Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Οι εξελισσόμενες μέθοδοι της λαθρομετανάστευσης

Οι εξελισσόμενες μέθοδοι της λαθρομετανάστευσης, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Οι λαθραίες, δηλαδή οι παράνομες και μη επισήμως δηλωμένες διαδρομές των μεταναστών από την Ανατολή προς την Ελλάδα και μετέπειτα στην Ε.Ε, εξελίσσονται αναλόγως των εποχικών τάσεων και εξαρτώνται από παράγοντες όπως: Πίεση των αρχών ασφαλείας των συνόρων, αλλαγές στη νομοθεσία, οικονομικές ευκαιρίες ή μη, ποσοστά κέρδους των κυκλωμάτων διακίνησης ακόμα και από εποχικούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες.


Σε γενικές γραμμές και σε ότι αφορά την Ελλάδα, μια σειρά εξελισσόμενων μεθόδων και διαδρομών  θα αποτυπωθεί στο παρόν κείμενο.

Καταρχάς οι "παραδοσιακές" διαδρομές:
- Από τη Τουρκία στην Ελλάδα διασχίζοντας το ποταμό Έβρο
- Από τη Τουρκία στην Ελλάδα με μικρά σκάφη στο Ανατολικό Αιγαίο
- Από τη Τουρκία στη Βουλγαρία και μετέπειτα στην Ελλάδα
- Από τη Τουρκία μέσω αεροπορικών διαδρομών εταιρειών τσάρτερ σε Βαλκανικές πόλεις με ελλιπή μέτρα αστυνόμευσης και μετέπειτα στην Ελλάδα
-        Από την Ελλάδα προς την Ιταλία μέσω φορτηγών, ΙΧ από τους λιμένες Ηγουμενίτσας-Πάτρας


Εξελισσομένες μέθοδοι και διαδρομές
- Χρήση ιδιωτικών τζετ από περιφερειακά αεροδρόμια προς αντίστοιχα της Ε.Ε. Το 2011 ομάδα Μαροκινών προσπάθησε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο της Καβάλας με μισθωμένη ιδιωτική πτήση προς το Μπέργκαμο της Ιταλίας. Τη διαχείριση της όλης διαδρομής είχε ένα πολυεθνικό κύκλωμα. Σε γενικές γραμμές τα τελευταία 15 έτη υπάρχει μια "έκρηξη" στις μεταφορές στην Ευρώπη μέσω ιδιωτικών πτήσεων και σε 2.500 υπολογίζονται τα αεροσκάφη που ανήκουν σε εκατοντάδες εταιρείες. Βεβαίως τα "τιμολόγια" για τέτοιου είδους μεταφορές από τα εγκληματικά δίκτυα, ξεπερνούν και τις 15,000 Ευρώ για πτήσεις λίγων ωρών, ανά άτομο.

- Πλαστογραφία εγγράφων
Τα κύρια έγγραφα που πλαστογραφούνται ή αλλοιώνονται είναι διαβατήρια, αστυνομικές ταυτότητες κατάλληλες για ταξίδια εντός ζώνης Σένγκεν και άδειες παραμονής ή παροχής ασύλου. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα πλαστογράφων, με τα πλέον οργανωμένα να δομούνται ως νόμιμες επιχειρήσεις "γραφικών τεχνών" που κατά κανόνα ανήκουν σε αλλοδαπούς κυρίως Ιρακινούς, Σύριους και Ιρανούς ή σε Έλληνες ιδιοκτήτες που συνεργάζονται με αυτά τα κυκλώματα.

- Ιδιωτικά σκάφη
Πρόκειται για μία μέθοδο που γνωρίζει άνθηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει να αστυνομεύσει 16.000 χλ. ακτών, 3.000 νησιά και υπάρχουν 16.000 χώροι για το δέσιμο ιδιωτικών σκαφών. Εάν προστεθούν στα ανωτέρω και η υποδομή στο "Γιότινγκ" των Τουρκικών παραλίων, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, γίνεται αντιληπτό ότι στην Πανευρωπαική στρατηγική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης υπάρχει ένα μεγάλο κενό, το οποίο καλύπτετε από εγκληματικά κυκλώματα έναντι αδράς αμοιβής, που συχνά ξεπερνά τα 5,000 Ευρώ ανά άτομο για διαδρομή από την Ελλάδα στην Ιταλία.


- Μισθωμένες ομαδικές πτήσεις
Πρόκειται για μέθοδο που γνωρίζει τρομερή άνοδο κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος και κατά τη σαιζόν Απριλίου-Οκτωβρίου, όπου και λειτουργούν εκατοντάδες έκτακτες πτήσεις τσάρτερ με πλημμελώς εκπαιδευμένο προσωπικό εδάφους. Σε αυτές τις περιπτώσεις κυκλώματα ή ακόμα και ιδιώτες που αναζητούν εύκολο κέρδος κατευθύνουν του λαθρομετανάστες σε συγκεκριμένες πτήσεις, με ιδιαίτερη έφεση σε αυτές προς Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βέλγιο όπου τους παραδίδονται αλλοιωμένα έγγραφα για αναχώρηση, ενώ την τακτοποίηση έως ότου επιβιβασθούν την αναλαμβάνουν οι εν Ελλάδι συνεργοί. Επιπλέον περιπτώσεις διαφθοράς εκ μέρους προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών ή του αεροδρομίου συντελούν ώστε αυτή η μέθοδος να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο.
- Χρήση ταξί ή μισθωμένων οχημάτων για διαδρομές προς ΠΓΔΜ-Αλβανία-Βουλγαρία
Μια παλαιά μέθοδος που γνωρίζει αύξηση ξανά λόγου του μεγάλου όγκου λαθρομεταναστών που αναζητούν ένα σχετικά φθηνό τρόπο για να "ξεφύγουν" άμεσα από την Ελλάδα λόγω παντελούς έλλειψης οικονομικών ευκαιριών. Λόγου του μεγάλου όγκου διακινούμενων οχημάτων στα Βόρεια σύνορα της χώρας, υπάρχουν σχετικά λίγες πιθανότητες εντοπισμού των περιπτώσεων αυτών

- Αλβανικά εγκληματικά δίκτυα αναλαμβάνουν μεταφορές πεζή προς την Αλβανία λαθρομεταναστών
- Χρήση τουριστικών λεωφορείων από την Ελλάδα προς τη Κεντρική Ευρώπη όπου οι λαθρομετανάστες κρύβονται σε χώρους αποσκευών ή "μεταμφιέζονται" ως τουρίστες
 
 
- Χρήση εταιρειών-βιτρινών
Έχει παρατηρηθεί εδώ και μερικά έτη, ότι στη Πράγα και στη Βουδαπέστη, δεκάδες εταιρείες-βιτρίνες συντάσσουν νομιμοφανή ολιγόμηνα συμβόλαια με υπηκόους τρίτων χωρών και στη συνέχεια άμα την άφιξη τους στην Ε.Ε "χάνονται". Παρόμοιες διαπιστώσεις εκ πρώτης όψεως μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα με εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες σε ιατρικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνιών και οικιακής φροντίδας


- Χρήση εθελοντικών προγραμμάτων
Εταιρείες ή οργανισμοί που λειτουργούν ως βιτρίνα αναλαμβάνουν τη διαχείριση δημιουργίας "προγραμμάτων" για την είσοδο εξώ-Κοινοτικών υπηκόων, οι οποίοι εν συνεχεία "χάνονται", αφού έχουν νομιμοφανώς εξασφαλίζει την άδεια εισόδου-βίζα στη χώρα.
- Χρήση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή σπουδών
Όπως ανωτέρω

- Λευκοί γάμοι
Μια ακόμα αναπτυσσόμενοι βιομηχανία, με τζίρο ανά γάμο 3-7.000 για κάθε (κυρίως) νύφη. Ο σκοπός είναι προφανής και είναι η προσπάθεια των λαθραίων μεταναστών να αποκτήσουν δικαίωμα πολιτών των κρατών μελών της Ε.Ε, για αυτό εξ'άλλου οι "γάμοι" γίνονται με υπηκόους Βουλγαρία, Ρουμανίας, Ελλάδος (Ρομά) και σε αρκετές περιπτώσεις Πολωνών, Τσέχων, Ούγγρων που διατηρούν το πλεονέκτημα να είναι ήδη στη ζώνη του Σένγκεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό είναι ήδη πολύ σημαντικό διότι ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στα Προξενεία των χωρών που προαναφέρθηκαν - αλλά και άλλων- υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ- με πολίτες αυτών των κρατών που παρουσιάζουν τον/την "συμβία/ τους" για να παραλάβουν έγγραφα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά αυτών των ατόμων προς τη ζώνη του Σένγκεν. Εάν στα παραπάνω αναφερθούν και οι πάμπολλες περιπτώσεις διαφθοράς δημοτικών αρχών, όπως και οι αναφορές για "Εκκλησίες" διαφόρων αναγνωρισμένων και μη δογμάτων που εξυπηρετούν τέτοια κυκλώματα τότε το ζήτημα μπορεί να αναγνωστεί ως εξαιρετικής σημασίας για την περαιτέρω εξάπλωση των λαθρομεταναστευτικών ρευμάτων προς και διαμέσου της Ελλάδος.