Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

«Εκανε φτερά» με... άδεια και τούρκος ισοβίτης

Ενας Τούρκος που θεωρητικά εκτίει ποινή ισοβίων για εμπορία ναρκωτικών αποφάσισε να... μην επιστρέψει στις φυλακές Αλικαρνασσού, στην Κρήτη, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο δικαστικό σύστημα, λίγες ημέρες μετά την «εκ παραδρομής» αποφυλάκιση τριών μελών των «ληστών με τα καλάσνικοφ».

Ο κρατούμενος βρισκόταν στις φυλακές της Αλικαρνασσού μέχρι πρόσφατα, αλλά του δόθηκε άδεια και μετέβη στην Αττική, όπου και ήταν τυπικός στην υποχρέωσή του να παρουσιάζεται σε Α.Τ. ανά τακτά διαστήματα.

Οταν ωστόσο ήρθε η ώρα να ξαναμπεί στο κελί, προτίμησε να «γίνει καπνός», γελοιοποιώντας εκ νέου τις Αρχές.

Μόλις χτες, πραγματοποιήθηκε εισαγγελική παρέμβαση στην υπόθεση της αποφυλάκισης των «ληστών με τα καλάσνικοφ» που φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει τρεις ληστείες με βαριοπούλες και καλάσνικοφ στα Φάρσαλα και στο Αιγίνιο Πιερίας, προκειμένου να ερευνηθεί ποιος ευθύνεται και να τιμωρηθεί πειθαρχικά για το νέο κρούσμα αποφυλάκισης κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντες, έδωσε χθες παραγγελία στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης να διενεργήσει πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση κατά παντός υπευθύνου για να εντοπίσει τον υπεύθυνο για την αποφυλάκιση.

Σύμφωνα με τις έντονες αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί ήδη από διάφορες αστυνομικές ενώσεις, η αποφυλάκιση φέρεται να οφείλεται σε τυπικό σφάλμα του γραμματέα του δικαστικού συμβουλίου που είχε παρατείνει την προφυλάκιση των τριών κατηγορουμένων, καθώς δεν ειδοποίησε έγκαιρα τους ίδιους ή τους συνηγόρους τους για να διατυπώσουν απόψεις για την παράταση της κράτησης. Αναπόφευκτη συνέπεια ήταν να ακυρωθεί εκ των υστέρων η 6μηνη συνέχιση της προφυλάκισής τους και να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κάθε εβδομάδα).

Οι τρεις ομογενείς, ένας 36χρονος και δύο 32χρόνοι, κατηγορούνται για τρεις ληστείες, από τις οποίες φέρεται να αποκόμισαν 334.000 ευρώ.