Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Στη χώρα τους θα εκτίουν μέρος των ποινών οι Αλβανοί κρατούμενοι

Στη χώρα τους θα εκτίουν μέρος των ποινών οι Αλβανοί κρατούμενοι Τη μεταφορά Αλβανών κρατουμένων από τις ελληνικές φυλακές, στις φυλακές της Αλβανίας προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Καραγκούνη, έγιναν οι πρώτες συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του αλβανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, στο περιθώριο της περιφερειακής διάσκεψης υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διήμερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο και ειδικότερα οι όροι με τους οποίους οι Αλβανοί κρατούμενοι στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα θα μπορούν να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε φυλακές της χώρας τους.

Πρώτος στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι 500 Αλβανοί κρατούμενοι (βαριάς εγκληματικότητας) σύντομα να προωθηθούν στις φυλακές της Αλβανίας.

Η πρωτοβουλία αυτή του υφυπουργού Δικαιοσύνης εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών στις οποίες σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία κρατούνται περίπου 8.000 αλλοδαποί εκ των οποίων οι 2.500 είναι Αλβανοί υπήκοοι...!!

Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι στο προσεχές διάστημα να αναληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες διήμερων συζητήσεων με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς σημαντικός αριθμός υπηκόων των χωρών αυτών κρατείται στις ελληνικές φυλακές.

Υπενθυμίζεται, ότι από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά το παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες απόπειρες συνεργασίας με την Αλβανία, οι οποίες όμως δεν ευδοκίμησαν.