Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Αποστραγγίζεται η εθνική οικονομία από τα μαύρα εμβάσματα των λαθρομεταναστών


Αποστραγγίζεται η εθνική οικονομία από τα μαύρα εμβάσματα των λαθρομεταναστώνΟρθώς μιλάμε για τα μαύρα λεφτά των πλουτοκρατών, αλλά τι γίνεται με τα αντίστοιχα των αλλοδαπών;

Μετά από ερώτηση του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής, συναγωνιστή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου αποκαλύφθηκαν πολλά παράνομα εμβάσματα αλλοδαπών στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, έγγραφο του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με τα εμβάσματα οικονομικών μεταναστών στο εξωτερικό, ενημερώνει ότι η εκροή χρημάτων από τη χώρα μας προς τρίτες χώρες αφορά κυρίως ασιατικές (Ιράκ, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν κλπ) και αφρικανικές χώρες.

Οι εκροές γίνονται είτε με τον παράνομο τρόπο (κρυμμένα χρήματα σε φορτηγά, σε αποσκευές κλπ) είτε με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με αποστολές εμβασμάτων μέσω επιχειρήσεων διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων (τύπου Western Union), χωρίς να αποκλείεται και το σύστημα «Hawala», όπως αναφέρει ο κ. Νικολούδης στο έγγραφό του που διαβιβάστηκε δια του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Με λίγα λόγια, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελεί μια συνήθεια για τους λαθρομετανάστες της χώρας μας, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος που να τους σταματάει. Η Ελλάδα συνεχώς βυθίζεται σε εκ νέου οικονομική ύφεση καθώς οι «εγχώριοι» κλέφτες δεν είναι μόνο οι ημεδαποί (ήδη γνωστοί σε πολλούς) αλλά και οι παράνομοι αλλοδαποί.  

Επιπροσθέτως, η Αρχή αναφέρει ότι για τις περιπτώσεις παράνομης εξαγωγής δεν έχει στοιχεία, παρά μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν συλληφθεί από τις τελωνειακές αρχές.   «Το βέβαιο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος εκροών γίνεται με τον "νόμιμο" τρόπο αποστολής εμβασμάτων, που όμως είναι κατακερματισμένα σε μικρά ποσά 300- 1.000 ευρώ, έτσι ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των αποστολών και πολύ πιο δυσχερής ο φορολογικός έλεγχος» σημειώνει ο κ. Νικολούδης.  

Όπως είναι ευρέως γνωστό και για τους παραπάνω λόγους οι αλλοδαποί στην χώρα δεν πληρώνουν φόρους… Παράλληλα, ο κ. Νικολούδης ενημερώνει  ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις στις οποίες έχει προβεί η Αρχή, κατά το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2012, οι εκροές αυτές ανέρχονται στο ποσό των 194.018.838 ευρώ!

Τέλος, στον συναγωνιστή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο έχει απαντήσει εγγράφως ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης ότι έχει δρομολογηθεί η αποστολή προσκλήσεων σε υπόχρεα πρόσωπα που περιέχονται στις λίστες εμβασμάτων ετών 2009-2011, οι οποίες διαβιβάστηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι υπόχρεοι καλούνται να προσκομίσουν στοιχεία, ώστε το Δημόσιο να λάβει όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τον νόμο. Μέτρα που δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ποτέ…