Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Αλβανός συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία στη Σάμο

Σε ένα μικρό μουσείο είχε μετατρέψει την αποθήκη που διαχειριζόταν ένας 55χρονος Αλβανός στη Σάμο! Μέσα, βρέθηκαν έξι πολύτιμα αρχαία αντικείμενα των οποίων η προέλευση και η αξία δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη.

Η ασυνήθιστη «συλλογή» του αλλοδαπού που βρίσκεται νόμιμα στην Ελλάδα, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αστυνομικών του τμήματος Πυθαγορείου που είχαν δεχτεί σχετικές πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν ένα μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος πεσσίσκου, ένα τμήμα σπονδύλου μαρμάρινου κίονα με ραβδώσεις, ένα τμήμα μαρμάρινου αρχιτεκτονικού μέλους με τόρμο, ένα μαρμάρινο επίθημα πεσσού ή παραστάδας, ένα τμήμα μαρμάρινης πλάκας και ένα τμήμα μαρμάρινης πλάκας από γκρίζο μάρμαρο.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς βρέθηκαν τα αρχαία στην κατοχή του 55χρονου που οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, αλλά και αν αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής. Τα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σάμου που δεν τα έχει χρονολογήσει, αλλά αποφάνθηκε ότι εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου.