με βαριοπούλα την κεντρική γυάλινη πόρτα, εισήλθαν στο κατάστημα και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 30.000 €. Με το σπάσιμο ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός και στο σημείο κατέφθασαν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Άργους. Οι δράστες, μόλις αντιλήφθησαν τους Αστυνομικούς πυροβόλησαν εναντίον τους με ανθρωποκτόνο πρόθεση και στην συνέχεια διέφυγαν.
Η ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Αρτέμιδα, στις 07-06-2013. Οι δράστες μπήκαν στο κατάστημα και με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν την ιδιοκτήτρια και αφαίρεσαν κοσμήματα, συνολικής αξίας περίπου 80.000 €. Κατά τη διαφυγή τους, πυροβόλησαν στον αέρα μια φορά, απειλώντας τους διερχόμενους οδηγούς, για να αποφύγουν τον εγκλωβισμό, λόγω της αυξημένης κίνησης των οχημάτων.