Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Επιστρέφουν στο λιμάνι της Πάτρας οι λαθρομετανάστες

Επιστρέφουν σταδιακά έξω από το λιμάνι της Πάτρας οι παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό, για να αναχωρήσουν παράνομα προς την Ιταλία και άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, σχεδόν καθημερινές είναι οι συλλήψεις αλλοδαπών που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως και ατόμων που αναλαμβάνουν τον ρόλο διακινητή, επιβιβάζοντας μετανάστες στα αυτοκίνητά τους. 

Χαρακτηριστικά, μόνο τον Δεκέμβριο συνελήφθησαν στο λιμάνι από λιμενικούς και αστυνομικούς, περισσότερα από δέκα άτομα, που κατηγορήθηκαν ως διακινητές και πάνω από 60 λαθρομετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα, αναφέρει σήμερα στην "Καθημερινή", σε ανταπόκριση του ο Ηλίας Κάνιστρας.

Τρεις μήνες μετά την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» που είχε γίνει στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 350 λαθρομετανάστες, τις τελευταίες εβδομάδες ομάδες μεταναστών έκαναν πάλι την εμφάνισή τους έξω από το λιμάνι.

Ετσι, λοιπόν, μόλις κάποιο φορτηγό σταματήσει έξω από το λιμάνι, το πολιορκούν, προσπαθώντας να κρυφτούν μέσα στο φορτίο. Ομως τις περισσότερες φορές γίνονται αντιληπτοί από τους λιμενικούς που περιπολούν και εντοπίζονται κατά τη διάρκεια των ελέγχων που ακολουθούν.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό αναγκάζει πολλές φορές οδηγούς φορτηγών να μην ανακόψουν ταχύτητα και να μη σταματήσουν στο κόκκινο φανάρι επί της Ακτής Δυμαίων, για να μη δώσουν την ευκαιρία στους μετανάστες να εισχωρήσουν στην καρότσα.

Η Αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες και συλλήψεις έξω από το λιμάνι, αλλά όπως φαίνεται οι λαθρομετανάστες δεν πτοούνται.