Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κρήτη: Βούλγαροι γανωτές βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών!

Οι αρμόδιες αρχές στο Ρέθυμνο έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα σκεύη ως μαγειρικά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουν μολυβδίαση, μια μόλυνση με πολύ σοβαρές βλάβες για την υγεία τους.

 

Όπως διαβάζουμε στο FlashNews, sτις 22/04/2013, η Χημική Υπηρεσία Ρεθύμνης και το Τμήμα Εμπορίου της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης, πήραν δύο δείγματα από τα μέταλλα τα οποία χρησιμοποιούσαν δύο πλανόδιοι τεχνίτες από τη Βουλγαρία, σε υπαίθριο σημείο επικασσιτέρωσης (γανώματος) στην περιοχή Μασταμπά (επί του Αηβασιλιώτικου δρόμου).

Συγκεκριμένα έλαβαν δείγματα από :

1) το μέταλλο το οποίο είχαν και επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν για γάνωμα σκευών
2) το μέταλλο με το οποίο είχε ήδη γανωθεί χάλκινο σκεύος (καζάνι).

Τα παραπάνω δείγματα απεστάλησαν για εξέταση στη Β' Χημική Υπηρεσία Αθηνών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, το μέταλλο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο χάλκινο σκεύος χαρακτηρίστηκε «ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ – ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ» διότι η συγκέντρωση μολύβδου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ανώτερο όριο το οποίο προβλέπει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών.

Για το λόγο αυτό οι αρχές εφιστούν την προσοχή σε όσους επικασσιτέρωσαν χάλκινα σκεύη στους παραπάνω τεχνίτες, να μην τα χρησιμοποιήσουν ως μαγειρικά καθώς η απελευθέρωση μολύβδου κατά το μαγείρεμα και η χρόνια συγκέντρωση του στο ανθρώπινο σώμα προκαλεί μολυβδίαση.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες πρόκειται για χρόνια ασθένεια με πολύ σοβαρά συμπτώματα και βλάβες στην υγεία,
όπως απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο, αδυναμία, αναιμία, νευρίτιδα, ανωμαλίες στην όραση,
παράλυση και σε όλα τα συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου, ψυχικές και σωματικές ανωμαλίες λόγω ανταγωνισμού μολύβδου-ψευδαργύρου στο ανθρώπινο σώμα.