Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ- ΠΕΥΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΡΟΜΑ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αναιτιολόγητη και αβάσιμη, η από 21.2.2013 απόφαση του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία μετεγκαθίσταται ο καταυλισμός των Ρομά (πλανόδιων αθίγγανων) από την περιοχή του Νομισματοκοπείου του δήμου Χαλανδρίου στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προσφυγή, ο καταυλισμός των Ρομά πρόκειται να μετεγκατασταθεί στην Πεύκη σε έκταση 4.660 τετραγωνικών μέτρων και σε χώρο που στεγάζονται τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία έχουν μοναδική και σπάνια, πανελλαδικά, γενετική συλλογή.

Επίσης, ο δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης τονίζει ότι η επίμαχη απόφαση του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής δεν είναι νόμιμη, ούτε νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη, ενώ, στηρίχθηκε επί εσφαλμένων προϋποθέσεων της αρμόδιας επιτροπής.

Υποστηρίζει, δε, ότι υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία δεν αποδέχεται την μετεγκατάσταση του καταυλισμού, καθώς δεν πληρούνται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου, ενώ, δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση του επίμαχου δήμου, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και η νομοθεσία, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του.

Ακόμη, σημειώνει ότι είναι ελλιπές το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα της νέας θέσης, και δεν υπάρχει η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης για τη δημιουργία καταυλισμού Ρομά.

Στην προσφυγή επισημαίνεται, ότι η μετεγκατάσταση του καταυλισμού συνιστά «εξαγωγή» του προβλήματος από τον έναν δήμο στον άλλον, καθώς και διαιώνιση, ενώ, η δημιουργία νέου καταυλισμού εγκυμονεί κίνδυνο παραβατικότητας και ρατσιστικών αντιδράσεων.

Παράλληλα, σημειώνεται στην αίτηση ακύρωσης, ότι «η επικαλούμενη μελλοντική, με διαφορετικό τρόπο αξιοποίηση» του οικοπέδου του δήμου Χαλανδρίου, στο οποίο είναι σήμερα εγκατεστημένο οι Ρομά, «δεν πείθει ότι δεν χρησιμοποιείται προσχηματικά για την απομάκρυνση» των Ρομά και «τη μετατόπιση του προβλήματος στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης».

Αντί της μετεγκατάστασης σε συγκεκριμένη περιοχή, ο επίμαχος δήμος προτείνει να εγκατασταθούν οι Ρομά σε διαμερίσματα όλων των δήμων της Αττικής, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία «καταυλισμού-γκέτο».

Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι ο δήμος ουδέποτε υπέδειξε έκταση για τη δημιουργία καταυλισμού Ρομά στα όριά του, όπως αβάσιμα υποστηρίζεται από την αρμόδια επιτροπή, ενώ, η επίμαχη έκταση προορίζεται για αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες, χώρο πρασίνου και άλλες στεγαστικές ανάγκες του.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχει αποφασιστεί, ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο και όλοι οι πολίτες της Λυκόβρυσης-Πεύκης να αντισταθούν σθεναρά, με όλα τα νόμιμα μέσα, σε όσους αγνοήσουν τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις των πολιτών του επίμαχου δήμου και προσπαθήσουν ερήμην τους να μεταφέρουν τον καταυλισμό των Ρομά του Νομισματοκοπείου και να δημιουργήσουν ένα «γκέτο» Ρομά στη Λυκόβρυση-Πεύκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

συμπέρασμα : ΟΛΟΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΝΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙ.. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ... ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΡΑ!