Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Για δύο χρόνια θησαύριζαν με τους εικονικούς γάμους των αλλοδαπών! 173 άτομα εμπλέκονται στο κύκλωμα της Θεσσαλονίκης!

Oι εικονικοί γάμοι, γίνονταν με σκοπό την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς, που με νομιμοφανείς αλλά παράνομες διαδικασίες, οργάνωνε και έκανε στη Β. Ελλάδα η εγκληματική οργάνωση, μέλη της οποίας ήταν μεταξύ άλλων επτά δικηγόροι, δύο μεταφραστές, ένας δημόσιος και δύο δημοτικοί υπάλληλοι!

 

Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής, το τελευταίο τετράμηνο η συγκεκριμένη οργάνωση έκανε "68 εικονικούς γάμους αποσπώντας 230.000 ευρώ", ενώ "στόχευε στο επόμενο διάστημα να "τελέσει" άλλους 79 από τους οποίους σχεδίαζε να αποκομίσει άλλες 298.000 ευρώ".
Υπολογίζεται ότι η οργάνωση ανέπτυσσε δράση στη Β. Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια!

Σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση χθες σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων οι τρείς (μια 40χρονη αλλοδαπή, μια 52χρονη μεσίτρια και ένας 36χρονος δικηγόρος) είναι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Αναζητούνται άλλα πέντε άτομα και τέσσερα ακόμη βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Δικογραφία σχηματίστηκε επίσης για συνέργεια για άλλα 18 άτομα (μεταξύ των οποίων ένας δημοτικός υπάλληλος και έξι δικηγόροι),
ενώ συνολικά 136 (οι μισοί εξ αυτών αλλοδαποί) έχουν εμπλακεί εκτός της δομής της συγκεκριμένης οργάνωσης, σε παράνομες δραστηριότητες σχετικές με την εξασφάλιση πιστοποιητικών και εγγράφων.

Πώς ήταν στημένο το κόλπο


Η οργάνωση καθοδηγούσε τους αλλοδαπούς, κυρίως υπηκόους Γεωργίας, στην απόκτηση μέσω των νομίμων οδών, εγγράφων που εξασφάλιζε για αυτούς η ίδια, παρέχοντας ψεύτικες βεβαιώσεις έναντι αμοιβής,
για να αποκτήσουν άδεια διαμονής ως "σύζυγοι" ατόμων χώρας μέλους της Ε.Ε.


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αρχικώς, τους κατηύθυναν να καταθέσουν αίτηση ασύλου και στη συνέχεια, όταν γινόταν μέσω των εγγράφων που εξασφάλιζαν ο εικονικός γάμος,
παραιτούνταν από το αίτημα ασύλου και κατέθεταν αίτηση άδειας διαμονής.
Ακόμη κι όταν αυτή απορρίπτονταν σε δεύτερο βαθμό επεδίωκαν την τελική έκδοση της.
Στο μεταξύ φρόντιζαν να καταθέσουν στους δήμους και στις αρχές διάφορα ψεύτικα έγγραφα, απαραίτητα για να εκδοθούν τα αντίστοιχα δελτία (αναγγελία γάμου σε εφημερίδα, πλαστά ενοικιοστάσια, πιστοποίηση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας, κ.τ.λ.)

Η αποκάλυψη της μεγάλης κομπίνας


Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται όταν στις αστυνομικές αρχές έφτασε καταγγελία από έναν πολίτη από τις Κρηνίδες Καβάλας, ότι στενό συγγενικό του πρόσωπο εξαρτημένο από τα ναρκωτικά είχε κάνει "γάμο" με αλλοδαπό, με αντίτιμο 800 ευρώ.

Η οργάνωση διέθετε "τιμολόγια" για κάθε παράνομο έγγραφο που εξασφάλιζε για τους "συζύγους", αρκετοί από αυτούς δεν είχαν γνωρίσει καν το …έτερον ήμισύ τους.
Για το δελτίο αίτησης ασύλου χρέωναν 1000 ευρώ, για την έκδοση άδειας διαμονής 4.500 (αν ο αλλοδαπός είχε θεώρηση εισόδου 3.500 ευρώ),
ενώ σε περίπτωση που ο υποψήφιος "σύζυγος" έπρεπε να πάει στη χώρα του αλλοδαπού "συζύγου" το ποσό έφτανε τις 7.000 ευρώ!

Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων αναζητούνται.